Πλούσιο και γεμάτο το ΣΚ που μας έρχεται για τους μικρούς φίλους που ακόμα και σε μικρή ηλικία μπορούν να μυηθούν σε θεατρικές παραστάσεις και δράσεις πολιτισμού. Συγκεντρώσαμε μερικές μόνο προτάσεις όπως και κάθε εβδομάδα, ξεκινώντας από πρωτότυπες παρουσιάσεις βιβλίων, σε μια πολιτεία παπουτσιών, συντροφιά με τον γλυκό ακροβάτη, τη Λίλυ και τη Λούση, ακόμα και σε ημέρες σιωπής, κάνοντας μια στάση για «τσίκι τσίκι» ζωγραφική, λίγο πριν απολαύσουμε τη συντροφιά ενός ελέφαντα που ακόμα και όταν μοιάζει να έχει ξεχαστεί, και πάει και έρχεται, θυμάται πως να φτιάχνει μια σούπα με Σούμαν.

Και για το τέλος, κρατήσαμε κάτι που περιμέναμε με μεγάλη προσμονή και δεν είναι άλλο από τη νέα παραγωγή στην Εθνική Λυρική Σκηνή συντροφιά με τις μελωδίες του Βιβάλντι και τους Patari Project.

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα» – Σαίξπηρ

Παιδικά Βιβλία – Διαδραστικές παρουσιάσεις

Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 11.30
Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλητος Ιππόλυτος – Πολυχώρος Μεταίχμιο
Παιδιά 5+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλητος Ιππόλυτος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη με εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Ο συγγραφέας θα αφηγηθεί στα παιδιά την ιστορία και συντροφιά με τη Μάγδα Ζήνδρου από το Κάθε Μέρα Γονείς, θα φτιάξουμε παρέα τη δική μας Πολιτεία των Παπουτσιών, θα γνωρίσουμε τον διπλανό μας, θα μάθουμε τι του αρέσει και θα του χαρίσουμε το πιο όμορφο ζευγάρι παπούτσια.

Λίγα λόγια το βιβλίο: Ο Ιππόλυτος, ένας άσημος μα καλός και εργατικός τεχνίτης παπουτσιών, καταλήγει ξυπόλυτος πρόσφυγας σε μια πολιτεία όπου οι κάτοικοί της είναι πλούσιοι και ευτυχισμένοι και φορούν τα πιο όμορφα παπούτσια του κόσμου.

Είσοδος ελεύθερη

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Τ.Κ. 11472, Αθήνα

Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 12.00
Ο ακροβάτης και οι άλλοι – Εκδόσεις Μάρτης
Παιδιά 3+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ο Ακροβάτης & οι άλλοι» από τις εκδόσεις Μάρτης για να γνωρίσουμε από κοντά την Ευτυχία Ηλιάδου, να ακούσουμε την ιστορία του Ακροβάτη και με συντροφιά τους ήρωες του βιβλίου να αυτοσχεδιάσουμε και να δώσουμε το δικό μας τέλος στην πρωτότυπη ιστορία του.

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου: Ήταν ένα αγόρι. Το αγόρι ζούσε σε ένα μικρό νησί. Μαζί του ήταν πάντα ένας ακροβάτης. «Για περίμενε! Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των χαρακτήρων του παραμυθιού σου. Γιατί να είναι ο συμπρωταγωνιστής απλώς ένας ακροβάτης; Θα μπορούσε να είναι κάτι πιο εντυπωσιακό…». Μια ιστορία για τη δημιουργία, τις αμφιβολίες και τις επιλογές.

