To πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη και οι δράσεις που σχεδιάζονται για τους μικρούς μας φίλους έχουν δύναμη, πολυμορφία και σίγουρα ενθουσιάζουν. Για αυτό το ΣΚ επιλέγουμε και σας προτείνουμε έναν λογοτεχνικό περίπατο συντροφιά με αγαπημένα βιβλία, αλλά και διαδραστικές παρουσιάσεις νέων αφίξεων, δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες, τις πλαστικές τέχνες και τις μαθηματικές έννοιες, αλλά και μια νέα θεατρική άφιξη που έρχεται να συγκινήσει με τις τρυφερές και ζεστές του λέξεις.

«Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί» ~ Ζίγκμουντ Φρόυντ

Βιβλία και Λογοτεχνικός Περίπατος

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 10.30
Λογοτεχνικός Περίπατος – Πειραιάς
Για όλη την οικογένεια

Μια ξεχωριστή δράση για μικρούς και μεγάλους. Ένας λογοτεχνικός περίπατος αφιερωμένο στον γνωστό και αγαπημένο συγγραφέα βιβλίων για παιδιά και τα βιβλία του, Αντώνη Παπαθεοδούλου με πολλές και ενδιαφέρουσες στάσεις. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στην Ακτή Θεμιστοκλέους 10, μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά, μιας πόλης δεμένης με τη θάλασσα και τα καράβια που γεμίζουν τις σελίδες των βιβλίων του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Η δεύτερη στάση θα γίνει στο 9ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πειραιά, εκεί όπου βρίσκονται οι δεκάκοπες προσκοπικές βάρκες και εκεί όπου ο συγγραφέας έπαιξε, ως προσκοπάκι, τα πρώτα πειρατικά παιχνίδια και γνώρισε την αξία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης.

Η τρίτη στάση θα γίνει στο Ρολόι. Ένα ρολόι μπορεί να είναι σημείο συνάντησης σε μια πόλη, καμιά φορά όμως στη φαντασία του συγγραφέα μπορεί να ζωντανεύει, ακόμα και να πηγαίνει σχολείο μαζί με άλλα ρολόγια. Η τέταρτη στάση θα γίνει στην περιοχή όπου η παραδοσιακή φάτνη των Χριστουγέννων αποτέλεσε την έμπνευση για ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο του συγγραφέα.

Στη συνέχεια, στο Public Πειραιά (Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154), οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούν να συναντήσουν τον ίδιο τον συγγραφέα, να συνομιλήσουν μαζί του και, ίσως, να φτιάξουν μαζί μια πρωτότυπη θαλασσινή ιστορία.
Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στη φόρμα που θα βρείτε στο: https://blog.public.gr/event/logotechnikos-peripatos-afieromenos-ston-antoni-papatheodoyloy

Η δράση αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Public και της Εταιρείας Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 12.00
Τη νύχτα που τα φώτα άναψαν, Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Κηφισιά
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου Τη νύχτα που τα φώτα άναψαν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη για να γνωρίσουμε τη νέα συναρπαστική ιστορία του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ.

Η Χέδερ είναι ένα μικρό κορίτσι που ονειρεύεται να ταξιδέψει στα αστέρια μιας και η ζωή στη Γη τής μοιάζει πολύ κοινότoπη. Τα βράδια, το σκάει από το σπίτι της και πηγαίνει στον Μεγάλο Βράχο, στο ξέφωτο του δάσους, για να στείλει τα φωτεινά σινιάλα της στον ουρανό. Η λαχτάρα της είναι να επικοινωνήσει με κάποιον εκεί έξω. Και θα τα καταφέρει! Ο Ιπτάμενος Δίσκος έρχεται. Τελικά, όμως, η Χέδερ θα φύγει; Μήπως όλη μαγεία που αναζητά βρίσκεται από την αρχή δίπλα της;

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά, Λεωφ. Κηφισίας 310, Κηφισιά, 14563

