Το Πράδο, το πιο διάσημο μουσείο της Ισπανίας και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο γιόρτασε φέτος τα 200 του χρόνια, «μεταμορφώνει» τέσσερα από τα αριστουργήματα που βρίσκονται στις συλλογές του για να απεικονίσει το δυστοπικό χάος που απελευθέρωσε η κλιματική αλλαγή. Η δράση αυτή του μουσείου συμπίπτει με τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος COP25 στη Μαδρίτη που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Έχετε ποτέ σκεφτεί τον περίφημο καβαλάρη, Felipe IV του Ντιέγκο Βελάσκεθ να προσπαθεί να προχωρήσει όχι καλπάζοντας σε ένα λιβάδι αλλά σε έναν πλημμυρισμένο τόπο; Τι θα συνέβαινε αν η χαμογελαστή γυναίκα του Γκόγια κάτω από την ομπρέλα της ήταν απλά μια διωγμένη από τον τόπο της εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών δίπλα σε μια σκηνή σε ένα στρατόπεδο προσφύγων; Ή τι θα λέγατε αν βλέπατε τα γελαστά παιδιά στην ακτή του Χοακίν Σορόγια που είναι ανέμελα ξαπλωμένα στην ακτή να περιστοιχίζονται από ψόφια ψάρια; Η δυστοπία που φαντάστηκαν τα μέλη της WWF σε συνεργασία με το ισπανικό μουσείο για τη νέα τους εκστρατεία είναι συγκλονιστική καθώς βλέπουμε αριστουργήματα που αντικατοπτρίζουν τις πιθανές συνέπειες του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας.

Diego Velázquez, Felipe IV a Caballo

Ο τίτλος της δράσης είναι “+ 1,5ºC Lo Cambia Todo” και σημαίνει ότι «+ 1,5ºC αλλάζει τα πάντα» και με αυτό το σύνθημα καλούνται οι κυβερνήσεις ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να καταφέρουμε και να μην υπερβεί  τους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η μικρή -όπως μας φαίνεται αύξηση της θερμοκρασίας έχει ολέθρια αποτελέσματα στον πλανήτη που αφορούν την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, την απειλή εξαφάνισης ολόκληρων ειδών, την ακραία ξηρασία και την κοινωνική διαμάχη γύρω από τους πρόσφυγες του κλίματος.
Οι τέσσερις αυτές εικόνες θα γεμίσουν την πόλη της Μαδρίτης σε διαφημιστικές πινακίδες.

«Η τέχνη και οι αξίες της είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας», λέει ο Χαβιέ Σολάνα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Πράδο. «Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μεταδώσουμε  σε όλους και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτόν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Joachim Patinir, El paso de la laguna Estigia

Francisco de Goya, The Parasol

Joaquín Sorolla, Boys on the Beach