Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την καταστροφή της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία και το Ιράκ και η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια συνεργασίας με τις αρχές της Συρίας για την αποκατάσταση του Εθνικού Μουσείου της Παλμύρας. Ο Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, διευθυντής του κρατικού μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, υπέγραψε τη σχετική συμφωνία που αποτελεί ένα «απτό βήμα στη σημαντική ανάπτυξη των σχέσεων μουσείων και έρευνας μεταξύ Ρωσίας και Συρίας», όπως γράφει η ιστοσελίδα του Mουσείου Ερμιτάζ.

Η σύμπραξη περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους της UNESCO, οι οποίοι θα συγκροτήσουν μια συμβουλευτική ομάδα με Ρώσους εμπειρογνώμονες και αντιπροσώπους του Ιδρύματος Aga Khan και συντηρητές από το Εθνικό Μουσείο του Ομάν, οι οποίοι θα συνεργαστούν με το Ερμιτάζ για να αποκαταστήσουν μια επιλογή από 20 συριακά αντικείμενα. Επίσης συγκαλείται ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα αποφανθούν σχετικά με την ενδεχόμενη αποκατάσταση της πόλης της Παλμύρας. Ωστόσο, ο Πιοτρόφσκι ζήτησε υπομονή για την επίτευξη αυτού του τελικού στόχου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε πολιτιστικές υποθέσεις της Συρίας. Το 2016, μια ρωσική ομάδα δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της Παλμύρας για να αξιολογήσει τις αλλαγές στην πόλη μετά τη μερική καταστροφή της από το ισλαμικό κράτος.

Η συμμετοχή της ρωσικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική καθώς έχει υποστηρίξει από καιρό τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον παρατεταμένο και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο της χώρας.