Εξαφανισμένος από το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι είναι ο πίνακας του Ντα Βίντσι Salvator Mundi, το πιο ακριβό έργο του κόσμου που πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τους Christie’s στο ιλιγγιώδες ποσό των 450 εκατομμυρίων και έτσι έγινε το πιο ακριβό έργο που έχει δημοπρατηθεί ποτέ. Ο πίνακας πουλήθηκε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, όπως είχαν πιθανολογήσει οι New York Times.

Λίγο αργότερα, το μουσείο του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την έκθεση του πίνακα και τον δανεισμό του στο Λούβρο του Παρισιού στην έκθεση 500 χρόνια Ντα Βίντσι. Με μια ανακοίνωση στα σόσιαλ μίντια η έκθεση αναβλήθηκε και έκτοτε τα ίχνη του πίνακα χωρίς περαιτέρω ανακοινώσεις χάθηκαν. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανάφερε πως «διευκρινίσεις θα δοθούν σύντομα», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν δοθεί. Από τότε άρχισαν να κυκλοφορούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την αυθεντικότητα του έργου. Ο ακαδημαϊκός της Οξφόρδης Matthew Landrus, έγραψε δημοσίως πως το έργο δημιουργήθηκε από κοινού με τον Bernardino Luini, Ιταλό ζωγράφο που είχε συνεργαστεί με τον da Vinci και εν πολλοίς τον αντέγραφε.

Ωστόσο νέες αποκαλύψεις των ΝΥΤ έρχονται στο φως, καθώς οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο πίνακας έκανε φτερά από το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι. Στις δηλώσεις αυτές προέβησαν εργαζόμενοι, ενώ οι υπεύθυνοι του Λούβρου στο Παρίσι δε δίνουν καμία απάντηση. Όλοι τώρα περιμένουν τι θα συμβεί με πιο πιθανό εφόσον ο πίνακας δεν έχει κλαπεί, να εκτεθεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο στο Παρίσι.