Ο  Ζαν-Μισέλ Μπασκιά εξακολουθεί να θριαμβεύει στις δημοπρασίες. Αυτό το καλοκαίρι ο οίκος δημοπρασιών Phillips θα παρουσιάσει ένα εμβληματικό έργο του καλλιτέχνη στην πώληση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουλίου. Το έργο με τιμή εκτίμησης ανάμεσα στα οκτώ και τα δώδεκα εκατομμύρια δολάρια απεικονίζει τα οικεία σχήματα και γράμματα του καλλιτέχνη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1988 στα 28 του χρόνια  και έχει τίτλο Victor 25448.

Είναι έργο του 1987 και όπως ανακοινώθηκε ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Art for Justice Fund, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων και από την Agnes Gund με στόχο τη μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και στην οποία παίρνουν μέρος καλλιτέχνες και νομικοί.

Το έργο που είναι φτιαγμένο σε χαρτί εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά μέσω της γκαλερί Tony Shafrazi της Νέας Υόρκης και αγοράστηκε από τον συλλέκτη Peter Brant που το πούλησε το 2008 για 3,5 εκατομμύρια δολάρια.


Το έργο συμπεριλήφθηκε στην τελευταία ατομική έκθεση του Μπασκιά πριν από τον θάνατό του το 1988, στην γκαλερί Vrej Baghoomian στη Νέα Υόρκη και εμφανίστηκε σε εκθέσεις στο Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες και στο Μουσείο Καλών Τεχνών, στο Χιούστον μεταξύ 2005 και 2006.

Το έργο φιλοξενεί το λεξικό των κοινωνικοπολιτικών μηνυμάτων του Μπασκιά με τη λέξη “IDEAL” στο κέντρο του έργου, ενώ στο παιχνίδι των λέξεων εκφράζεται η ταυτότητα του Μπασκιά ως μαύρου -όπως και σε όλο το έργο του- σε ένα κατά κύριο λόγο «λευκό» κόσμο της τέχνης.

Το Victor 25448 αναφέρεται στη βαρβαρότητα από την οποία υποφέρουν οι μαύροι σε πολλές μορφές και είναι επίσης μια αντανάκλαση του ίδιου του Μπασκιά. Ο Μπασκιά αναφέρεται και στον θάνατο του καλλιτέχνη του γκράφιτι Μάικλ Στιούαρτ, ο οποίος πέθανε από τραυματισμούς που υπέστη ενώ ήταν υπό κράτηση σε ένα αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης μετά τη σύλληψή του σε ένα σταθμό μετρό της πόλης την ώρα που έφτιαχνε ένα γκράφιτι το 1983.