Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος

Τα Restaurant 100 Awards, τα βραβεία δηλαδή των (περισσότερων από 100) εστιατορίων που διακρίθηκαν ως τα καλύτερα της Ελλάδας, δόθηκαν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μπορεί να το μυριστήκατε. Μπορεί να το είδατε στα social media ή να το μάθατε από φίλους. Η βράβευση αυτή είναι ίσως η πιο διαφορετική από όσες έχουμε συνηθίσει. Σε αυτόν τον θεσμό, η κριτική επιτροπή δεν είναι μια ολιγομελής ελίτ κριτικών εστιατορίων, αλλά μια επιλογή από -επίσης- περισσότερους από 100 ανθρώπους κάθε κλάδου, ανθρώπους που έχουν μεν τα επαγγελματικά διαπιστευτήριά τους, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκην χωμένοι μέσα στο σύστημα του δούναι και λαβείν του γαστρονομικού μικρόκοσμου. Φυσικά είχε και σεφ μέσα, αλλά είχε και επιχειρηματίες, και ηθοποιούς, και παρουσιαστές, και καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Επειδή έτυχε να είμαι ένας εκ της πλουραλιστικής αυτής «επιτροπής», θα σας δώσω λίγο background και φυσικά τα highlights των βραβείων.

Καθένας από την επιτροπή ψήφισε εντελώς ελεύθερα, δηλαδή κληθήκαμε ελεύθερα να γράψουμε τα αγαπημένα μας ανάμεσα σε όλα τα εστιατόρια της Ελλάδας που έχουμε δοκιμάσει (τον τελευταίο χρόνο απαραιτήτως!). Χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς κανένα όρο, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Δηλαδή μπορούσαμε να ψηφίσουμε κάθε είδους στέκι για φαγητό, κάθε κατηγορίας, είτε αυτό είναι ένα γκουρμέ «απλησίαστο» μέρος, είτε το ταβερνάκι που δεν το ξέρει σχεδόν κανείς και θα ‘πρεπε να το μάθει, χωρίς γαστρο-ρατσισμό, χωρίς ψηλομυτ-ισμό, ο καθένας με τα δικά του κριτήρια. Το τι κριτήρια προήγαγε ο καθένας είναι δική του υπόθεση. Όμως το γεγονός ότι ήμασταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, υπέρμαχοι της καλής κουζίνας, όπως κι εσείς δηλαδή, και ως εκ τούτου πιο κοντά σε εσάς λόγω της ποικιλομορφίας του δείγματος, έχει μεγάλη αξία. Και κάνει λίγο πιο εξωστρεφή τον διαγωνισμό απ’ ότι έχουμε μάθει.

Στο δια ταύτα. Τα Restaurant 100 -νομίζω- δεν προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τα βραβεία των «ειδικών» (sic), βλ. Χρυσούς Σκούφους κλπ. Προσπάθησαν να τα εμπλουτίσουν εκφράζοντας μια ευρύτερη άποψη, λιγότερο κλειστοφοβική. Οι 100+ άνθρωποι συμφώνησαν με τις κλασικές αξίες όπως τα δικαίως κραταιά: Σπονδή, Funky Gourmet, Βαρούλκο κλπ (όλοι ξέρουμε ποια είναι αυτά), αλλά παράλληλα ανακάτεψαν λίγο την τράπουλα και πρόσθεσαν μερικά διαμαντάκια που δεν τα ξέρει ο πολύς κόσμος. Μαγαζιά που δεν είναι στις σελίδες των περιοδικών αλλά ρίχνουν τίμια δουλειά στην κουζίνα, και καιρός είναι κάποια στιγμή να ακουστούν. Πολλά εξ αυτών είναι πολύ πιο οικονομικά και budget friendly.

Μαζί με αυτά τα εστιατόρια που σημειωτέον ήταν από όλη την Ελλάδα, βραβεία δόθηκαν και σε ειδικές κατηγορίες, όπως καλύτερος νέος σεφ, καλύτερα εστιατόρια για κρέας, καλύτερα street-food places κλπ.

