Στις 8 Νοεμβρίου 2017 ορίστηκε η νέα Πρόεδρος του πολύπαθου ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) Αθηνά Χατζηπέτρου και στην πρώτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα Εργαστήρια Εκμαγείων και Αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, παρουσιάστηκαν οι νέοι άξονες στρατηγικής ανάπτυξης με παρούσα την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας ΑνδρεαδάκηΒλαζάκη, μελών του νέου ΔΣ και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μικρά βήματα σταθερότητας, καινούργιες κατευθύνσεις, αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών και αποτελεσματικότητα ήταν μερικά από τα σημεία που τόνισε η υπουργός, ενώ η νέα πρόεδρος του ΤΑΠ δήλωσε την πίστη της στο αναπτυξιακό όραμα του ΤΑΠ, το οποίο με τον νέο Οδικό χάρτη, όπως τον αποκάλεσε, μπορούν να πραγματοποιηθούν μικρά, αλλά σταθερά βήματα, με ορόσημα και παραδοτέα, δράσεις και υποδράσεις, για να είναι πιο εύκολη η επίτευξή τους. Ο χάρτης αυτός δίνει προτεραιότητα σε τέσσερις βασικούς άξονες: ηλεκτρονικό εισιτήριο, πωλητήρια, αναψυκτήρια και υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου (μελέτες, εκδόσεις και απαλλοτριώσεις).

Τα νούμερα που αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και πολλές φορές απογοητευτικά ως προς το αποτέλεσμα των εσόδων.

Το 2017 η αύξηση των εσόδων ήταν 14%, με 95.000.000 έσοδα

Συγκεκριμένα, το 2017 η αύξηση των εσόδων ήταν 14%, με 95.000.000 έσοδα, ενώ από τους 270 υπάρχοντες αρχαιολογικούς χώρους, οι 15 μεγαλύτεροι απέφεραν το 60% των εσόδων. 210 αρχαιολογικοί χώροι έχουν κάτω από το 10% της επισκεψιμότητας. Οι 16 πρώτοι χώροι έχουν το 80% των εισιτηρίων, ενώ τα δωρεάν εισιτήρια είναι στο 37%. Ο μέσος όρος της τιμής του εισιτηρίου είναι 10,7 ευρώ, όταν στη Γαλλία είναι 13 ευρώ, ενώ ο επισκέπτης καταναλώνει στα πωλητήρια 0,03 ευρώ, όταν αντιστοίχως στη Γαλλία καταναλώνει περίπου 7 ευρώ.

Με προτεραιότητα την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχος και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ύψους 1,2 εκατ. ευρώ), που αφορά στη δημιουργία εγκατάστασης και λειτουργία συστήματος e-ticketing που καλύπτει κεντρικά την έκδοση εισιτηρίων από πολλαπλά κανάλια πώλησης, καθώς και τη λειτουργία των εκδοτηρίων και συστήματος access control για τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και αποτελείται από τουρνικέ και φορητές συσκευές επικύρωσης στους παραπάνω χώρους, θα λειτουργήσει πιλοτικά σε πέντε μήνες (Μάιος 2018), σε Ακρόπολη και κλιτύες, Ολυμπιείο, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού και Λύκειο Αριστοτέλους. Επίσης στην Κνωσσό, στο μουσείο Ηρακλείου, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο μουσείο της. Στις 19 Ιανουαρίου, ξεκινούν τη μελέτη εφαρμογής οι Ομάδες Εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, η οποία θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Επόμενος στόχος είναι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας στους υπόλοιπους 210 χώρους μέσα από τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού, αρχικά στην αρχαία Μεσσήνη, στον Μυστρά, στο παλάτι του Νέστορα, στην Πέλλα και αλλού, καθώς και στην Ελευσίνα, η οποία έχει χαμηλή επισκεψιμότητα, αλλά θα έχει την παγκόσμια προσοχή σε 2 χρόνια, ως πολιτιστική πρωτεύουσα.

Επόμενοι στόχοι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας, η ανάπτυξη των πωλητηρίων και η ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου

Το πολυσυζητημένο πλάνο ανάπτυξης των πωλητηρίων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαδικτυακή πώληση προϊόντων (e-commerce), τη σύγχρονη και δυναμική στρατηγική προώθησης πολιτιστικών προϊόντων (βιβλία, εκδόσεις, κοσμήματα, εκμαγεία και συλλεκτικά είδη, παιδικά, είδη γραφείου κ.α.), την πολιτική προβολής με καταλόγους και newsletters, την αναβάθμιση των υποδομών των πωλητηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό και POS, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της ταυτότητας και δημιουργίας. Μάλιστα η κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως υπάρχει ήδη έτοιμο από 2015, αλλά δεν είχε λειτουργήσει. Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις των πωλητήριων παρουσιάζουν μηδενική αύξηση με έσοδα που παραμένουν χαμηλότερα από 4 εκατομμύρια ετησίως.

Με στόχο να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των επισκεπτών μέσα στο επόμενο δίμηνο προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί για τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων. Από το τέλος του 2015 και μέχρι σήμερα έκλεισαν εννέα μεγάλα αναψυκτήρια, μεταξύ αυτών της Ολυμπίας, του Ηρακλείου, της Λίνδου, της Θεσσαλονίκης και των Μαλλίων, σε άλλα 12 αναψυκτήρια έχουν λήξει οι συμβάσεις, χωρίς να έχουν είτε ανανεωθεί είτε επαναπροκηρυχθεί, άλλα 45 παραμένουν κενά χωρίς πλάνο αξιοποίησης, ενώ δύο προκηρύξεις του 2017 κρίθηκαν άγονες.

Βασικός στόχος του ΤΑΠ είναι η ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου, για το οποίο προωθούνται μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνει την επιμέλεια, μελέτη και έκδοση περιοδικών, πρακτικών εκθέσεων, συνεδρίων, τιμητικών τόμων, αρχαιολογικών οδηγών, μονογραφιών, ενώ ως προς τις απαλλοτριώσεις, το 2016 εκταμιεύτηκε για πληρωμή απαλλοτριώσεων το ποσό των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ και για το 2017, περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ θα εισπράττει τακτική επιχορήγηση από το ΤΑΠ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη επιχορήγηση, εφόσον υπάρξει κάποιο έκτακτο θέμα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 30% της τακτικής επιχορήγησης, ενώ ο νέος οργανισμός προβλέπει τμήμα Παιδικού Σταθμού με εξασφαλισμένε τις θέσεις εργασίας. Ως προς τα εξαιρέσιμα (υπερωρίες αρχαιοφυλάκων και επιδημίες αρχαιολόγων), η πληρωμή τους παραμένει στο ΤΑΠ, καθώς η λογιστική υποδομή είναι έτοιμη και επειδή η πιστοποίηση του ύψους τους θα πιστοποιηθεί από τους ίδιους ανθρώπους, τους εφόρους αρχαιοτήτων και τους αρχειοφύλακες.