7-9 Ιουνίου η Πειραιώς 260 γεμίζει πούπουλα, ακροβάτες και χορό. Για εκείνους που αγαπούν την τέχνη αυτή σαν διαδικασία και σαν παράσταση, εδώ θα συναντήσουν και την πρωτοτυπία. Οι φωτογραφίες των δελτίων τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών με έγχρωμους χορευτές κύκνους, ίσως να σας έχουν τραβήξει κάπου την προσοχή. Όχι άδικα, ο συνειρμός της Αφρικής έχει να κάνει με ρυθμό, κρουστά, με τα πάθη της γης και των ανθρώπων. Ο συνδυασμός όμως ενός έργου τόσο συνυφασμένου με την Ευρώπη, και το μπαλέτο με την Αφρική, ανατρέποντας μάλιστα τα γνωστά στερεότυπα ρομαντικής ομορφιάς, είναι κάτι απροσδόκητο. Η νέα σε ηλικία Νταντά Μαζίλο εμπνέεται από το διάσημο μπαλέτο της Λίμνης των Κύκνων, αγκαλιάζοντάς το με τη δική της εθνική κουλτούρα και υπογράφοντας τα δικά τις κοινωνικά σχόλια περί ομοφοβικών προκαταλήψεων. Δώδεκα έγχρωμοι χορευτές, άντρες και γυναίκες, φορούν με χάρη τα tutus τους για να ακολουθήσουν τις νότες του Τσαϊκόφσκι και σύγχρονων συνθετών όπως οι Steve Reich, Rene Avenant, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt.

Η δεύτερη επιλογή μας στο Φεστιβάλ Αθηνών για τις ίδιες ημερομηνίες ακούει στο όνομα Opus. Τον τελευταίο καιρό η τέχνη των ακροβατών έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και πλέον αρχίζουμε και στην Ελλάδα να την βλέπουμε μέσα από μια πιο καλλιτεχνική ματιά που απεκδύεται την εμπορικότητα του τσίρκου, όπως την είχαμε μάθει, είτε ένθετη σε κάποια παραστατική τέχνη, είτε αυτόνομη όπως εδώ. Εδώ λοιπόν, η χάρη συναντάει την τόλμη, η τόλμη την ποίηση, το τραγικό το κωμικό. Μεταφερόμαστε σε άλλη ήπειρο για να μάθουμε την εκδοχή της αυστραλέζικης ομάδας τσίρκου Circa, η οποία συμπράττει επί σκηνής με το γαλλικό Κουαρτέτο εγχόρδων Ντεμπυσσύ. Οι ακροβάτες προκαλούν τη βαρύτητα σε ήχους Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Δεκατέσσερις ακροβάτες και τέσσερις μουσικοί θα μας μιλήσουν μέσα από την τέχνη τους για το άτομο, τη συλλογικότητα, την ιστορία. ‘Άλλωστε, η τελευταία έχει το δικό της ρυθμό, στον οποίο αναγκαστικά χορεύουμε όλοι. Υποκλίνομαι στην ομορφιά της έμπνευσης, της κίνησης, του χορού, γιατί όπως λέει και ο Γκαίτε «μας διαμορφώνουν τα πράγματα που αγαπάμε».

Οι παραστάσεις «Opus» & «Η Λίμνη των Κύκνων» ανεβαίνουν στην Πειραιώς 260 από 7 έως 9 Ιουνίου 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2014