Είναι καλοκαίρι και κάθεσαι ήσυχος στο μπαλκόνι σου. Παρατηρείς τον κόσμο που πάει και έρχεται και τα αυτοκίνητα που κάνουν βόλτες. Να το. Πάλι. Το φορτηγάκι με τη λαχανί πινακίδα με το χαμογελαστό πρόσωπο. Πάλι εδώ είναι, σε αυτό τον ήσυχο δρόμο στο Χαλάνδρι, σταματά το φορτηγό και αφήνει σε ένα μεγάλο σπίτι με πολύχρωμη είσοδο σαλάτες λαχανικά και φρούτα. Άραγε, κάνει διανομή στα σπίτια ο Φρεσκούλης; Όχι! Το σπίτι αυτό, η στέγη της Πορείας είναι ένα από τα πολλά ιδρύματα που εβδομαδιαία παραλαμβάνουν φρέσκα προϊόντα από τον Φρεσκούλη.

Η πολύχρωμη είσοδο της "Πορείας"

Η πολύχρωμη είσοδος της “Πορείας”

Η Πορεία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα με σκοπό να συνδράμει όσους πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση και άλλες ψυχικές ασθένειες. Λειτουργεί ένα οικοτροφείο, όπου οι 15 ένοικοί του ζουν σαν μια οικογένεια μακριά από ιδρύματα, περιτριγυρισμένοι από επαγγελματίες και επιστήμονες έχουν βάλει ως καθημερινό τους στόχο την καλύτερη δυνατή διαβίωση όλων αυτών. Το σπίτι είναι γεμάτο από έργα και χειροτεχνίες των ανθρώπων που το κατοικούν, όλοι με κάποια ψυχική πάθηση και πολλά χαμόγελα, αφού ένοικοι και προσωπικό είναι μια μεγάλη οικογένεια. Όπως κάθε οικογένεια κάθεται καθημερινά στο τραπέζι και απολαμβάνει το φαγητό της μαγειρεμένο με αγάπη από την κουζίνα τους με τα καλύτερα υλικά έτσι και στην Πορεία απολαμβάνουν καθημερινά το φαγητό όλοι μαζί.

Όπως μας εξήγησαν και οι άνθρωποι της Πορείας το ξεχωριστό στην προσφορά του Φρεσκούλη είναι ότι τα τρόφιμα που προσφέρει είναι άμεσης κατανάλωσης, φρέσκα σε αντίθεση με τις συνηθισμένες δωρεές σε τρόφιμα μακράς διαρκείας. Σε εβδομαδιαία βάση λαμβάνουν τα λαχανικά και τα φρούτα που έχουν ανάγκη για την εβδομαδιαία σίτισή τους.

Μάθαμε ότι η δράση του Φρεσκούλη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μπορούμε.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εναντίον της σπατάλης φαγητού από το 2012. Από την ίδρυση του αυτά τα 7 χρόνια έχει διανείμει περίπου 28 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια με δράσεις που αφορούν κυρίως τα παιδιά έχει βοηθήσει περίπου 16.000 παιδιά σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Φροντίζει μέσα από εκατοντάδες δράσεις της να μην αφήνει καμία μερίδα φαγητού χαμένη. Με τη βοήθεια ενός σύγχρονου δικτύου από επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία μέχρι και ιδιώτες που δίνουν απλόχερα το περισσευούμενο φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Και όταν λέμε το έχουν ανάγκη εννοούμε ανθρώπους δίπλα μας. Κυριολεκτικά, μια ανάσα ή λίγα μέτρα από την πόρτα της πολυκατοικίας μας.

Ποικιλία από φρούτα

Ποικιλία από φρούτα

Η συνεργασία του Φρεσκούλη με το Μπορούμε μετράει ήδη 4 χρόνια ζωής και η προσφορά μέσω του προγράμματος «Ο Φρεσκούλης Προσφέρει μια αγκαλιά φρούτα και λαχανικά» στηρίζει ετησίως το έργο 12 φιλανθρωπικών σωματείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες 455 παιδιών και ενηλίκων με μία αποστολή που περιλαμβάνει 15 διαφορετικά είδη οπωρολαχανικών, συν αυγά και επιπλέον 2-3 προϊόντα εποχής. Το 2016-17 στήριξε 10 φορείς με 245 άτομα, ενώ το 2017-18 12 φορείς με 411 άτομα. Η Πορεία είναι μέσα στη λίστα του 2018-2019, η οποία έχει 10 φορείς με 460 άτομα.

Σε εποχές όπως η σημερινή τέτοιες ουσιαστικές πράξεις προσφοράς έχουν τη μεγαλύτερη αξία. Να δίνεις σε ομάδες με επισιτιστικές ανάγκες ένα αγαθό που φαίνεται αυτονόητο και καθημερινό αλλά μπορεί να δώσει χαρά και χαμόγελο εκτός από βιταμίνες. Γιατί πράγματα σαν αυτά που σε κάποιους φαίνονται μικρά σε άλλους έχουν μεγάλη σημασία. Κάτι που οι περισσότεροι το βλέπουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ και το θεωρούμε δεδομένο ενώ για άλλους θεωρείται πολυτέλεια.

Ένα πιάτο που υπάρχει σε κάθε μεσημεριανό μας τραπέζι. Μια σαλάτα Φρεσκούλης.

Πολλά χαμόγελα μαζί με μια σαλάτα

Πολλά χαμόγελα μαζί με μια σαλάτα