Η Σαμπίνε Βάις, η μεγαλύτερη εν ζωή φωτογράφος, μια θρυλική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής σκηνής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού κινήματος φωτογράφησης, μαζί με τους Robert Doisneau, Willy Ronis, Édouard Boubat και Izis Bidermanas, παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα σε ηλικία 96 ετών.

Για το βλέμμα της, που συνέλαβε τους ανθρώπους και τις εικόνες της καθημερινής ζωής με πρωτόγνωρη ευαισθησία και για την πίστη της στην ουμανιστική αξία της φωτογραφίας επί 80 ολόκληρα χρόνια τιμήθηκε με ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία παγκοσμίως, το Women in Motion 2020 από τον όμιλο Kering σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Les Rencontres d’Arles.

Γεννημένη στο χωριό Σεν Ζινγκόλφ της Ελβετίας το 1924, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, με πατέρα χημικό που τη βοήθησε να μάθει τα μυστικά της φωτογραφίας, λέει ότι «συνειδητοποίησα πολύ μικρή ότι η φωτογραφία θα ήταν το μέσο έκφρασης μου. Ήμουν πιο οπτικός παρά διανοητικός τύπος … Δεν ήμουν πολύ καλή στη μελέτη. Έφυγα από το γυμνάσιο, έφυγα μια καλοκαιρινή μέρα με ποδήλατο».

Η Σαμπίνε Βάις άρχισε να φωτογραφίζει με μια κάμερα από βακελίτη που αγόρασε με το χαρτζιλίκι της και μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο Ελβετό φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά στη Γενεύη. Το 1946, εγκαταλείπει την Ελβετία και μετακομίζει στο Παρίσι για να μαθητεύσει δίπλα στον Γερμανό φωτογράφο μόδας Βίλι Μάιβαλντ και δημοσίευσε το πρώτο ρεπορτάζ της σε ηλικία 21 ετών.

Η μακρά καριέρα της στη μόδα, το φωτορεπορτάζ, τις φωτογραφίες δρόμου και τα πορτραίτα ανάμεσα στα οποία αυτά των Κοκό Σανέλ, Ίγκορ Στραβίνσκι, Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Αλμπέρτο Τζακομέτι, Μπριζίτ Μπαρντό, είχε μόλις ξεκινήσει. Η Βάις μπορούσε να απαθανατίσει το βάθος και την ποικιλία της ανθρώπινης φύσης με κάθε απλότητα.

Το βραβείο Women in Motion με το οποίο τιμήθηκε συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ, αποτελεί μέρος της συνεργασίας του Kering με το Les Rencontres d’Arles. Σήμερα η φωτογράφος εργάζεται για τους New York Times και τα περιοδικά Vogue, Newsweek και Paris Match.