«Σας ευχαριστώ που φέρατε χαρά στην ψυχή μου». Με αυτά τα λόγια η ντροπαλή και συνεσταλμένη PJ Harvey μάς αποχαιρετούσε στις 30 Ιουνίου του 2008 από τη σκηνή του θεάτρου Badminton, μετά από ένα live set που κράτησε ολομόναχη επι περίπου μιάμιση ωρα. Η περφόρμανς αυτή θύμιζε περισσότερο μια ηχητική εγκατάσταση, με την Harvey να παίρνει τον ρόλο του ανθρώπου ορχήστρα, παρά μια παραδοσιακή συναυλία με τους όρους που έχουμε συνηθίσει.

image1
Το Somerset House που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο

Σήμερα, περίπου έξι χρόνια μετά, η αγαπητή μας Polly Jean Harvey επιστρέφει στο προσκήνιο, που τόσο επιμελώς αποφεύγει, με ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ στο Somerset House του Λονδίνου. Η δημιουργός θα ηχογραφήσει το ένατο άλμπουμ της μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο κλεισμένο με γυαλί όπου το κοινό θα μπορεί να πραγματοποιεί 45λεπτης διάρκειας επισκέψεις και να παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία. Η εγκατάσταση θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες και όσοι τυχεροί παραβρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά όλες τις διεργασίες και τις φάσεις ηχογράφησης ενός άλμπουμ.

image2
Η PJ Harvey έχει βραβευθεί δύο φορές με Mercury Prize

Το πρότζεκτ, που έχει τη λογική στησίματος μιας έκθεσης έργων τέχνης, ονομάζεται Recording In Progress. Η δύο φορές βραβευμένη με Mercury Prize, Harvey, με τους στενούς της συνεργάτες John Parish και Flood (Mark Ellis) δεν θα μπορούν να βλέπουν τους επισκέπτες καθώς το γυαλί θα είναι μιας όψεως. Οι επισκέψεις θα γίνονται σε γκρουπ λίγων ατόμων και όπως είναι λογικό, κάθε ομάδα επισκεπτών θα βλέπει μια εντελώς διαφορετική φάση της διαδικασίας.

Η εμπλοκή των τελικών αποδεκτών του καλλιτεχνικού προιόντος μέσα στη δημιουργική διαδικασία, φαίνεται να γίνεται επίκαιρη και αναγκαία. Η διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως κάτι ακατανόητο ή άβατο για το κοινό, φαίνεται ότι αλλάζει τον κώδικά της. Και επιδιώκει να συμφιλιώσει τους θεατές ή ακροατές με την ιδέα της παραγωγικής φάσης που μεσολαβεί μέχρι να έρθουν σε επαφή με το έργο τέχνης, όποιο είναι αυτό.

image3

Το Recording in Progress θα ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου και είναι ήδη Sold Out.