Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο στην Ισπανία ανέλαβε την πρωτοβουλία έναρξης μιας εκστρατείας crowdfunding για την αποκατάσταση ενός μνημειώδους γλυπτού λουλουδιών του καλλιτέχνη Jeff Koons.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δωρεών που θα φτάσουν τα 100.000 € (118.000 $) για την αποκατάσταση του έργου “Puppy“. Ένα ανθοστόλιστο γλυπτό ύψους 39 ποδιών που αναπαριστά ένα λευκό τεριέ West Highland που υποδεχόταν τους επισκέπτες του Μουσείου από την πρώτη κιόλας μέρα των εγκαινίων του τον Οκτωβρίου του 1997.

Πάνω από 38.000 φυτά, ανάμεσά τους κατιφέδες, μπιγκόνιες και πετούνιες, αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αυτού του εντυπωσιακού έργου. Τα λουλούδια αντικαθίστανται δύο φορές τον χρόνο.

Το ξεχωριστό αυτό γλυπτό παραμένει σε καλή κατάσταση, αλλά μια πρόσφατη τεχνική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα συντήρησης του μουσείου ανέδειξε την ανάγκη αντικατάστασης του σύνθετου, ατσάλινου μηχανισμού του που περιλαμβάνει τον βασικό του σκελετό αλλά κι ένα σύνθετο μηχανισμό άρδευσης, προκειμένου να αντέξει τα επόμενα 25 χρόνια.

Jeff Koons’s Puppy at the Guggenheim Bilbao, Courtesy Guggenheim Bilbao

Η καμπάνια, με την ονομασία “Bring Puppy to Life”, ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας για να μην χαθεί στιγμή.

«Αποφασίσαμε να στραφούμε στο crowdfunding καθώς πρόκειται για ένα εμβληματικό και αγαπημένο έργο τόσο του Μουσείου όσο και της πόλης και θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους ανθρώπους, που αγαπούν το κουτάβι, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση ενός έργου τέχνης και να του ξαναδώσουν ζωή», ανέφερε ο Begoña Martínez Goyenaga, επικεφαλής επικοινωνίας του μουσείου σε δήλωσή του στην Guardian.

Τη στιγμή της δημοσίευσης, η εκστρατεία crowdfunding έχει συγκεντρώσει περίπου 18 τοις εκατό του στόχου της, ή σχεδόν 17.839 ευρώ και η καμπάνια θα παραμείνει ενεργή μέχρι το φθινόπωρο. Η αποκατάσταση πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Hashtag της καμπάνιας #DaVidaAPuppy και #BringPuppyToLife

Ο Jeff Koons παρουσίασε για πρώτη φορά το ανθοστόλιστο γλυπτό του στη Γερμανία το 1992. Τρία χρόνια αργότερα, εκτέθηκε στο λιμάνι του Σίδνεϊ και το 1997 αγοράστηκε από το Ίδρυμα Solomon R. Guggenheim για τον εορτασμό του ανοίγματος του Μουσείου.

Ο Jeff Koons θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η επιρροή του υπήρξε καταλυτική τόσο στον κόσμο της μόδας όσο και της μουσικής μέσω σημαντικών συνεργασιών όπως με τον Οίκο Louis Vuitton και τη Lady Gaga. Έργα του Koons, εστιάζουν συχνά σε θέματα εμπνευσμένα από τη λαϊκή κουλτούρα και συνήθως πωλούνται για εκατομμύρια δολάρια ενώ φιλοξενούνται σε πολλά κορυφαία μουσεία στον κόσμο.