Ο πατέρας της βρετανικής ποπ τέχνης, Ρίτσαρντ Χάμιλτον (1922 – 2011) ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Και το έργο του τιμάται στην Pallant House Gallery στο Τσίτσεστερ στο Δυτικό Σάσεξ, στη Νοτιοανατολική Αγγλία.

Από την εξαιρετική συλλογή της British Pop Art, που κατέχει η γκαλερί η έκθεση περιλαμβάνει μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Χάμιλτον, όπως τα Hers is a Lush Situation (1958) Adonis στο Y-Fronts (1963) και Swingeing London ’67 (1968).

Το έργο του Ρίτσαρντ Χάμιλτον ορίζει απόλυτα τη βρετανική ποπ στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Δημοφιλές, παροδικό, αναλώσιμο, χαμηλού κόστους, μαζικής παραγωγής, νεαρό, πνευματώδες, σέξι, εντυπωσιακό, λαμπερό δεν προσφέρει στιγμιαία τέχνη για έτοιμη κατανάλωση, αντ ‘αυτού υποστηρίζει την υπεροχή της ιδέας και ζητά από τον θεατή να εξετάσει πώς λαμβάνουμε και κατανοούμε το πλήθος των εικόνων και πληροφοριών που ενημερώνουν τον σύγχρονο κόσμο μας.

Πίσω από την παιγνιώδη αίσθηση των έργων του ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον ήταν ένας ιδιοφυής πρωτοπόρος καλλιτέχνης, ένας νους που κατάφερε και δημιούργησε οπτικά και λεκτικά αποτυπώματα που εξερευνούν προκλητικά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις εικόνες που εξακολουθούν να μας εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα.

Richard Hamilton, Adonis in Y-Fronts (1963) – Richard Hamilton

Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1922, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint Martin, στο Τεχνικό Κολλέγιο του Westminster και ζωγραφική στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης. Στις 28, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση, παρουσιάζοντας μια συλλογή από χαρακτικά. Το έργο του αρχικά επηρεάστηκε από τον Cézanne, τον κυβισμό, τον φουτουρισμό και τη χρονοφωτογραφία.

Δίδαξε τυπογραφία και βιομηχανικό σχέδιο στην Κεντρική Σχολή Τέχνης και Σχεδιασμού στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα ίδρυσε με τον Eduardo Paolozzi, τον Lawrence Alloway, τον Alison και τον Peter Smithson και τον Nigel Henderson την Ανεξάρτητη Ομάδα στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου (ICA).

Το 1956 ο Χάμιλτον σημάδεψε το μανιφέστο της βρετανικής ποπ τέχνης με το κολάζ του «Τι είναι αυτό που κάνει τα σπίτια τού σήμερα τόσο διαφορετικά, τόσο ελκυστικά;». Ακόμα και όσοι δεν τον γνωρίζουν έχουν δει το περίφημο λευκό άλμπουμ των Beatles, το 1968, που το εξώφυλλο είναι ένα έργο που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το 2007 η πόλη της Φρανκφούρτης του απένειμε το Βραβείο Max Beckmann. Το επόμενο έτος του απονεμήθηκε το Praemium Imperiale de Pintura. Ο Χάμιλτον πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, σε ηλικία 89 ετών.

Richard Hamilton, Swingeing London

Richard Hamilton, Hers is a Lush Situation