Eίχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα αρκετή δουλειά από το γραφείο και αύριο θα μας περίμενε μία δύσκολη μέρα. Συνεργαζόμαστε με την Έλλη που έχει έρθει από τη Βιέννη για αυτό το έργο. Το άγχος μάς είχε κατακλύσει. Και η ώρα ήταν περασμένη για να καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε. Πήραμε όλες τις σημειώσεις που είχαμε και αποφασίσαμε να κατεβούμε στο Winter Garden του ξενοδοχείου. Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή όταν βρισκόμαστε για μερικές ημέρες στην Αθήνα. Το στρογγυλό τραπέζι μπροστά στo συγκλονιστικό μπουκέτο λουλουδιών που κοσμεί το κέντρο της αίθουσας μας περίμενε.

Σε περίοπτη θέση στην είσοδο ένα μαύρο πιάνο με ουρά με τον εξαιρετικό Πέτρο Καρπαθάκη στα ασπρόμαυρα πλήκτρα ενώ δίπλα του, σαν να μην θέλουν να αφήσουν ούτε μία νότα του ασυντρόφευτη, η σοπράνο Κάτια Πάσχου και ο τενόρος Γιώργος Νάστος ερμήνευαν αποσπάσματα από άριες που η Μαρίας Κάλλας σημάδεψε με τη θεϊκή ερμηνεία της, προσθέτοντας μια ακόμα εκπλεπτυσμένη πινελιά στην αίγλη του αριστοκρατικού αυτού χώρου.

 

Ήμουν στην Αγία Πετρούπολη πριν από πολλά χρόνια όταν πρωτοάκουσα όπερα στο περίφημο Θέατρο Μαρίνσκι που εδώ και 150 περίπου χρόνια, έχει ταυτιστεί με την πόλη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το παγωμένο απόγευμα που άκουσα τον Don Giovanni την πολυαγαπημένη όπερα του Μότσαρτ και ένα έργο από τα πλέον εμπνευσμένα του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου.Έκτοτε, αν και όχι όσο συχνά θα ήθελα, άκουγα πολλούς από τους δίσκους και τις ηχογραφήσεις κυρίως της Μαρίας Κάλλας. Οι ερμηνείες της πάντα καθηλωτικές.

Η Έλλη από την άλλη πλευρά, ζώντας στην πόλη που η Όπερα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρακολουθώντας συνεχώς κορυφαίες παραστάσεις Όπερας έμοιαζε περισσότερο εξοικειωμένη.

Una furtiva lagrima, La donna è mobile, Quando m’en vo, Sempre Libera, Un bel dì vedremo, Madama Butterfly, La bohème και L‘elisir d‘amore μερικές μόνο από τις οπερατικές επιλογές της βραδιάς που συνέχιζαν αδιάκοπα με μικρές μόνο παύσεις. Και σε όλη αυτή τη διαδρομή, η Έλλη στο πλευρό μου να ξεδιπλώνει τις γνώσεις της πάνω στην όπερα. Αν και αδύνατον να καταλάβω όλες τις λέξεις που τραγουδούσαν οι δύο σολίστ, ειδικά στις υψηλές νότες, η αίσθηση και η συγκίνηση μοναδική.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τίποτα λιγότερο ταιριαστό στον πολυτελή διάκοσμο και την κλασική αίσθηση του ιστορικού Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Κάθε νότα, κάθε παύση και ανάσα, είναι δυνατό να σου προκαλέσει ρίγος, να αναστατώσει κάθε σου κύτταρο και να χαθείς σε ένα ολόδικό σου νοερό ταξίδι, άλλοτε στον απόκοσμο, σκοτεινό εαυτό σου και άλλοτε στο πολύχρωμο, ανάλαφρο εγώ σου. Συναισθάνεσαι αμέσως την ηδύτητα της μελωδίας και τον πλούτο της αρμονίας. Ένα συνολικά άρτιο, μουσικό κομψοτέχνημα.

Είχαμε αφήσει στην άκρη τις σημειώσεις μας και είχαμε καταδυθεί και οι δύο σε αυτό το μοναδικό μουσικό ταξίδι. Δεν πρέπει να στερούμαστε τη χαρά και την ομορφιά που μπορεί να προσφέρει μια τέχνη σαν την όπερα. Απολαμβάναμε τα πιάτα που είχαμε ανάμεσα σε πολλές και ενδιαφέρουσες του καταλόγου, συντροφεύοντάς τα με ένα αρωματικό Pinot Noir από τη Βουργουνδία, χωρίς να ανταλλάσσουμε πολλά λόγια. Ήμασταν μαγεμένες. Εγώ ίσως λίγο περισσότερο από εκείνη.

«Η όπερα είναι μια φωνητική μυσταγωγία. Η φωνή δεν είναι μόνο οι δύο φωνητικές χορδές στον λάρυγγα αλλά αντίθετα είναι όλο σου το σώμα, τα συναισθήματα, οι εμπειρίες, η ιστορία του καθενός. Είναι η ψυχή σου», μου είπε η Έλλη που η ζωή της στη Βιέννη της είχε προσφέρει πολλές οπερετικές στιγμές.

Και κάθε φορά που οι δύο σολίστ ολοκλήρωναν μια άρια, χειροκροτούσε με πάθος. «Το πιο θαυμάσιο πράγμα για έναν καλλιτέχνη είναι η αίσθηση ότι το κοινό είναι έτοιμο να του προσφέρει τη συμπάθεια του για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του», γέρνει δίπλα μου και μου λέει. Μόλις η ώρα έφθασε 23.00 σηκωθήκαμε για να επιστρέψουμε στα δωμάτιά μας. Δεν είχαμε μοιραστεί πολλά η μία για την άλλη, αλλά είχαμε μυηθεί σε ένα, πρωτόγνωρο και ξεχωριστό μουσικό ταξίδι.

«Η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι και ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές», είχε πει κάποτε ο Κahlil Gibran. Και η όπερα είναι η μουσική που μας κάνει να εκτιμούμε τον δημιουργό που έδωσε στον άνθρωπο φωνή. Αυτό μόνο σκέφτηκα καθώς ανεβαίναμε και πάλι στα δωμάτιά μας παίρνοντας τις σημειώσεις μαζί μας αλλά και λίγη από όλη αυτή τη μαγεία.

Βραδιές Όπερας στο Winter Garden

Οι «Βραδιές Όπερας στο Winter Garden» συνεχίζουν να σας κρατούν συντροφιά κάθε Πέμπτη και αυτό τον χειμώνα. Η σοπράνο Κάτια Πάσχου και ο τενόρος Γιώργος Νάστος ερμηνεύουν για τον μήνα Νοέμβριο τις διάσημες άριες της αξεπέραστης Μαρίας Κάλλας ενώ τον Δεκέμβριο σας υποδέχονται με εορταστικά χριστουγεννιάτικα ακούσματα.

Αφεθείτε σε μια μοναδική εμπειρία εξόδου απολαμβάνοντας ζωντανή μουσική με εξαιρετικό φαγητό και καλοφτιαγμένα cocktails στο πιο κομψό σημείο της πόλης, το Winter Garden City Lounge.

Info:

Opera Nights at the Winter Garden | Winter Garden City Lounge | Hotel Grande Bretagne, Αθήνα

Κάθε Πέμπτη, 20:00 – 23:00 | 7 Νοεμβρίου – 26 Δεκεμβρίου | grandebretagne.gr | Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε στο 210 3330 000.