Ο εγχώριος έντυπος τύπος καλωσόρισε εδώ και λίγους μήνες μία νέα προσθήκη στην κυκλοφορία του. Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί κατά πόσο ένα περιοδικό που κυκλοφορεί το 2012 μπορεί να διατηρεί ταυτόχρονα την κομψότητα του παρελθόντος και μία σύγχρονη ματιά, τότε αξίζει να ξεφυλλίσετε το Portrait documentaries.

Η σειρά λευκωμάτων Portrait documentaries μετρά ήδη 3 τεύχη και είναι πολλά υποσχόμενη. Με συνεντευξιαστή τον Θανάση Λάλα και συνεντευξιαζόμενους κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, κάθε τεύχος αποτελεί και μία συνέντευξη – μονογραφία. Η συνέντευξη παύει να είναι αυτό που είχαμε στο νου μας μέχρι χθες. Δεν αποτελεί πια μόνο μια σειρά ερωταπαντήσεων, αλλά μια εξομολόγηση.

Στο πρώτο τεύχος ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης μιλάει για το βασικό της ζωής, για τη Βουλή, για τη δημοκρατία, για τον αυτοπεριορισμό, για τη δημιουργία, για το τίποτα και το κάτι, για τη διαστροφή, για τον θάνατο, για την δικαιολογία, για τις δημόσιες υπηρεσίες, για το ανομολόγητο, για τον συγγραφέα, για τα φαντάσματα, για το άλλο, για τον έρωτα και τη σωτηρία.

Αντιστοίχως στο δεύτερο τεύχος, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος μιλάει για τη σύνθεση, το γέλιο, το κόμμα, το κόσμημα και την γύμνια, την ελπίδα, τον θείο Έρωτα, την εσωτερική καύση, την εκπαίδευση, την επάνοδο, την γλώσσα, τον Αρχαίο και την μορφή.

Ξεπερνώντας τα όρια που θέτει ενδεχομένως μια εφημερίδα, οι συνεντεύξεις του Portrait documentaries αποκτούν μια μορφή γοητευτικής συζήτησης. Μιας εύστοχης συζήτησης εις βάθος, απαλλαγμένη από κάθε μορφή φλυαρίας, που ο αναγνώστης θα ήθελε να είχε κάνει ο ίδιος.

Σε κάθε σελίδα φιγουράρουν μικρά και μεγάλα ασπρόμαυρα πορτραίτα κάνοντας ακόμα πιο έντονη την αίσθηση πως μάλλον κρυφακούς μια συζήτηση. Τα πορτραίτα κάθε τεύχους φωτογραφίζει ο Νικηφόρος, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα του χθες που έχει το περιοδικό και την οποία συμπληρώνει το πολυτονικό σύστημα που χρησιμοποιεί.

Το Portrait documentaries μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και χώρους τέχνης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κατερίνη. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για συνδρομή του περιοδικού μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο +30210 4827382.

Φωτογραφία άρθρου: λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του τρίτου τεύχους του Portrait documentaries με συνεντευξιαζόμενο τον Κώστα Τσόκλη

tags / ελcmag