Για πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι το πορτραίτο μιας γυναίκας που κρατά ένα τριαντάφυλλο, ήταν το πορτραίτο μιας τυχαίας γυναίκας. Σήμερα, μετά από έρευνες και ταυτοποιήσεις ο οίκος δημοπρασιών Bonham μιλά για ένα πρώιμο πορτρέτο της θρυλικής Βασίλισσας Ελισάβετ Α’.

Όταν ένας συντηρητής στον οποίο ανατέθηκε να καθαρίσει τον καμβά του 17ου αιώνα με το πορτραίτο μιας γυναίκας, ολοκλήρωσε το έργο του, ήρθαν στο φως τα γνωστά χαρακτηριστικά της Βασίλισσας Ελισάβετ, με τον οίκο δημοπρασιών να αποδίδει το έργο στο εργαστήριο του Oλλανδού ζωγράφου Steven van der Meulen ενώ έχει ήδη χρονολογηθεί από το 1562.

Οι εικόνες της Ελισάβετ που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα, δείχνουν μια γυναίκα δυναμική και αυτή ήταν και η εγκεκριμένη εικόνα για μια βασίλισσα της οποίας τα πρώτα χρόνια στο θρόνο απειλούνταν από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και αντιπάλους. Η τελευταία από τους πέντε μονάρχες του οίκου των Τιδόρ από το 1558 έως το 1603. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και αναφερόταν συχνά ως η παρθένος βασίλισσα.