Kείμενο: Σοφία Τριάντου, Βοτανολόγος

Γιορτινές μέρες, περπατώντας σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Πίνδου συνάντησα το καφενείο του χωριού. Τέτοια καφενεία δεν τα χάνεις, πάντα κάτι έχουν να σου πουν!

Γνωστές εικόνες, διασκορπισμένοι άνθρωποι που συνομιλούν σε ξεχωριστά τραπέζια… πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν κάθονται σε ένα τραπέζι όλοι μαζί. Πριν την κουζίνα κοριτσόπουλα γύρω από ένα τραπέζι βοηθούσαν την Αρχοντιά όπως την φώναζαν, για τις πρωτοχρονιάτικες Βασιλόπιτες.

Το ένα έστιβε τον χυμό πορτοκάλι, το άλλο κορίτσι έτριβε τη φλούδα στον τρίφτη και άλλα περίμεναν το ζύμωμα. Πρόθυμη να βοηθήσω μου πρότειναν να τρίψω τα ραβδιά κανέλας. Όταν είδα το κονιάκ που προοριζόταν για την πίτα, πρότεινα να το αρωματίσω με κανέλα προτού βυθιστεί στο αλεύρι. Έτσι άρχισε μια νέα ιστορία…

Τη νύχτα της παραμονής όλο το χωριό συναντιέται στο καφενείο περιμένοντας τον καινούργιο χρόνο. Τα τραπέζια γεμάτα ντόπιες γεύσεις, κασάτα πίτα, αγριογούρουνο ψητό, σαλάτες και ντόπιο κρασί. Οι κυρίες πίνουν λικέρ από τσάπουρνα (άγρια δαμάσκηνα) και πριν αλλάξει ο χρόνος γλυκαίνονται με γλυκό του κουταλιού καρότο και μήλο.

Ατέλειωτες οι ιστορίες του χωριού! Και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα σε ένα ελληνικό τραπέζι με γίγαντες, σαλάτα λάχανο και κόκκινο κρασί. Γέλια, προσμονή για τη μεγάλη γιορτή και βέβαια ποτέ δεν λείπουν τα άτακτα σχόλια για τους συγχωριανούς…

Αυτή η φιλοξενία, αυτό το τσούγκρισμα των ποτηριών, αυτές οι αγνές γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα, σήμερα ανήκουν στον Κατάλογο της Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με τους πιεστικούς, γρήγορους ρυθμούς και ρόλους, η παράδοση, τα οικογενειακά τραπέζια και τα έθιμα αρχίζουν να σβήνουν. Είναι όμως όλα αυτά που κρατούν ζωντανό τον θεσμό της οικογένειας, τη ζεστασιά. Ακόμα και αν σ’ αυτά τα τραπέζια οι άνθρωποι έχουν αλλάξει και έχουν πια μια διαφορετική πορεία ο καθένας.

Αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτή τη διάσωση μπορείτε να αρχίσετε με μια βασιλόπιτα, παραδοσιακή από τα βουνά της Πίνδου και ένα πρωτοχρονιάτικο τραπέζι:

Υλικά

6 Αυγά
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
2 ποτήρια ζάχαρη
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Λιώνετε το βούτυρο, το χτυπάτε με τη ζάχαρη και προσθέστε έπειτα τα αυγά.

Έπειτα τον χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ.

Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι το οποίο έχετε ανακατέψει με το μπέικιν, τη σκόνη κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε τη ζύμη.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε τη ζύμη στο ταψί.

Μπορείτε να γράψετε τη νέα χρονιά με αμύγδαλα ή καρύδια.

Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη, όταν κρυώσει και αν θέλετε τοποθετείτε μικρά ξύλα κανέλας πριν τη κόψετε!

Καλή χρονιά! Ζεστή σαν την κανέλα και ευωδιαστή σαν τα μπαχάρια.