Είσοδος ελεύθερη

Εκδόσεις Μάρτης, Χάρητος 8, Αθήνα 106 75

Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 12.00
Λίλυ και Λούση – Χώρος Mimi and Mou
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου Λίλυ και Λούση από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη από τη συγγραφέα Άννα Βερροιοπούλου σε εικονογράφηση της Μεξικανής Mariana Villanueva Segovia.
Η δράση περιλαμβάνει γνωριμία και συζήτηση με τη συγγραφέα, αλλά και τη Ζωή Κοσκινίδου από την Κόκκινη Αλεπού για τη σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά, και φυσικά εικαστικό εργαστήριο Paying with Art βασισμένο στην ιστορία του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα κορίτσι ζει στο πιο απομακρυσμένο σπίτι, του πιο απομακρυσμένου χωριού. Το όνομά της είναι Λίλυ και της αρέσει να παίζει όλη μέρα στην αμμουδιά. Πόσο όμως θα ήθελε να έχει ένα φίλο… Τρία γαβγίσματα, που ταξιδεύουν μαζί με το θρόισμα των φύλλων, είναι αρκετά για να αλλάξουν τη ζωή της. Η Λούσυ, ένα γνήσιο λαγωνικό, μπαίνει καλπάζοντας στην ιστορία και μαζί με τη Λίλυ θα αποδείξουν ότι η πραγματική φιλία μπορεί να σώσει τον κόσμο.

Μια ιστορία αφιερωμένη στη φιλία ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα που δίνει την ευκαιρία να μιλήσει κανείς στα παιδιά για τις σχέσεις, τα δικαιώματα των ζώων, την έννοια της εγκατάλειψης και της ευθύνης, αλλά κυρίως για την σημασία του να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Όλα αυτά μέσα από μια περιπέτεια στο δάσος με ήρωες ένα κορίτσι κι έναν σκύλο.

Είσοδος ελεύθερη

Mimi and Mou, Zωοδόχου Πηγής 58 Τ.Κ 106 81, Αθήνα

Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 13.00
Οι μέρες της σιωπής – Βιβλιοπωλείο Ιανός
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του αλληγορικού παραμυθιού «Οι μέρες της Σιωπής» της συγγραφέα και εικονογράφου Έφης Λαδά με ποιητικές εικόνες και οικολογικά μηνύματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Υπήρχε κάποτε ένα μέρος στον κόσμο που ήταν πράσινο και όμορφο. Ένας Μάγος όμως κάλεσε τη Φωτιά και της έδειξε τον τόπο αυτόν. Κι αυτή πέρασε από όλα τα σπίτια, τα χωράφια, τους ανθρώπους και δεν άφησε τίποτα όρθιο. Μόνο στάχτες, κουφάρια δέντρων, μαύρη γη και δυστυχία. Όταν χόρτασε καταστροφή η Φωτιά κι έφυγε, ήρθε η Σιωπή, που έμεινε καιρό, όσον καιρό χρειάζεται η Ελπίδα να φανεί. Τα χέρια των παιδιών έβαλαν τους νέους σπόρους και οι χαρούμενες φωνές τους έδιωξαν τη Σιωπή.
Σε λίγο καιρό τα χρώματα, οι ήχοι και οι μυρωδιές, τα ζώα και τα πουλιά σηματοδοτούσαν μια νέα αρχή. Όσο για τον Μάγο, μέσα στον καπνό και στη Φωτιά που έφερε, έχασε τον πολυτιμότερο σύντροφό του: το αγαπημένο του γεράκι».

Είσοδος ελεύθερη

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Δημιουργικές Δράσεις

Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 11.00
Μικρό Εργαστήρι Τέχνης – Μουσείο Μπενάκη
Παιδιά 7-10 ετών

Εικαστικό εργαστήριο αφιερωμένο στον Αλέξη Ακριθάκη με αφορμή την έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Οι μικροί επισκέπτες που αγαπούν τη ζωγραφική θα γνωρίσουν το συναρπαστικό σύμπαν του γνωστού καλλιτέχνη και θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Η τεχνική με την οποία είναι ταυτισμένος ο Ακριθάκης, το τσίκι-τσίκι, θα μεταφερθεί σε σκηνογραφίες μικρής κλίμακας αλλά και σε επιτραπέζια παιχνίδια με πρωταγωνιστές το ποδήλατο, το δέντρο, τη φλόγα ή το καράβι.

