Το 2013, στο πλαίσιο της έκθεσης Design Miami, ο οίκος Louis Vuitton προσπάθησε να δώσει πνοή σε ένα ημιτελές σπίτι που σχεδίασε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η αρχιτέκτονας του μοντερνισμού Σαρλότ Περιάντ. Το περίφημο La Maison au Bord de l’Eau, υπήρχε έως σήμερα μόνο στα σχέδια που είχαν γίνει με αφορμή έναν διαγωνισμό για οικονομικές παραθεριστικές κατοικίες. Η ξύλινη κατασκευή με γυάλινες συρόμενες πόρτες οι οποίες όταν ανοίγουν αποκαλύπτουν δύο πλευρές του καθιστικού, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα, επιπλωμένη με σχέδια της Περιάντ ενέπνευσε και την καλοκαιρινή συλλογή εκείνης της χρονιάς του οίκου Louis Vuitton.

Μεγάλο κεφάλαιο στον κόσμο του design, η Σαρλότ Περιάντ είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα ονόματα της αρχιτεκτονικής. Πολλές φορές τα έργα της έχουν αποδοθεί σε άλλους. Γεννημένη το 1903, αποφοίτησε από την Ecolede L’Union Centrale de Arts Decoratifs και αφού παρουσίασε τη δουλειά της υπέβαλε αίτηση για εργασία στο αναγνωρισμένο στούντιο του Λε Κορμπιζιέ. «Δεν χρειαζόμαστε κεντήματα εδώ», της είπε ο Λε Κορμπιζιέ, όταν ζήτησε δουλειά. Πολύ σύντομα θα άλλαζε γνώμη όταν είδε τα σχέδια επίπλων που είχε κάνει η νεαρή, ταλαντούχα σχεδιάστρια. Πρωτοπόρος της νεωτερικότητας, ηγετική φυσιογνωμία του design στον 20ό αιώνα, που συνέβαλε στη νέα art de vivre, η Περιάντ είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της τιμάται από το Fondation Louis Vuitton με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της.

Η έκθεση “Charlotte Perriand: Inventing a New World” έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020 διερευνά τους δεσμούς μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και σχεδίου που υπάρχουν στο έργο της, ενώ προωθούν ταυτόχρονα τη συζήτηση του ρόλου των γυναικών και της φύσης τους μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν άμεσα σε έναν κόσμο νεωτερικότητας χάρη σε πιστές αναμορφώσεις που περιλαμβάνουν έργα τέχνης που επέλεξε η ίδια η Περιάντ, ενσωματώνοντας έτσι το όραμά της για μια «σύνθεση των τεχνών». Μέσα από αυτή την έκθεση, το έργο της  μας καλεί να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας. Όχι απλώς ως ένα αντικείμενο ευχαρίστησης, αλλά ως αιχμή του δόρατος στους βαθείς μετασχηματισμούς της αυριανής κοινωνίας.

Η Σαρλότ Περιάντ ήταν παθιασμένη με την τέχνη, τη φύση, τη σοσιαλιστική της ιδεολογία και αδιαφορούσε για τους περιορισμούς που επιβάλλονταν στο φύλο της. Ήταν μια αληθινή επαναστάτρια όχι μόνο για τις απόψεις της, αλλά για τη δέσμευσή της σε ένα έργο που παρατηρούσε οραματικά τον κόσμο, τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις του, συνδέοντας κουλτούρες και δημιουργώντας νέες σχέσεις μεταξύ των ίδιων των τεχνών – από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική μέχρι τη γλυπτική.

Στο έργο της ενσωμάτωσε τη μετάβαση από τις παραδόσεις του 19ου αιώνα προς το σύγχρονο πρότυπο του 20ού αιώνα, σε μια καμπή της ιστορίας που σφραγίστηκε από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τους παγκόσμιους πολέμους. Η Περιάντ πίστευε στη φυσική και ηθική ανασυγκρότηση, ενώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα προφητική στην εκτίμησή της για το περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους.

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της το νεανικό και άτακτο πνεύμα της Περιάντ αναβιώνει και πάλι στο Παρίσι, μέσα στο λαμπερό της κόσμο και τις ζωντανές της μέχρι σήμερα ιδέες και μας καλεί να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της τέχνης στη ζωή μας.