Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως, o Richard Long, παρουσιάζει το έργο του στην Αθήνα, σε μια παραγωγή του πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ που για ακόμα μια χρονιά ενεργοποιεί έναν αρχαιολογικό χώρο σε συνάρτηση με τη σύγχρονη τέχνη. Το έργο του Richard Long “Athens Slate Line” σε επιμέλεια της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, θα διαρκέσει από τις 21 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Το έργο Athens Slate Line (1984) αποτελείται από μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου που συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος. Οι περίπατοι συνδυάζουν τη φυσική αντοχή με τις αρχές της τάξης, της δράσης και της ιδέας, προτείνοντας ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του χώρου.

Το έργο θα παρουσιαστεί στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, στον περίπατο που οδηγεί στο Ιερό του Διονύσου Ελευθερέως.

South Bank Circle by Richard Long, Tate Liverpool, England. (1991)

Γεννημένος το 1945, ο Richard Long είναι ένας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς καλλιτέχνες. Ο περίπατος, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις, είναι μέρος των έργων του και το περπάτημα χρησιμοποιείται ως μέσο και ως μέτρο, ως απάντηση στον κόσμο που ζούμε.

Εργάζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου με έναν τρόπο που του προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργεί γλυπτικές εγκαταστάσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς τους περιορισμούς που διαφορετικά μπορούν να προκύψουν με την παραγωγή τέχνης. Ο Long αφήνει το ίχνος του ακόμα και σε ένα περιβάλλον που μπορεί να μεταβάλλεται διαρκώς και αυτός είναι ο τρόπος να εκφράζει ιδέες για τον χρόνο και τον χώρο και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος όταν απομακρύνεσαι από την κακοφωνία της σύγχρονης ζωής.

Τα έργα του βρίσκονται σε πολλές από τις σημαντικότερες γκαλερί και μουσεία του κόσμου και έχουν τοποθετηθεί στις πέντε ηπείρους.

White Water Falls, Garvan Institute, Sydney (2012)

Πιστεύει ότι οι ιδέες μπορεί να διαρκέσουν για πάντα, όπως και οι πέτρες στο τοπίο, ακόμα και αν δε μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε ως έργο τέχνης.

«Έχω την ελευθερία και την ικανότητα να κάνω ένα έργο οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι, ακόμα και σε ένα απομακρυσμένο ή απρόσιτο μέρος που μετά από λίγο να μην υπάρχει, όπως σε έναν παγετώνα», λέει.  Ο Richard Long κατάφερε και έβαλε τη δουλειά του μέσα στον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το ίδιο το έργο μπορεί να διαλυθεί, αλλά η ιδέα του έχει πραγματοποιηθεί.

Ο Richard Long είναι ο μόνος Βρετανός καλλιτέχνης που ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος για το βραβείο Turner. To κέρδισε τελικά, το 1989 για το έργο του White Water Line. Σπούδασε στο West of England College of Art και στη Saint Martin’s School of Art και άρχισε να δημιουργεί έργα χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα. Στο έργο του επεκτείνει την ιδέα της γλυπτικής ως μέρος της περφόρμανς και της εννοιολογικής τέχνης. Η γη, η λάσπη, ο βράχος, η πέτρα, τα υλικά της φύσης αποτελούν τον κορμό του έργου του που συνοδεύεται από την εμπειρία της δημιουργίας του.

Small White Pebble Circles, Tate Modern, London (1987)

Η διαδικασία του περιπάτου έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης των έργων του και ο Long χρησιμοποιεί αυτή την πρακτική και σαν ένα είδος διαλογισμού. Έχει περπατήσει στην πόλη του αλλά και στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, από την έρημο Σαχάρα μέχρι την Αυστραλία και την Ισλανδία.

Το έργο του μπορεί να θεωρηθεί επαναστατικό γιατί αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη γλυπτική και διευρύνει ή καταργεί τα όριά της συνδέοντάς τα με τον χώρο ως αναπόσπαστο αλλά και εφήμερο μέρος τους. Καθώς τα φυσικά υλικά μεταμορφώνονται ή αλλάζουν το έργο τέχνης στην περίπτωση του Long δεν συνδέεται μόνο με το αποτέλεσμα αλλά και με τη διαδικασία της δημιουργίας του.

Info έκθεσης:

“Athens Slate Line”: Το έργο του Richard Long στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης | 21 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020