Υπεύθυνη προγράμματος: Τάνυ Ζησιάδου, ζωγράφος, εκπαιδευτικός
Διάρκεια 2 ώρες
Kόστος, 20€ ανά συνάντηση
Πληροφορίες και Συμμετοχή:
Για κρατήσεις: Τ. 210 3671067-69,

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 και Βας. Σοφίας

Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις για μικρά παιδιά

Κυριακή 3 Νοέμβριου, 11.30
Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παιδιά 3-9 ετών

Ένα θέατρο δωματίου με σουρεαλιστικές αποχρώσεις και ζωντανή μουσική, που με χιούμορ και ενσυναίσθηση προσεγγίζει το θέμα της απώλειας μνήμης, παρουσιάζοντας τις σχέσεις των τριών γενεών μέσα στην οικογένεια, δείχνοντας πως η δημιουργική σκέψη και το παιχνίδι μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσά μας.
Πού πηγαίνουν οι μνήμες όταν τις ξεχνάμε; Και πώς τα βγάζει κανείς πέρα σ΄ έναν κόσμο που επιμένει να ξεχνά; Με τι μοιάζουν τα γηρατειά; Μα τι το νοιάζουν ένα παιδί όλα αυτά! Εκτός αν κάποιος ξεχάσει τα γενέθλια του…

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή με την Πολιτιστική Εταιρεία ΕΑΝ και σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προσφέρει αυτό το διαδραστικό παιχνίδι για τη βιωματική σύνδεση των παιδιών με την έννοια της μνήμης.

Κόστος Συμμετοχής: 8€ – 10€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 11521

Κυριακή 3 Νοέμβριου, 13.30
Σούπα με ΣούμανΊδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Παιδιά 3+

Θεατρική παράσταση από την καλλιτεχνική ομάδα “thea-tree” που αναφέρεται σε μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία, την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία, κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.
Η μικρή Κατερίνα θα χρειαστεί να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι της γιατί έχει πυρετό. Για συντροφιά της θα έχει τον αρκούδο της, τον Τέντυ, και τη μουσική του Σούμαν που της χάρισε ο πατέρας της. Αυτές τις λιγοστές ημέρες ανάπαυσης, το δωμάτιό της γίνεται τόπος συνάντησης των σημαντικότερων προσώπων του περιβάλλοντός της· η μητέρα της, ο γιατρός, ο παππούς και η γιαγιά. Ο πατέρας, αν και παρών σε κάθε συζήτηση, δυστυχώς απουσιάζει. Όλες αυτές οι παρουσίες και απουσίες διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τόσο το παιδί, όσο και τους μεγάλους.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του μη κερδοσκοπικού σωματείου, Το Μεγάλο μας Σπίτι που λειτουργεί από το 2015 και δημιουργήθηκε από μια ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με σκοπό να αποτελέσει έναν χώρο υποδοχής, συνάντησης και πρώιμης κοινωνικοποίησης βρεφών και μικρών παιδιών 0-4 ετών, που τον επισκέπτονται με τους συνοδούς τους (γονείς ή πρόσωπα φροντίδας) χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 10671, Αθήνα

Κυριακή 3 Νοέμβριου, 17.30
Πάει έρχεται – Studio Μαυρομιχάλη
Παιδιά 1,5 ετών+

Θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας και μιλάει με απλό τρόπο για τη δυσκολία του αποχωρισμού από το οικείο, το φόβο της μοναξιάς και τη δημιουργική πλευρά της ανεξαρτητοποίησης.

Ένα ζευγάρι ζει μαζί στο ίδιο σπίτι και μοιράζεται στιγμές αγάπης, αγωνίας και ξεγνοιασιάς. Τι συμβαίνει όμως κάθε φορά που ο ένας από τους δύο φεύγει; Ο αποχωρισμός από καθετί αγαπημένο, είτε στην παιδική, είτε στην ενήλικη ζωή μας είναι πάντα δύσκολος. Από βρέφη ακόμα, χρειάζεται να μάθουμε ότι κάθε φορά που η μητέρα, ή ένας άνθρωπος που μας φροντίζει, δε βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, δεν εξαφανίζεται για πάντα.

Διάρκεια παράστασης: 35΄+ 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 11472

Αξιοσημείωτη Θεατρική Πρεμιέρα – Μην χάσετε

Κυριακή 3 Νοεμβρίου, 11.30
Οι Τέσσερις ΕποχέςΕναλλακτική Σκηνή Λυρικής Σκηνής ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 6+

Το διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οι Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, ζωντανεύουν στη σκηνή με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους.
Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10€
Σαββατοκύριακα: 12€, 15€
Φοιτητικό: 10€

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα