Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας αποκάλυψε ότι το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το έργο των κορυφαίων αρχιτεκτόνων Ρέντζο Πιάνο και Ρίτσαρντ Ρότζερς θα είναι κλειστό από το 2023 προκειμένου να γίνουν έργα μια ριζικής και εκτεταμένης ανακαίνισης.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό είπε ότι το κλείσιμο του κέντρου, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά κτίρια του Παρισιού, είναι απαραίτητο για την επισκευή και την αντικατάσταση των ορατά παλαιών στοιχείων του. Το Κέντρο θα κλείσει για αποκατάσταση το 2023 και οι εργασίες επισκευής θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον το 2027. Το Κέντρο Πομπιντού, γνωστό και ως Beaubourg, από το άνοιγμά του το 1977, παραμένει το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Στεγάζει ακόμα μια τεράστια δημόσια βιβλιοθήκη και χρησιμοποιείται ως χώρος για μουσική και ακουστική έρευνα.

Σήμερα, ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία του κτηρίου χρειάζονται αντικατάσταση, όπως το σύστημα θέρμανσης και ψύξης, οι κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες. Η κατασκευή περιέχει επίσης αμίαντο που χρειάζεται επείγουσα αφαίρεση.

Η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι το κλείσιμο του χώρου είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος για να αποκατασταθούν οι φθορές. «Υπήρχαν δύο επιλογές στο τραπέζι, η μία ήταν η αποκατάσταση του κέντρου διατηρώντας το ανοιχτό, ενώ η άλλη ήταν το πλήρες κλείσιμο», δήλωσε η Μπασελό στη Λε Φιγκαρό. «Επέλεξα το δεύτερο γιατί αποδείχθηκε λιγότερο χρονοβόρο και λίγο πιο οικονομικό», είπε η Υπουργός της κυβέρνησης Καστέξ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κέντρου Πομπιντού Serge Lasvignes είπε στη Λε Φιγκαρό ότι τα σχέδια έχουν πλέον τεθεί επίσημα σε εφαρμογή καθώς «δεν έχουμε πλέον επιλογή, το κτήριο βρίσκεται σε κίνδυνο». Οι επερχόμενες αποκαταστάσεις σηματοδοτούν τη δεύτερη φορά που το Κέντρο Πομπιντού κλείνει για ανακαίνιση λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων από τα εγκαίνιά του. Η πρώτη φορά ήταν το 1997, κατά τη διάρκεια της 20ης επετείου της λειτουργίας του, για μια τριετή ανακαίνιση που αύξησε τον διαθέσιμο χώρο εκθέσεων.

Το Κέντρο Πομπιντού είναι ορόσημο εσωτερικής αρχιτεκτονικής υψηλής τεχνολογίας. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι εσωτερικοί χώροι να είναι εξαιρετικά ευέλικτοι και να μπορούν να αναδιατάσσονται εύκολα. Ωστόσο, αυτός ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός αντιμετωπίστηκε αρχικά με εχθρότητα – και για πρώτη φορά περιγράφηκε από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde ως «αρχιτεκτονικός Κινγκ Κονγκ».