Σάββατο 5 Οκτωβριου, 12.00
Αναζητώντας Προϊστορικούς Γίγαντες, Μουσείο Γουλανδρή Φυσ. Ιστορίας
Παιδιά 6-12 ετών

Aφήγηση του βιβλίου με τίτλο: «Αναζητώντας Προϊστορικούς Γίγαντες» των Dick Mol, Dimitra Labretsa, Anna Rassios. για να γνωρίσουν τα παιδιά ότι στην Ελλάδα, πριν από πολλά μα πάρα πολλά χρόνια, ζούσαν μαμούθ, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι και πως στην Ελλάδα βρέθηκε ο μεγαλύτερος στον κόσμο χαυλιόδοντας από μαστόδοντα (Mammut borsoni) κάτι που έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Αυτά και ακόμη περισσότερα θα μάθουν τα παιδιά από την εικαστικό – συγγραφέα Δήμητρα Λαμπρέτσα, η οποία θα τους μιλήσει για το βιβλίο της.
Tο βιβλίο «Αναζητώντας Προϊστορικούς Γίγαντες» προσεγγίζει την έννοια της παλαιοντολογίας μέσα από αληθινές εμπειρίες ερευνητών. Ερωτήματα βρίσκουν την απάντηση τους, μέσα από εικονογραφημένες σελίδες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα.
Βοσκοί, ψαράδες, χρυσοθήρες ειδικοί, ανακαλύπτουν απολιθώματα που ήταν για εκατομμύρια χρόνια κρυμμένα στην εχέμυθη γη.
Κίνητρο για την συγγραφή του βιβλίου, στάθηκε η σπουδαία ανακάλυψη του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα στον κόσμο, στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών.

Επίσης, στις 11.00 και στις 13.00, η Μαριάννα Νακάση, απόφοιτος της σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα ξεναγήσει στην Έκθεση Παλαιοντολογίας του Μουσείου, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε ακόμη περισσότερα πράγματα για τα προϊστορικά ζώα της Ελλάδας. Η Μαριάννα έχει συμμετάσχει σε παλαιοντολογικές ανασκαφές στο Πικέρμι, Τήλο, Κύπρο.

Στο πλαίσιο της Δράσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τίτλο «Σάββατα στο Μουσείο με ένα Βιβλίο».

Συμμετοχή: Mε το εισιτήριο εισόδου του Μουσείου
Στον χώρο του Πωλητηρίου του Κέντρου ΓΑΙΑ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 12.00
Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι, Booktique
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου “Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι” από τις εκδόσεις Μάρτης.
Μια διασκεδαστική αφήγηση του βιβλίου από τον Φίλιππο Φωτιάδη, που έχει γράψει μια δική του ιστορία γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ζήτησε έναν σκύλο. Έναν κανονικό σκύλο με ουρά και αυτιά, που να γαβγίζει αν χρειάζεται και όταν του πετάς πράγματα να σου τα φέρνει.
Όμως ο μπαμπάς του, είχε άλλη γνώμη, γιατί τελικά το πρώτο του κατοικίδιο, ο Μίλτος, ήταν ένα μυρμήγκι.

Είσοδος ελεύθερη

Booktique, Πατρ. Ιωακείμ 21, Κολωνάκι

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 13.00
Τα παπούτσια των άλλων – Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου Τα παπούτσια των άλλων από τις εκδόσεις Ίκαρος της Άλκηστης Χαλικιά σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου.

Μια μέρα που το σχολείο τέλειωσε νωρίτερα, έκανε μια σύντομη βόλτα στη γνώριμη γειτονιά της και έξω από το Τζαμί της πόλης, παρατήρησε πάρα πολλά παπούτσια. Η Ματού φτιάχνει ένα δικό της, καινούριο παιχνίδι, δοκιμάζοντας κάθε μέρα και ένα άλλο ζευγάρι, στοιχηματίζοντας με τον εαυτό της για τον ιδιοκτήτη του ζευγαριού. Και κάθε φορά, στο μυαλό της πλάθει, φαντάζεται και μια σύντομη ιστορία για τη ζωή, τις συνήθειες αλλά και τις αγωνίες, τους φόβους, τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου του οποίου τελικά φορούσε τα παπούτσια.