Ας περάσουμε στα αποτελέσματα

Καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα: Στις πρώτες δέκα θέσεις φιγουράρουν Σπονδή, Funky Gourmet, Varoulko, Vezené, Aleria, Nolan, Cookoovaya, Etrusco (Κέρκυρα), Selene (Σαντορίνη), Botrini’s.

Καλύτερα εστιατόρια για κρέας: Στην τελική δεκάδα βρέθηκαν το Basegrill, ο Τηλέμαχος, αλλά και η Φάρμα Μπράλου, όπου φέτος μαγειρεύει ο πολύς καλός Γιάννης Λιόκας, και μου άρεσε που στην κατάταξη μπήκε επίσης το Γίδι (καινούργιο) και το Kozi’s στα Μελίσσια που αν έχεις δοκιμάσει τις νοτιοαφρικάνικες μαρινάδες του, ξέρεις ότι το δικαιούνταν.

Καλύτερα εστιατόρια για ψάρι: Οι ψαροφάγοι ψήφισαν Τραβόλτα, Παπαϊωάννου, Παπαδάκη και άλλα, αλλά και τα θεσσαλονικιώτικα Marea Sea Spirit και 7 Θάλασσες στα οποία δεν έχω πάει, αλλά θα τα βάλω στα υπόψιν.

Καλύτερα στέκια street-food: Το Hoocut με το σουβλάκι του πήρε την πρωτιά, ο αγαπημένος μας Βασίλης Καλλίδης βρέθηκε δυο φορές στη λίστα με το Überness και το Pink Flamingo, το Los Loros επίσης βραβεύτηκε, όπως και το Mr. Pug’s Canteen και το Feyrouz.

Καλύτερα ethnic restaurants: Η προσωπικά αγαπημένη μου λίστα που μέσα είχε από το Sushimou, το Nikkei και το Nolan στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι το Buba και το Pink Elephant στα βόρεια, αλλά και ένα πολύ δυνατό από τη Θεσσαλονίκη, το Jiang Nan.

Στα εκτός Αθηνών: Από τις διάφορες κατηγορίες, ξεχώρισαν μεταξύ άλλων: το Θαλασσάκι στην Τήνο, το Πεσκέσι στο Ηράκλειο Κρήτης, το Matsuhisa στη Μύκονο, η Μαύρη Θάλασσα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, το ΜεΖεν στον Βόλο, ο Κουκούμαβλος στη Σαντορίνη, το Γαστροδρόμιο «Εν Ολύμπω» στο Λιτόχωρο Πιερίας, η Αυλή στο Ρέθυμνο κ.ά.

Καλύτερος νέος σεφ: Το βραβείο επιτέλους πήγε σε γυναίκα, την Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, που όποιος τη γνωρίσει βλέπει πόσο ικανός αλλά και γλυκός άνθρωπος είναι.

Best Young Sommelier: Ο 28χρονος Αλέξανδρος Μπουζίκας που είχε πάρει και το βραβείο για τον καλύτερο Οινοχόο για το 2017.

Game Changer: Νέο βραβείο που εισήχθηκε φέτος και περιγράφει αυτόν που άλλαξε περισσότερο το γαστρονομικό παιχνίδι. Το βραβείο πήγε στον Σωτήρη Κοντιζά.

Best cocktail list: Το βραβείο πήρε το The Clumsies

Best Dessert: Ναι, υπήρχε τέτοια κατηγορία για εμάς που θεωρούμε την τελευταία γεύση καθοριστική, και το πήρε η «μπουγάτσα» της Cookoovaya.

Επίσης, με τέσσερα βραβεία έφυγε το Funky Gourmet (2ο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, Best Service Team, Best Restaurant Design και Καλύτερη γυναίκα σεφ για τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη)