Το περιοδικό Falter στην Αυστρία ισχυρίζεται ότι οι μαθητές της Aκαδημίας μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης υποβλήθηκαν σε σωματική, ψυχική και σεξουαλική κακοποίηση. Η είδηση δε μοιάζει απίθανη, καθώς ο σκληρός κόσμος του χορού πρωταγωνιστεί σε υποθέσεις αυτού του είδους. Η σκληρή σωματική άσκηση και οι περιορισμοί που υφίστανται οι ανήλικοι σπουδαστές των σχολών, ο ανταγωνισμός που ξεπερνά πολλά όρια αντοχής, η εξάρτηση από τους δασκάλους δημιουργεί ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να «ανθίσουν» τέτοια φαινόμενα.

Η αριστοκρατική Κρατική Όπερα της Βιέννης ξεκίνησε έρευνα και υποσχέθηκε εκτεταμένες αλλαγές μετά από τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως για δυο δασκάλους που θεωρούνται ύποπτοι αυτής της συμπεριφοράς. «Αυτά είναι απαράδεκτα», δήλωσε ο σκηνοθέτης της κρατικής όπερας Dominique Meyer, σχολιάζοντας στο περιοδικό Falter, που δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση της φερόμενης κακοποίησης που βασίζεται σε συνεντεύξεις με φοιτητές και προσωπικό. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι συνέβησαν ξυλοδαρμοί, τράβηγμα μαλλιών, κλωτσιές, ταπεινωτικά σχόλια για το σώμα τους, ενώ η ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη σε ζητήματα βουλιμίας και ανορεξίας από τις οποίες υποφέρουν οι περισσότεροι χορευτές και χορεύτριες ήταν ανύπαρκτη.

Ο Dominique Meyer, ο οποίος διανύει τον τελευταίο χρόνο του στη Βιέννη πριν αναλάβει την Όπερα των Παρισίων, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος δάσκαλος που κατηγορείται είχε προειδοποιηθεί για τη συμπεριφορά του πριν από δυο χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι «όλα έχουν πάει στραβά». Η Ακαδημία μπαλέτου που λειτουργεί από το 1711 και έχει ιδρυθεί από την αυτοκράτειρα Τερέζα, έχει σήμερα 110 μαθητές ηλικίας από 10 έως 18 ετών. Ένας δεύτερος δάσκαλος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από έναν φοιτητή και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περίφημη σχολή περιγράφονται από την πρώην διευθύντρια Jolantha Seyfried σαν «σκλαβιά» με τους μαθητές να θεωρούνται μόνο εμπόρευμα, χρήσιμο για τις ανάγκες της όπερας. Τα στόματα ανοίγουν σιγά σιγά και πρώην μαθητές νυν πρώτοι χορευτές καταγγέλλουν ότι οι Ακαδημίες χορού κάθε άλλο παρά ασφαλές μέρος είναι για τους ανήλικους μαθητές, αφού ακόμα και οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι «του 19ου αιώνα». 

Η Κρατική Όπερα της Βιέννης στην ιστοσελίδα της ομολογεί ότι αποκαλύφθηκαν πολύ δυσάρεστα περιστατικά, τα οποία είναι ανυπόφορα, και πως την ενδιαφέρει η σωματική και συναισθηματική ευημερία των μαθητών. «Οι μαθητές που έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση έχουν τη βαθύτατη συμπάθειά μας», γράφει η ανακοίνωση η οποία στη συνέχεια αναγγέλλει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς προκειμένου να οικοδομήσει ένα θετικό και υγιές περιβάλλον σε εργαζόμενους και σπουδαστές.