Να όμως, που φθάνει και εκείνη η Παρασκευή, της απογοήτευσης και του θυμού. Η αθέτηση μιας υπόσχεσης της μητέρας της, θα σταθεί αφορμή για μια εκ βαθέων συζήτηση μαζί της, κατά την οποία θα έρθει και αντιμέτωπη με την έκφραση «μπαίνω στα παπούτσια του άλλου», μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Εκθέσεις

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 11.00-19.00
Παίζω και Καταλαβαίνω – Μουσείο Ηρακλειδών
Για όλη την οικογένεια

Μια διαδραστική και άκρως πρωτότυπη έκθεση «Παίζω και Kαταλαβαίνω» που προσκαλεί τα παιδιά και τους ενηλίκους να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, την τέχνη και τα μαθηματικά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με διαδραστικά τραπέζια-εκθέματα.
Ο επισκέπτης βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά).

Στον πρώτο όροφο της έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω» γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες: τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Στον δεύτερο όροφο έχουμε μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης, από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο, στους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Στη δημιουργία της έκθεσης συνεργάστηκε στα θέματα αναμορφώσεων-παραμορφώσεων ολογραμμάτων ο αρχιτέκτων Νίκος Κουρνιάτης, διδάσκων στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ στο θέμα της σχέσης μουσικής-μαθηματικών, ο διδάσκων στο τμήμα μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, Χρήστος Τερζής, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε το μονόχορδο.

Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή, 11:00-19:00
Τιμή εισόδου: 6 € – δωρεάν για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους
Πληροφορίες: τηλ.: 210.3461981 (εσωτ.: 201)

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα

μουσείο ηρακλειδών

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 10.00-17.00
Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Για όλη την οικογένεια

Ιδιότυπη καλλιτεχνική έκθεση αφού περιλαμβάνει τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός», το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Συνδυάζοντας τις πλαστικές τέχνες με το σχέδιο και αντιστοιχίζοντας τα αρχαία έργα με τα μοντέρνα, τα παιδιά ανακάλυψαν θραύσματα των έργων ως αρχαιολόγοι, έφτιαξαν τα δικά τους έργα ως καλλιτέχνες και έστησαν μια έκθεση ως επιμελητές. Στόχος του προγράμματος ήταν να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα των παιδιών εστιάζοντας στον διάλογο μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων από πηλό και στα μοντέρνα κεραμικά του Πικάσο.

Σχεδιασμός – υλοποίηση προγράμματος, επιμέλεια έκθεσης: Δάφνη Κουρή και Χριστίνα Νάκου.
Την έκθεση μπορεί κανείς να την επισκεφθεί και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Μπροστά σε μια θεατρική σκηνή

Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 12.00
Ο ραφτάκος των λέξεων – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Παιδιά 3+

Το γνωστό πλέον βιβλίο «Ο Ραφτάκος των λέξεων» που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ζωντανεύει στη σκηνή από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος σε μία νέα διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου. Τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

Μια τρυφερή ιστορία που έρχεται να αγγίξει με ένα μικρό μαγικό ραβδί την αποξένωση των ανθρώπων, την απομάκρυνσή τους από τη θέρμη των σχέσεων για να την επαναφέρει στη βασική της την ουσία, στη βασική της θέση και τάξη, εκεί όπου επικρατεί και θριαμβεύει η δύναμη της επικοινωνίας.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μάς έχει πλέον συνηθίσει στις ασυνήθιστες ιστορίες. Με οδηγό τη φαντασία αλλά και μια βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο, στρέφει κάθε φορά το καράβι της γραφής του σε λιμάνια φωτεινά και βάζει πλώρη πάντα προς ένα σημείο – την καρδιά μας.

Σκηνοθεσία Γιώργος Τζαβάρας και καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος