O συγγραφέας Θάνος Γιαννούδης θα παρουσιάσει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το αιώνιο καλοκαίρι» το Σάββατο 14 Μαΐου στον χώρο του Welcommonhostel.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν ο συγγραφέας Θάνος Γιαννούδης με τη συγγραφέα και κριτικό Ευσταθία Δήμου. Θα διαβάσει αποσπάσματα και θα παρέμβει η ποιήτρια Ευτυχία Κατελανάκη, ενώ θα διαβαστεί και χαιρετισμός του σχεδιαστή του εξωφύλλου Dean Gkane.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«”Το αιώνιο καλοκαίρι” ήταν για μένα ένα απολαυστικό παιχνίδι που κινείται ανάμεσα στα όρια της κοινωνικής ηθογραφίας του σήμερα και της αμιγούς επιστημονικής φαντασίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί κι ένα σχόλιό μου πάνω στις πεζογραφικές μανιέρες, στα ευπώλητα μυθιστορήματα και στις συγγραφικές συμβάσεις που τείνουν να αποτελέσουν μια συνεχή και διαρκή επανάληψη», σημειώνει ο Θάνος Γιαννούδης.

Βαδίζουμε παράλληλα, περπατάμε κοιτώντας ο ένας τα μακρινά φώτα του άλλου να τρεμοπαίζουν τις άγριες ή τις γαλήνιες νύχτες, ενίοτε βγάζουμε σαν μελλοθάνατοι μια κραυγή απελπισίας και μοναξιάς στο απέραντο κενό ανάμεσά μας, καταδικασμένη να χαθεί στο κύμα και την απόσταση, ποτέ, ωστόσο, δεν βλέπουμε πραγματικά ποιον έχουμε απέναντί μας. Ζούμε δίπλα τους δεκαετίες, μοιραζόμαστε τη ζωή, τα σπίτια μας, την ψευδεπίγραφη μαγεία ενός φιλιού, την ψευδαίσθηση αθανασίας της πράξης του έρωτα κι όμως είμαστε πάντοτε χωρισμένοι. Μονάχα σκιές και οπτασίες, μετακινούμενα φωτάκια, ελπίδα του ονείρου και ταυτόχρονη αναίρεσή του, σε μια ζωή που διαβαίνει και σιγοσβήνει και αχνοτρέμει και χάνεται και δεν την ζούμε παρά μόνο με τον εαυτό μας.

Δύο χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας, η τριαντάχρονη Σόνια όπως φαίνεται θα μείνει και αυτό το καλοκαίρι κλεισμένη στα όρια της πόλης της Σμύρνης, γιατί της ανατίθεται από το γραφείο η υποχρέωση να παρίσταται στις συναντήσεις μιας οργάνωσης που ετοιμάζει ένα μεγάλο θεατρικό. Θα περάσει πάλι τον καιρό της πίνοντας καφέ με τις παιδικές της φίλες, γευματίζοντας μαζί με τον χήρο πατέρα της και χαζεύοντας κάθε δειλινό το ίδιο ηλιοβασίλεμα στην προκυμαία ή μήπως θα δει τα πλάνα για τη ζωή της και την πόλη της να ανατρέπονται; Και τι ρόλο θα παίξει σ’ αυτό ο μυστηριώδης εκείνος άντρας που εμφανίζεται στη ζωή της μια βραδιά πριν την Πανσέληνο;

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Θάνος Γιαννούδης γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, κατοικεί στην Αθήνα (με συχνές επισκέψεις, ωστόσο, στη γενέτειρά του). Φιλόλογος, με μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Νεοφορμαλιστής ποιητής, στα 19 του εγκατέλειψε για πάντα τον ελεύθερο στίχο και τη μοντέρνα περί τέχνης θεώρηση. Μέλος αρχικά της ανθολογίας των Νέων Ήχων στο Παμπάλαιο Νερό και κατόπιν συνιδρυτής από το 2021 της έμμετρης πρωτοβουλίας Κανονική Ποίηση.

Γράφει ποιήματα, στίχους, άρθρα και δοκίμια για καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, σε σελίδες, εφημερίδες και περιοδικά. Οργανωμένος από μικρός στον χώρο της Πολιτικής Οικολογίας, αγωνίζεται για την ανατροπή της νεωτερικής συνθήκης τόσο στην παγκοσμιότητα όσο και στο καλλιτεχνικό πεδίο. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφόρησαν το 2012 η ποιητική συλλογή «Τρίλιζα» (από κοινού με τη Σοφία Κολοτούρου και τον Ααρών Μνησιβιάδη) και το 2019 η προσωπική του συλλογή «Του Ουρανού και της Γης». «Το αιώνιο καλοκαίρι» αποτελεί το πρώτο του μυθιστόρημα.

Πληροφορίες

Σάββατο 14 Μαΐου στις 19.30 | Welcommonhostel (Καποδιστρίου 4 με Σόλωνος – Περιοχή Πλατείας Κάνιγγος, ΜΕΤΡΟ Ομόνοια)