Ο Αργεντινο-αμερικανός αρχιτέκτονας Σεζάρ Πέλι (César Pelli), γνωστός για τον σχεδιασμό ουρανοξυστών ορόσημων σε όλο τον κόσμο, πέθανε την Παρασκευή 19 Ιουλίου σε ηλικία 92 ετών. Στα σημαντικότερα δημιουργήματά του συγκαταλέγονται οι Πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ και το One World Financial Center της Νέας Υόρκης.

Ο Πέλι γεννήθηκε το 1926 στο Tucumán της βόρειας Αργεντινής. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Universidad Nacional de Tucumán πριν μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Μετά την αποφοίτησή του, ο Πέλι εντάχθηκε στο στούντιο του Eero Saarinen, όπου εργάσθηκε για δέκα χρόνια σε έργα όπως τον τερματικό σταθμό της TWA στο αεροδρόμιο JFK, το οποίο άνοιξε πρόσφατα ως ξενοδοχείο. Υπήρξε πρύτανης της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Γέιλ, από το 1977 ως το 1984, και έλαβε το χρυσό μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και πάνω από δέκα ακόμη περίβλεπτα βραβεία.

Ίσως το διάσημο αρχιτεκτόνημα του Πέλι είναι οι Δίδυμοι Πύργοι Πετρόνας, στην Κουάλα Λουμπούρ, που φθάνουν τα 452 μέτρα ύψος και ήταν τα πιο ψηλά κτίρια στον πλανήτη όταν εγκαινιάστηκαν, το 1998. Στα σημαντικότερα κτίρια του Πέλι περιλαμβάνεται η πλατεία One Canada στο Canary Wharf του Λονδίνου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης στην Οζάκα.

Πύργοι Petronas

Πύργοι Petronas

One Canada Square

Εθνικό Μουσείο Τέχνης, Οζάκα.