Το καλοκαίρι του 1973 ο φωτογράφος John Schott διέσχισε όλη τη Route 66, έναν από τους πιο μυθικούς αμερικάνικους δρόμους με το pick-up φορτηγό του. Απαθανάτισε το δρόμο και τα μοτέλ του, μιας εικόνα της αμερικάνικης μυθολογίας, που εξακολουθεί να γοητεύει ακόμα και σήμερα και να εμπνέει χιλιάδες ιστορίες μέσα στα απρόσωπα και ταπεινά δωμάτια.

Τα μοτέλ ήταν το πιο ζωντανό κομμάτι εμπορικής ανάπτυξης του απέραντου αυτού δρόμου. Στη συλλογή του δεσπόζει η θέα και το εσωτερικό των μικρών μοτέλ που χαρακτηρίζουν το τοπίο της εθνικής οδού, τόσο στο φως της ημέρας, όσο και κάτω από τη λάμψη του τεχνητού φωτισμού.

Route 66

Μέχρι τις 27 Ιουνίου 1985, ημερομηνία της επίσημης αφαίρεσης του δρόμου από το σύστημα των αμερικάνικων Highway, ο γνωστός Route 66 ήταν ο πιο διάσημος και μεγάλος αμερικανικός αυτοκινητόδρομος. Ένωνε την Αμερική από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, φτάνοντας από το Λος Άντζελες μέχρι το Σικάγο και η διαδρομή του ήταν για όλους όσοι αποφάσιζαν να τον διασχίσουν, μια περιπέτεια που οδηγούσε προς την ενηλικίωση και την ελευθερία. Με μήκος 2.448 μίλια, ο δρόμος ταξιδεύει μέσω των πολιτειών Ιλινόις, Μιζούρι, Κάνσας, Οκλαχόμα, Τέξας, Νέο Μεξικό, Αριζόνα και Καλιφόρνια. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για να συνδέσει το Σικάγο με το Λος Άντζελες και να δώσει διέξοδο στην οικονομική δυσφορία των κεντρικών αμερικανικών πολιτειών προς την πιο εύρωστη αμερικανική Δύση.

Route 66 Route 66 Route 66 Route 66 Route 66 Route 66

Τον ακολούθησαν αγρότες, μετανάστες στα χρόνια της Μεγάλης Κρίσης και τον αποκάλεσαν «δρόμο-μητέρα», όταν ταξίδευαν προς τον παράδεισο της Καλιφόρνια. Έγινε μέρος της περιπέτειας των μπίτνικ στο “On the Road” του Κέρουακ και τραγούδι, το περίφημο “Route 66” που είπαν οι Rolling Stones, ο Chuck Berry και οι Depeche Mode. Αν ο μύθος του συγκινεί ακόμα και σήμερα ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που δεν τον έχουν διασχίσει και ποτέ δε θα τον δουν στην παλαιά του αίγλη, είναι γιατί έκλεινε στα χιλιόμετρα της διαδρομής του τα όνειρα για έναν αλλιώτικο, πιο αθώο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την Αμερική.

Στο όνομά του υπήρχε τηλεοπτική εκπομπή στη δεκαετία του 1960, το “(Get Your Kicks On) Route 66”. Καθώς ο δρόμος συμβόλιζε μια χώρα που βρισκόταν διαρκώς σε κίνηση, εκατοντάδες ταινίες «έκαναν μια στάση» στα μοτέλ του, για να παιχτεί ένα ακόμα επεισόδιο της αμερικανικής ζωής και των μυστηρίων της. Από την ίδρυσή του το 1926, ήταν μοιραίο να ακολουθήσει τις ιστορικές φάσεις της χώρας, να γίνει τουριστικό αξιοθέατο και προορισμός για κάθε ανήσυχο νέο που αναζητούσε τη δίψα για ελευθερία και την αλησμόνητη, σπουδαία εμπειρία, διασχίζοντας μια αχανή χώρα.