Στον 21ο αιώνα, οι ανάγκες μας ολοένα πληθαίνουν και εξελίσσονται. Το ίδιο ισχύει και για τη γλώσσα, αλλά και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Οι σημερινοί μαθητές μαθαίνουν συνεχώς νέους τρόπους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα, τόσο από τις διαπροσωπικές τους σχέσεις όσο και μέσω της τεχνολογίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη δική τους προσωπική φωνή αλλά και μια αίσθηση σκοπού καθώς επικοινωνούν με διαφορετικά κοινά.

Οι μαθητές μελετούν τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα με στόχο την κατάκτησή της. Η επάρκεια της αγγλικής γλώσσας, άλλωστε, ανοίγει τον δρόμο σε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και μας συνδέει με τη διεθνή κοινότητα – γι’ αυτό και η εκμάθηση των αγγλικών γίνεται προτεραιότητα. Θα ήταν ιδανικό οι μαθητές να μπορούσαν να αναπτύξουν σταδιακά την ευχέρειά τους στους τομείς της κατανόησης και παραγωγής προφορικού ή γραπτού λόγου, στο πλαίσιο μιας καθημερινής, σφαιρικής μόρφωσης που τους προετοιμάζει για τη ζωή στον ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, στόχος είναι οι μαθητές με την αποφοίτησή τους, να έχουν καταφέρει να χειρίζονται την αγγλική γλώσσα ως μητρική.

Για τον σκοπό αυτό, το πρόγραμμα σπουδών του Anatolia High School έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μαθαίνουν αγγλικά μελετώντας άλλους πολιτισμούς, αναλύοντας κείμενα σε διάφορα μέσα, αναπτύσσοντας τη δημιουργική γραφή και καλλιεργώντας το διερευνητικό τους πνεύμα. Εξασκούν όλες τις γλωσσικές δεξιότητες σε όλα τα μαθήματα αγγλικών, σε καθημερινή βάση.

Όταν μάλιστα φτάσουν στη Β’ Λυκείου, τους δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος την αγγλική γλώσσα, μέσα από έναν συνδυασμό θεματικής λογοτεχνίας και γλωσσικών στοιχείων. Μπορούν επίσης να εγγραφούν στο Manhattan Theatre Club, ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως μάθησης, όπου θα διδαχθούν τα όσα χρειάζονται για τη συγγραφή ενός σεναρίου και την παραγωγή ενός θεατρικού έργου. Το Ανατόλια είναι μάλιστα το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που συμμετέχει στο διεθνές αυτό πρόγραμμα από το 2006.

Στην Γ’ Λυκείου, το πρόγραμμα αγγλικών επιτρέπει στους μαθητές να πάρουν μια πρώτη γεύση από το τις σπουδές ελεύθερων τεχνών (liberal arts studies). Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει μέσα από μια σειρά θεματικών μαθημάτων, όπως είναι Το Χιούμορ στη Λογοτεχνία, Η Καθημερινότητα σε μία Πολωμένη Κοινωνία, Η Εμπειρία των Ελλήνων Μεταναστών, Ουτοπίες και Δυστοπίες, και άλλα, τα οποία αλλάζουν κάθε χρόνο. Μία τόσο εξειδικευμένη ενασχόληση με την αγγλική γλώσσα τη συναντάμε συνήθως αποκλειστικά σε πανεπιστημιακό επίπεδο, κι όμως στο Ανατόλια γίνεται μία εμπειρία που χαράσσεται από νωρίς στη μνήμη, σε μαθητές του Λυκείου.

Πέρα από το πλαίσιο της τάξης, δίνονται επίσης ευκαιρίες εξάσκησης των αγγλικών και μέσα από το πολυβραβευμένο πρόγραμμα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων του Ανατόλια, τα λεγόμενα “clubs”. Όμιλοι όπως τα Forensics (με «αγωνίσματα» τον Αυτοσχέδιο Λόγο, τη Ρητορική, το Debate, την Εκφραστική Ανάγνωση, την Ομαδική Συζήτηση και το Θεατρικό Ντουέτο), αλλά και το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations), που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετάσχουν σε τοπικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις συνεδρίων, συμβάλλουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στην ενίσχυση επικοινωνιακών, κοινωνικών και δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης, κριτικής σκέψης και έρευνας. 

Στους θεατρικούς ομίλους Junior Drama και High School Drama Club, οι μαθητές εξασκούν τη γλώσσα, καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργική τους έκφραση. Περνούν από οντισιόν, αναλύουν και σχολιάζουν τις ερμηνείες τους και κάνουν πρόβες τόσο εντός όσο και εκτός του σχολικού ωραρίου. Η σκληρή δουλειά τους τους οδηγεί να ανεβάζουν έξι συνολικά παραστάσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό. Το λογοτεχνικό περιοδικό του σχολείου, Pegasus, το οποίο εκδίδεται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους, δίνει επίσης στους μαθητές την ευκαιρία να δημοσιεύσουν την ποίησή τους, διηγήματα, δημιουργικά έργα μυθοπλασίας και άλλους τύπους γραφής, και να μοιραστούν τα έργα τους με ένα ευρύ κοινό, που αποτελείται από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλα μέλη της τοπικής κοινότητας.

Κάθε ένας από τους αγγλόφωνους ομίλους του Anatolia High School χαρίζει στους μαθητές την ευκαιρία να χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα με τον πιο αυθεντικό και ουσιαστικό τρόπο. Σε συνδυασμό με το αγγλικό πρόγραμμα σπουδών του σχολείου, οι μαθητές του Ανατόλια περνούν με επιτυχία και άνεση τις διάφορες εξετάσεις αγγλικής γλωσσομάθειας, όπως είναι αυτές του Michigan State University και του Cambridge, κάτι που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ευχέρεια και την υψηλή ικανότητά τους να χειριστούν σωστά τα αγγλικά.

Μάθετε περισσότερα για τα όσα κάνουν το Anatolia High School διαφορετικό και στην ιστοσελίδα του anatolia.edu.gr/highschool.