Κιθάρες και πιάνα, ντραμς και συνθεσάιζερ, πνευστά και παρτιτούρες βρίσκονται ανάμεσα στα 185 αντικείμενα που εκθέτει μέχρι τον Οκτώβριο το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στην έκθεση “Play It Loud“.

Τα περισσότερα από αυτά, τα 130 είναι μουσικά όργανα που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στη μουσική και στα χέρια των διάσημων ιδιοκτητών τους από το 1939 έως το 2017. Για ογδόντα ολόκληρα χρόνια τα αντικείμενα αυτά συνδέθηκαν με θρύλους της μουσικής και πρωταγωνίστησαν στα χέρια των μουσικών και δημιουργών σε στούντιο και συναυλίες. Μερικά από αυτά θεωρούνται και τα πιο εμβληματικά αντικείμενα της ροκ μουσικής.

Στην έκθεση συνέβαλε, ποιο άλλο; – το Rock and Roll Hall of Fame, που βρίσκεται στο Κλίβελαντ του Οχάιο και κατέχει την πιο σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων παγκοσμίως.

Η κιθάρα του Πρινς

Το πιάνο της Lady Gaga

Πολλοί εν ζωή σταρς της ροκ μουσικής δάνεισαν τα όργανά τους σε αυτή τη μοναδική έκθεση όπως ο Στιβ Μίλερ, ενώ υπάρχουν οι μαγικές κιθάρες του Ντον Φέλντερ των Eagles, του Τσακ Μπέρι, του ‘Ερικ Κλάπτον, του Μπομπ Ντίλαν, της Τζόαν Τζετ, του Έλβις Πρίσλεϊ του κιθαρίστα των Led Zeppelin, Τζίμι Πέιτζ.

Το ΜΕΤ κατέχει ήδη μια μεγάλη συλλογή οργάνων, η οποία χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, από τα πήλινα μουσικά όργανα που βρέθηκαν στο Περού. Στην έκθεση συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες μουσικοί και όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες -σημαντικές μεν- είναι πολύ λιγότερες στον κατάλογο καθώς η ροκ σχεδόν μονοπωλούνταν από άνδρες. Όμως το ίχνος των γυναικών όπως η Τζόνι Μίτσελ, η Τζόαν Τζετ, η Πάτι Σμιθ πρωταγωνιστεί στην έκθεση, όπως και το φουτουριστικό πιάνο της Lady Gaga.