Το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Πρίνστον απέκτησε πρόσφατα ένα σπάνιο και υποβλητικό χαρακτικό του Ολλανδού βασιλιά της μπαρόκ ζωγραφικής Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν, το περίφημο «Τοπίο με τρία δέντρα», φιλοτεχνημένο το  1643.

Το μουσείο του πανεπιστημιακού ιδρύματος κατέχει 70 από τα 300 χαρακτικά που παρήγαγε ο Ρέμπραντ στη διάρκεια της μακράς καριέρας του, παρέχοντας μια διατομή του έργου του καλλιτέχνη, που συμπεριλαμβάνει μερικές από τις πρώτες του αυτοπροσωπογραφίες και σπουδές έργων του όπως και μερικές από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συνθέσεις του.

Το μουσείο είχε ήδη αποκτήσει ένα έργο που συνδέεται με το «Τοπίο με τρία δέντρα», το “Landscape with a Thatched Cottage” (1641), που αποκτήθηκε το 1960. Το «Τοπίο με τρία δέντρα» αποτελεί ένα μοναδικό χαρακτικό έργο, καθώς αντιπροσωπεύει την ασυναγώνιστη συναισθηματική οξύτητα και την τεχνική καινοτομία του καλλιτέχνη σε πλήρη άνθηση, όπως δήλωσαν οι επιμελητές του μουσείου, οι οποίοι θεωρούν το συγκεκριμένο έργο από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης τοπίου στην ευρωπαϊκή παράδοση.

Ο Ρέμπραντ επικεντρώθηκε στα χαρακτικά και τα σχέδια τοπίων στα χρόνια μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου Σάσκια το 1642. Από τα 26 έργα τέχνης του καλλιτέχνη, το «Τοπίο με τρία δέντρα» είναι το μεγαλύτερο και πιο περίτεχνο, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί μια μεταφορά των σταυρών της Σταύρωσης. Η ατμοσφαιρική και θεατρική εκτύπωση συνδυάζει την τεχνική δεξιοτεχνία και την εννοιολογική πολυπλοκότητα.

Η σύνθεση αποτελείται από τρία μεγάλα δέντρα με επίπεδες εκτάσεις πεδιάδων, γεμάτες με ανεμόμυλους, βοοειδή και παπαγάλους και γεμάτο από δραματικά σύννεφα. Το τοπίο θυμίζει τοποθεσίες γύρω από το Άμστερνταμ τις οποίες ο Ρέμπραντ γνώριζε κάνοντας περιπάτους με τα πόδια. Το τοπίο αυτό αποτελεί για πολλούς ειδικούς ένα από τα πιο όμορφα και ολοκληρωμένα έργα που έκανε ο Ρέμπραντ.