Μια εξαιρετική συλλογή σχεδίων και εκτυπώσεων του Πολ Σεζάν παρουσιάζεται στην γκαλερί The Whitworth του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, το οποίο κατέχει την καλύτερη συλλογή έργων του Πολ Σεζάν σε χαρτί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο δάνειο προς την γκαλερί από τον συλλέκτη, συγγραφέα και εκδότη Karsten Schubert. Με τα έργα αυτά του Σεζάν εμπλουτίζεται η σημαντική συλλογή του Whitworth γαλλικών και ολλανδικών σχεδίων από τα τέλη του 19ου αιώνα από καλλιτέχνες όπως οι: Van Gogh, Seurat, Gauguin και Pissarro.

Ο Σεζάν, ένας τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, περιγράφεται από τον Ματίς και τον Πικάσο ως «ο πατέρας όλων μας», φημίζεται για την ολοκληρωμένη προσέγγισή του στην οικοδόμηση μορφής. Επικεντρωμένη στα σχέδιά του, η έκθεση “Cézanne at the Whitworth” αποκαλύπτει το εύρος της δημιουργίας, τη μεγάλη εμβέλεια του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.

Τα ζωντανά, βαθιά προσωπικά του σχέδια δεν παρουσιάστηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του και ελάχιστα αναφέρθηκαν στην αλληλογραφία του, μόνο ανακαλύφθηκαν μετά τον θάνατό του. Αυτή η έκθεση θα είναι η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1973 που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στα σχέδια και τις εκτυπώσεις του Σεζάν δίνοντας μια νέα εικόνα για την πολυπλοκότητα της καλλιτεχνικής του πρακτικής και την αφοσίωσή του στην υπερνίκηση των καλλιτεχνικών περιορισμών, μέσω προσεκτικής μελέτης των Παλαιών Δασκάλων.

Η έκθεση “Cézanne at the Whitworth” στο Τhe Whitworth θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου 2020