Θεσμοθετημένα από το 1981, τα Βραβεία «Πριγκίπισσα των Αστουριών» απονέμονται από το Ίδρυμα Πριγκίπισσα των Αστουριών (Fundación Princesa de Asturias) σε άτομα από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με διακρίσεις στις τέχνες, τις επιστήμες, στον ανθρωπισμό και στα κοινά.

Αυτή τη χρονιά τον Μάρτιν Σκορσέζε διαδέχεται ο Πίτερ Μπρουκ, στα σημαντικότερα βραβεία στον ισπανόφωνο κόσμο.

Ο Πίτερ Μπρουκ, 94 ετών σήμερα, θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης του 20ού αιώνα και παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, ο Μπρουκ «άνοιξε νέους ορίζοντες για τη σύγχρονη δραματουργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανταλλαγή γνώσεων ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως αυτούς της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας».

Γεννημένος στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 1925, ο Πίτερ Μπρουκ άρχισε πολύ νέος τη σταδιοδρομία του στη Βρετανία, όπου σκηνοθετεί πολλά έργα του Σαίξπηρ για τη Royal Shakespeare Company και διευθύνει όπερες για τη Royal Opera House του Covent Garden.

Το 1970 μετακομίζει στο Παρίσι και ιδρύει το «Διεθνές Κέντρο Θεατρικής Έρευνας», το οποίο συνεχίζει να διευθύνει μέχρι σήμερα και αναλαμβάνει το 1974 τη διεύθυνση του παρισινού Θεάτρου Bouffes du Nord έως το 2010.

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που σκηνοθέτησε βρίσκεται η Μαχαμπαράτα (1985), ένα έπος εννέα ωρών της ινδουιστικής μυθολογίας που διασκεύασε σε ταινία το 1989, ενώ η δουλειά του επηρεάσθηκε από τις θεωρίες του πειραματικού θεάτρου των Γκροτόφσκι, Μπρεχτ, Μέγιερχολντ και του θεάτρου της σκληρότητας του Αρτώ.

Οι παραγωγές του είναι αξιοσημείωτες για την εικονογραφία τους και την οπτική τους. Ο Βρετανός σκηνοθέτης του θεάτρου, θεωρείται ένας από τους τολμηρότερους και δημιουργικότερους του μεταπολεμικού θεάτρου σε διεθνή κλίμακα που ανανέωσε το σαιξπηρικό έργο με την ευρηματικότητα και τη φαντασία του.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει τον Οκτώβριο στο Οβιέδο και είναι ένα γλυπτό του Χοάν Μιρό που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.