Το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό τις τελευταίες μέρες, καιρός μάλλον να τρυπώσουμε σε μια βιβλιοθήκη. Κι αν νομίζετε ότι η βιβλιοθήκη είναι ένα κτήριο που απευθύνεται μονάχα σε τύπους μελετηρούς, σιωπηρούς και μοναχικούς, είστε γελασμένοι. Τουλάχιστον όχι η βιβλιοθήκη του μέλλοντος, έτσι όπως γεννιέται ήδη, όπως μας πληροφόρησε το διήμερο που μας πέρασε το πληθωρικό αντι-συνέδριο Future Library.

Η εβδομάδα λοιπόν ξεκίνησε αισιόδοξα, ακούγοντας ομιλητές από όλο τον κόσμο να κάνουν λόγο για το μαγικό κόσμο των βιβλιοθηκών, των βιβλίων και της ανάγνωσης με πάθος και μεράκι σε μια διοργάνωση που ξεχείλιζε από κέφι, μουσική , ποίηση, χορό και χρώματα. Η βιβλιοθήκη του μέλλοντος ανοίγει τις πύλες της σε όλους και σε όλα, παύει να θυμίζει επιβλητικό καθεδρικό ναό όπου βρίσκεται κλεισμένη ερμητικά η γνώση, γίνεται τόπος συνάντησης, αφορμή για βόλτα, χώρος παιχνιδιού, σκηνή, καταφύγιο, εργαστήριο πειραματισμών, αφορμή για πλήθος εμπειρίες. Τα προβλήματα κοινά παντού, οι ανάγκες όμως επίσης και η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός, η τεχνολογία, τα νέα μέσα, επιστρατεύουν την εφευρετικότητα για να δώσουν τις λύσεις.

Εμείς κρατάμε από την ομιλία της Φινλανδής Maija Berndtson, το όραμα της δημοτικής βιβλιοθήκης του Ελσίνκι:

“Η βιβλιοθήκη είναι ένα θησαυροφυλάκιο ιδεών και σκέψεων, όπου με τον διαμοιρασμό γνώσεων, δεξιοτήτων, και ιστοριών, όλοι μαζί δημιουργούμε μια νέα κοινωνία των πολιτών.”


Η Κική Δημουλά καλωσόρισε τους 400 συμμετέχοντες του Future Library unconference 2013


Dance Performance – Eddie Lame & Έλενα Σταυροπούλου


Στο ρυθμό των Pangea World Music Center!

Η Maija Berndtson από τη Φινλανδία σε ομιλία με θέμα “A Future for Libraries? Perhaps, if…”

Roundtable με θέμα “Knowledge strategy and puclic space” με τους Κ. Ασκούνη, Δήμαρχο Καλλιθέας, Ι. Τροχόπουλο, Δ/νων Σύμβουλο ΙΣΝ, Σ. Ζουμπουλάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικής Βιβλιοθήκης, Α. Τσουκαλίδη, μέλος ομάδας TEDx Athens, Τ. Χαλκιόπουλο, ιδρυτή Atenistas


Performance της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον μονωδό Χριστόφορο Σταμπογλή και τον πιανίστα Δημήτρη ΓιάκαΘερμό χειροκρότημα στην ομάδα και στους εθελοντές του Future Library Unconference 2013!