Η Serpentine Gallery, η οποία  βρίσκεται στους κήπους Kensington, στο δυτικό τμήμα του Hyde Park στο Λονδίνο, αναθέτει κάθε χρόνο, από το 2000 σε κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου, το σχεδιασμό του καλοκαιρινού της περιπτέρου – μία προσωρινή κατασκευή εξωτερικού χώρου που φτιάχνεται κάθε χρόνο για την περίοδο των 4 μηνών του καλοκαιριού δίπλα στην γκαλερί.

Το Serpentine το έχουν σχεδιάσει ανάμεσα σε άλλους, ο Άι Γουέι-Γουέι, ο Φρανκ Γκέρι, ο Όλαφουρ Ελίασον, ο Ρεμ Κούλχαας. To πρώτο περίπτερο σχεδιάστηκε το 2000 από τη Ζάχα Χαντίντ. Αυτή η ευφάνταστη προσωρινή κατασκευή εκτείνεται σε 350 τετραγωνικά, μέσα στα οποία υπάρχει και ένα καφέ. Θα λειτουργήσει και φέτος για 4 μήνες. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν εκδηλώσεις site-specific εκδηλώσεις για την τέχνη, την ποίηση, τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

Serpentine Pavilion 2017, Francis Kéré

Serpentine Pavilion 2017, Francis Kéré

Η φετινή ανάθεση για την κατασκευή του περιπτέρου του 2017 έγινε στον Φράνσις Κερέ. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας γεννήθηκε το 1965 στο χωριό Γκάντο στη Μπουρκίνα Φάσο και ήταν το πρώτο παιδί του χωριού που πήγε σχολείο.

Francis Kéré

Francis Kéré

Καθηγητής σήμερα στο Χάρβαρντ έχει έδρα το Βερολίνο και από τις πολύ ιδιαίτερες κατασκευές του ξεχωρίζουν αυτές των σχολικών κτιρίων στο χωριό της γέννησής του. Η κατασκευή του Κερέ είναι εμπνευσμένη από το δέντρο που χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων του χωριού του.

Η διαδραστική ελικοειδής δομή του φιλοδοξεί να συνδέσει τους επισκέπτες με τη φύση ενώ προσφέρει καταφύγιο τόσο από τη βροχή και τη θερμότητα. Ο Κερέ έχει τοποθετήσει μια υπαίθρια αυλή στο κέντρο του περιπτέρου στην οποία υπάρχει πρόσβαση από τέσσερις διαφορετικές εισόδους. Αν βρέξει, το νερό της βροχής διοχετεύεται από την οροφή για να δημιουργήσει ένα εφέ καταρράκτη, προτού εκκενωθεί -μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης- στο δάπεδο για αρδευτική χρήση. Τη μέρα, η ξύλινη οροφή και το σύστημα των τοίχων λειτουργεί ως ηλιακή σκίαση, ενώ το βράδυ, το περίπτερο φωτίζεται εσωτερικά και μοιάζει σαν ένα φωτεινό σώμα στο σκοτάδι.

Serpentine Pavilion 2017, Francis Kéré

Serpentine Pavilion 2017, Francis Kéré

«Στην Μπουρκίνα Φάσο», λέει ο Κερέ, «οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να έρχονται αντιμέτωποι με το κλίμα και το φυσικό τοπίο ως μια σκληρή πραγματικότητα. Η συμβολή μου σε αυτό το βασιλικό πάρκο θα μπορούσε όχι μόνο να ενισχύσει την εμπειρία του επισκέπτη της φύσης, αλλά και να προκαλέσει ένα νέο τρόπο για τους ανθρώπους να συνδεθούν μεταξύ τους. Είμαι γοητευμένος με τον τρόπο τον οποίο οι τεχνητοί κήποι εδώ, προσφέρουν στους ανθρώπους της πόλης ένα νέο τρόπο για να βιώσουν τη φύση».

Ο Κερέ είναι ο 17ος αρχιτέκτονας που φτιάχνει το περίπτερο στο Serpentine, το οποίο πέρσι επισκέφτηκαν πάνω από 250.000 άτομα.

Σχολείο στη Μπουρκίνα Φάσο σχεδιασμένο από τον Francis Kéré

Σχολείο στη Μπουρκίνα Φάσο σχεδιασμένο από τον Francis Kéré

Σχετικά άρθρα: Ο Άι Γουέι Γουέι και το «πλυντήριο» της ανθρώπινης απόγνωσης

Προσφυγικά σωσίβια στα παλάτια της Βιέννης και της Φλωρεντίας από τον Αϊ Γουέι Γουέι

Ζάχα Χαντίντ: η αρχιτέκτονας της πρόκλησης

Τα εμβληματικά κτίρια του σταρ της αρχιτεκτονικής, Φρανκ Γκέρι