Αν πιστεύετε ότι η συζήτηση για τα νέα έργα που κάνουμε εμείς στα σόσιαλ μίντια είναι πολύ έντονη, κάνετε λάθος. Φτάνει να ακολουθεί κάποιος λογαριασμούς κριτικών τέχνης, δημοσιογράφων αλλά και κατοίκων της Νέας Υόρκης για να διαπιστώσει ότι με το Shed, το πολιτιστικό κέντρο που άνοιξε μόλις την περασμένη εβδομάδα και είναι μια από τις κατασκευές που αναπτύσσονται στο Μega project, όπως το αποκαλούν, των Hudson Yards και περιλαμβάνει και ουρανοξύστες και ενός νέου εμπορικού κέντρου, ξεσηκώθηκε μια θύελλα αντιδράσεων αλλά και μια μεγάλη συζήτηση για το «πολιτιστικό μέλλον» της πόλης.

Το Shed που σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro είναι ένα κτίσμα μοναδικό μέσα στην πόλη, ελαφρύ και ανθεκτικό, μια κατασκευή που κερδίζει τις εντυπώσεις και το βλέμμα όποιου φτάνει στο σημείο. Το μεγάλο αβαντάζ είναι η πρωτοτυπία του, το εξωτερικό κέλυφος του κτίσματος που επεκτείνεται και μεταμορφώνει το χώρο προκειμένου να φιλοξενήσει πολλούς τύπους παραστάσεων. Το Shed ανήκει σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων που έχουν σχεδιαστεί εδώ και δέκα χρόνια και οι αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους. Το υπόστεγο που δημιουργείται από την κατασκευή περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά θέατρα και χώρους γκαλερί και έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ταυτόχρονα πολλές εκδηλώσεις – εκθέσεις, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες.
Τι ήταν λοιπόν αυτό που ερέθισε τους Νεοϋορκέζους; Πρώτα από όλα η θέση του, μέσα σε ένα σύστημα κτιρίων που δημιουργεί μια πλούσια γειτονιά πολύ πλούσιων κατοίκων.

Πολλοί πιστεύουν ότι το έργο δεν έχει εμβέλεια στους περισσότερους Νεοϋορκέζους, οι πιο αυστηροί το συγκρίνουν με τα έργα που γίνονται στο Ντουμπάι, σε ένα περιβάλλον με φουλ αιρ-κοντίσιον, πλούσιους καταναλωτές, εμφανίζοντας ένα πλαστό και πολύ πλούσιο προφίλ της μεγαλούπολης.

Άλλοι θεωρούν το έργο αλαζονικό παρά το γεγονός ότι το εισιτήριο για την είσοδο στις εκθέσεις του Shed είναι μόνο δέκα δολάρια και σύμφωνα με τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι σκόπιμα χαμηλό προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβαση πολύ περισσοτέρων κατοίκων. Το στοίχημα θα κριθεί με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα δείξει αν οι κάτοικοι και όχι μόνο οι τουρίστες αγαπήσουν το νέο αυτό έργο και γίνει ένα ακόμα τοπόσημο της Νέας Υόρκης.