Το πιο γνωστό έργο του 90χρονου σήμερα Αμερικανού καλλιτέχνη Τζάσπερ Τζονς είναι η «Σημαία», που έχει εκτιμηθεί με αξία 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ζωγράφισε σε ηλικία 24 ετών, το 1955, δύο χρόνια αφού τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία.

Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης. Ο Τζάσπερ Τζονς είναι από τους καλλιτέχνες που δεν επιθυμούν να ερμηνεύσουν την τέχνη τους. Η «Σημαία» είναι τόσο χαρακτηριστικό έργο της τέχνης του και εικόνα της ποπ κουλτούρας όπως το κουτί της σούπας Κάμπελ του Άντι Γουόρχολ.

Η αμερικανική σημαία που αποτέλεσε γι’ αυτόν μια σημαντική αφετηρία έμπνευσης παρουσιάζεται σε μια αφύσικη θέση. Δεν κυματίζει, αλλά μοιάζει απλωμένη σε μια οριζόντια επιφάνεια ή καρφωμένη πολύ προσεκτικά από την πάνω οριζόντια πλευρά. Πρόκειται για έναν αντισυμβατικό τρόπο παράστασης του εθνικού συμβόλου της πατρίδας του καλλιτέχνη.

Λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές που πάντα έχουν ως επίκεντρο την αμερικανική σημαία και όλα όσα συμβολίζει, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε τη δωρεά του έργου Flags I από τις Johanna και Leslie Garfield, δύο Αμερικανίδες που είναι διάσημες τόσο για τη συμβολή τους στις εκτυπώσεις έργων τέχνης όσο και για τη σπουδαία συλλογή τους. Η εκτύπωση του έργου Flags I (1973) που δώρισαν στο Βρετανικό Μουσείο έχει αξία που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια και είναι μία από τις πιο πολύτιμες σύγχρονες εκτυπώσεις που έχουν δοθεί ποτέ στο μουσείο.

Συνολικά με αυτή τη δωρεά το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του 16 έργα του Τζάσπερ Τζονς, όλα εκπληκτικά με τον δικό τους τρόπο, αλλά οπτικά, η εκτύπωση της «σημαίας» είναι αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό.

Η εκτύπωση αυτή ήταν το επίκεντρο της έκθεσης American Dream 2017 του μουσείου και κοσμούσε το εξώφυλλο του καταλόγου του. Η εκτύπωση αυτής της σημαίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού δείχνει τη σημαία και στις δύο πλευρές, με τη μία να έχει ματ φινίρισμα και την άλλη γυαλιστερό.

Υπάρχουν 65 τέτοιες εκτυπώσεις και άλλες τρεις από αυτές που έχουν πουληθεί για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δημοπρασία τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη πούλησε μια εκτύπωση για 1,6 εκατομμύρια δολάρια το 2016.

Ο Τζονς καθιερώθηκε γρήγορα ως μία από τις μεγάλες δυνάμεις της αμερικανικής καλλιτεχνικής σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Το έργο του συνδυάζει «ψυχρή λογική και προσωπική παρόρμηση». Η καινοτόμα παρουσία του γίνεται το 1954 με την αμερικανική σημαία ως συγκεκριμένο εικονογραφημένο αντικείμενο.

Ο κόσμος της τέχνης εντυπωσιάστηκε από τις επιλογές του, που σε λίγο έγιναν περισσότερο σύνθετες με χρήση αλφαβητικών και αριθμητικών ακολουθιών σε δίκτυα καθώς και συγκεκριμένων αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ένας παγωμένος, σκοτεινός και θλιβερός τόνος εισβάλλει στο έργο του Τζονς. Σ’ αυτή την περίοδο, η εμφάνιση σημάτων, διαγραμματικών οδηγιών και επιγραφών στα θέματά του, είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης του εικαστικού και θεωρητικού έργου του Γάλλου Μαρσέλ Ντυσάν. Θεωρείται πρωτίστως νεο-ντανταϊστής και δευτερευόντως καλλιτέχνης της ποπ αρτ.