Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα νέο τοπίο σε ό,τι αφορά τις εκδοτικές εταιρείες, τόσο εκείνες που ασχολούνται με τον Τύπο και τα περιοδικά όσο και εκείνες που εκδίδουν βιβλία. Αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα αφενός της οικονομικής κρίσης και αφετέρου της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Από πλευράς εκδοτών, η βιβλιοπαραγωγική κίνηση είναι πλέον μειωμένη, ενώ περιορισμένη είναι και η αγορά των βιβλίων από πλευράς αναγνωστών. Επόμενο φυσικά είναι να κλείνουν εκδοτικοί οίκοι (βλ. Ελληνικά Γράμματα) αλλά και βιβλιοπωλεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Εστίας έπειτα από 128 χρόνια. Οι επιχειρήσεις του χώρου του βιβλίου όμως δεν είναι τα μόνα θύματα, καθώς πριν από λίγους μήνες αναστάλθηκε και η λειτουργία του εθνικού φορέα για το βιβλίο, του ΕΚΕΒΙ.

Εν μέσω όλων αυτών όμως παρατηρείται αύξηση της ζήτησης των ηλεκτρονικών βιβλιών και γίνονται νέες προσπάθειες μέσω Διαδικτύου. Μία από αυτές είναι «Ο Αναγνώστης», το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες, το οποίο έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικές μέρες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια των συνεργατών του περιοδικού «Διαβάζω», που έκλεισε και αυτό ύστερα από χρόνια πορείας στο χώρο, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάτι καινούργιο. Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» ανανεώνεται καθημερινά με νέα άρθρα και έχει στόχο να παρουσιάζει το καλό βιβλίο, τη σχέση του με τις άλλες τέχνες, να καλλιεργεί το διάλογο και την κριτική σκέψη. Μέλη της συντακτικής του επιτροπής είναι οι Μαρίζα Ντεκάστρο, Όλγα Σελλά, Κατερίνα Σχινά, Στρατής Χαβιαράς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου κ.ά. Στους τακτικούς συνεργάτες ανήκουν οι Θανάσης Μήνας, Γιώργος Ξενάριος, Γιώργος Παναγιωτάκης, Μάκης Προβατάς, Ανδρέας Ρικάκης, Ελένη Σβορώνου, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης κ.ά.

Ανάμεσα στα άλλα, στόχος του «Αναγνώστη» είναι να συνεχίσει τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω», μετονομάζοντάς τα σε «Βραβεία του Αναγνώστη». Μάλιστα, συνεχίζουν οι δύο επιτροπές που είχαν συσταθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Διαβάζω». Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι λίστες των υποψηφίων βιβλίων και αρχές Ιουνίου θα γίνει η απονομή τους στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής.

Οι βιβλιόφιλοι, από ό,τι φαίνεται, ανανεώνουν τις συνήθειές τους και δίνουν ραντεβού σε νέα στέκια πιο… ψηφιακά.