Το τελευταίο ΣΚ του Σεπτέμβρη και οι δράσεις που είναι σχεδιασμένες για παιδιά συνεχώς πληθαίνουν. Απολαύστε τα Μουσεία που ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους για δωρεάν βόλτες αλλά και ξεχωριστά διαδραστικά προγράμματα, μυηθείτε στην τέχνη του δρόμου με εργαστήρια street art, απολαύστε την πρώτη αυλαία θεατρικής παιδικής σκηνής με τον Συρανό της καρδιάς μας αλλά επιτρέψτε και λίγο χρόνο για αφήγηση μιας ιστορίας που αξίζει να μάθουν τα παιδιά, εκείνη της Φρίντα.

«Η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» – Ρολάν Μπαρτ

Βόλτα στο Μουσείο

Αυτό το Σαββατοκύριακο, γιορτάζουμε για 23η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη, «Τέχνες και Ψυχαγωγία». Αφορμή λοιπόν για πολλές επισκέψεις σε Μουσεία ολόκληρης της επικράτειας.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 11.00
Τέχνη από… σκουπίδια – Παιδικό Μουσείο

Εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα για να ανακαλύψουν όλοι μαζί με ποιον τρόπο η πραγματικότητα επηρεάζει την Τέχνη. Πώς οι άνθρωποι εμπνέονται, ευαισθητοποιούνται, εκφράζονται ή ακόμα και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη δημιουργία; Πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια και χάρτινα κουτιά θα γίνουν οι πρώτες ύλες για να δημιουργηθεί τέχνη.

Για παιδιά 4+

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2103312995-6
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (παιδιά και ενήλικες)
Τ/ 2103312995 E-mail: secretariat@hcm.gr

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Βασ. Γεωργίου 17-19 και Ρηγίλλης, Αθήνα

παιδικό μουσείο αθήνας

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Δέκα λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο σουΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες να το επισκεφτούν όποια ώρα το επιθυμούν και να παρατηρήσουν τα εκθέματα που θα επιλέξουν, δίνοντας δέκα λεπτά από τον χρόνο τους για να παρατηρήσουν και να ανακαλύψουν αναπάντεχες λεπτομέρειες για το έργο τέχνης της επιλογής τους.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τ/ 213214 4800, 213214 4856, 213214 4889
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

εθνικό αρχαιολογικό μουσείο

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Τέχνες και Ψυχαγωγία στο Βυζάντιο – Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Διαδραστική ξενάγηση ανάμεσα από αντικείμενα του Μουσείου για να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά τον ιππόδρομο, την αγορά, τα λουτρά, το παλάτι, τις εκκλησίες, και τους χώρους που ικανοποιούσαν την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και ψυχαγωγία.

Παιδιά 10 12 ετών

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22

βυζαντινό μουσείο

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 12.00-13.30
Αφήγηση – Λουτρό των Αέρηδων

Παραμυθιακή ιστόρηση σε πεζή μορφή του δημοτικού τραγουδιού «Του νεκρού αδερφού», βασισμένη σε δέκα προφορικές παραλλαγές απ’ όλη την Ελλάδα. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με μελοποιημένα ποιητικά μέρη σε 15σύλλαβο στίχο του ποιητή Δημήτρη Φιλελέ και μουσική του Φίλιππου Πλακιά. Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης.

Λουτρό των Αέρηδων (παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Κυρρήστου 8, Πλάκα)

Μπροστά σε μια θεατρική σκηνή

Συρανό ντε Μπερζεράκ Πρεμιέρα – Θέατρο Κάππα

Πρεμιέρα κάνουν οι θεατρικές παιδικές σκηνές. Για αρχή τι θα έλεγες για μια βόλτα προς την Κυψέλη; Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα θα ζωντανέψει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ», από τον Θίασο του Ηλία Καρελλά, στην ευρηματική και βραβευμένη διασκευή για παιδιά και νέους του Jo Roets, σε απόδοση – προσαρμογή στα ελληνικά της Χαράς Γιαννακοπούλου. Οι String Demons, το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων που συζητήθηκε και αγαπήθηκε τα τελευταία χρόνια, φέρνει ζωντανά στη σκηνή τη μουσική του «τρέλα», διασκευάζοντας αποκλειστικά για την παράσταση αριστουργήματα της κλασσικής μουσικής και όχι μόνο, με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο.

Ο Συρανό, φοβερός ξιφομάχος και ποιητής, είναι ερωτευμένος με την Ρωξάνη. Όμως δεν τολμάει να της το πει, γιατί τον εμποδίζει η μεγάλη του μύτη. Ο Κριστιάν είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν ξέρει όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο Συρανό δέχεται να βοηθήσει τον Κριστιάν να κερδίσει την αγάπη της Ρωξάνης, με τα δικά του λόγια· τα λόγια ενός ποιητή. Οι δύο πρωταγωνιστές στην πραγματικότητα είναι οι δύο πλευρές ενός ανθρώπου, το σώμα και η ψυχή. Ποιος θα νικήσει; Η εξωτερική ομορφιά του Κριστιάν ή η ομορφιά της ψυχής του Συρανό;

Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος 8 – 12 ευρώ
Κάθε Κυριακή στις 11.30

Θέατρο Κάππα – Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά, Κυψέλης 2

συρανό

Kάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Street Art logos Workshop, Cafe-Bar Efimerida

Διαδραστικά εργαστήρια από τον street artist και εικονογράφος RTMONE που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ατομικής του έκθεσης “Astytherapy”. Τα παιδιά θα σχεδιάσουν χαρακτήρες-λογότυπα εμπνευσμένα από την πόλη και τα προσωπικά τους βιώματα.

Ηλικίες 7 – 9 ετών: 10.00-11.00
Ηλικίες 10-12 ετών: 11.00-12.00

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6972609567. Περιορισμένες θέσεις.

Cafe-Bar Efimerida ATH, Βησσαρίωνος 9 & Σίνα 6

Ας βυθιστούμε στις σελίδες ενός βιβλίου

Μικροί Οδηγοί – Σπουδαίοι Άνθρωποι/Φρίντα Κάλο, Εκδόσεις Μέλισσα

Οι εκδόσεις Μέλισσα έχουν κυκλοφορήσει μια νέα σειρά βιβλίων με τίτλο Μικροί Οδηγοί – Σπουδαίοι Άνθρωποι που ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική του ποιότητα όσο και για το περιεχόμενό του. Το βιβλίο της Φρίντα Κάλο αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για να διεισδύσουμε στη ζωή της σπουδαίας Μεξικανής ζωγράφου που μετά από τόσα χρόνια, συγκεντρώνει πάντα το ενδιαφέρον του κόσμου. Στο βιβλίο της Φρίντα Κάλο, μαθαίνουμε για τη συναρπαστική ζωή που κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν και για το μεγάλο πάθος της για τη ζωή.

Άντεξε μεγάλους πόνους και δυσκολίες, αλλά τόλμησε να εκφράσει με εντυπωσιακές εικόνες όλα όσα ένιωθε και όλα όσα ήταν. Στο τέλος του βιβλίου, βρίσκουμε ένα χρονολόγιο με τους βασικούς σταθμούς της συγκλονιστικής ζωής της,

Η σειρά περιλαμβάνει 4 τίτλους, 4 πρωταγωνιστές, 4 σπουδαίους ανθρώπους από διαφορετικούς ο καθένας χώρους: Φρίντα Κάλο, Στίβεν Χοκινγ, Φερδινάνδος Μαγγελάνος και Κάρολος Δαρβίνος.