Για αυτό το ΣΚ και λίγο πριν  κλείσουμε οριστικά τις αναμνήσεις του φετινού καλοκαιριού σε ένα κουτί, και βρεθούμε μπροστά στη Βιβλιοθήκη του τίποτα, θα ονειρευτούμε κάτι που ίσως αλλάξει τη ζωή μας συντροφιά με τον περιπλανώμενο θίασο Dromocósmicas, και ίσως τότε δούμε τη ζωή αλλιώς: θα ακούσουμε το χρώμα της μουσικής, να δούμε τους ήχους και να δώσουμε σχήμα στα χρώματα. Και πάντα στο πλευρό μας θα έχουμε για συντροφιά την Frost, την πολική αρκούδα για να μας θυμίσει πως οφείλουμε να φροντίσουμε και πάλι αυτό τον κόσμο πριν να είναι πολύ αργά.

«Όλα έχουν ομορφιά, αλλά δεν μπορούν όλοι να την δουν».

Εικαστικά εργαστήρια, Αφηγήσεις

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 10.30
Μια φορά σε έναν πίνακα – Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Παιδιά 4-6 ετών

Εικαστικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα που προσκαλεί τα παιδιά να δουν έναν πίνακα αλλιώς. Να ακούσουν το χρώμα της μουσικής, να δουν τους ήχους και να δώσουν σχήμα στα χρώματα.

Μέσα από παιχνίδια παρατήρησης και έκφρασης που ενεργοποιούν με διασκεδαστικό τρόπο τη συναισθησία, μία ικανότητα που μας επιτρέπει να αναμειγνύουμε δημιουργικά τις αισθήσεις μας, ανακαλύπτουμε το έργο μεγάλων ζωγράφων. Πίσω από τη σκηνή ενός τρισδιάστατου πίνακα, μεταμορφώνουμε ασυνήθιστα σχήματα και λαμπερά χρώματα σε φανταστικούς κόσμους που αλλάζουν διαρκώς διαστάσεις.

Σχεδιασμός–υλοποίηση: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Κόστος συμμετοχής: 12€
Το εικαστικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται την Κυριακή 10:30 – 12:00

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 12.30
Καλοκαίρι στο Κουτί – Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι – κartάλος
Παιδιά 4+

Διαδραστική αφήγηση του βιβλίου το Καλοκαίρι στο κουτί της Αργυρώς Πιπίνη από τον Χρηστο Φερεντίνο, με παράλληλη έκθεση της εικονογράφησης του Αχιλλέα Ραζή. Το φετινό καλοκαίρι ξαναζωντανεύει μέσα από τις τέμπερες και ακουαρέλες του Αχιλλέα Ραζή.
Μια δράση που θα κλείσει όμορφα τις αναμνήσεις του φετινού καλοκαιριού σε ένα κουτί με τίτλο Καλοκαίρι 2019.

Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι – κartάλος , Μηθύμνης 12, Πλατεία Αμερικής

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 13.00
Η βιβλιοθήκη του τίποτα – Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου η «Βιβλιοθήκη του τίποτα» της Μαρίας Ρουσάκη και εικονογράφηση Έφης Λαδά.
Η μικρή Μαρούσα έμοιαζε να τα έχει όλα. Όμως ένιωθε να της λείπει Κάτι. Ίσως ήθελε να νιώσει ένα έντονο συναίσθημα. Χαρά, λύπη, έκπληξη, ανυπομονησία… Ή να ζήσει μια αλλιώτικη περιπέτεια. Μα όλα της ήταν Αδιάφορα. Τίποτα δεν αισθανόταν η Μαρούσα! Τίποτα! Ώσπου μια μέρα βρήκε αυτό το Κάτι το οποίο θα την άγγιζε αληθινά.

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 11.00
Ο λαγός και η χελώνα- Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Παιδιά 2+

Διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς φίλους και φέτος με τους Μύθους του Αισώπου να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο λαγός, η χελώνα, ο τζίτζικας, ο μέρμηγκας, το λιοντάρι, το ποντίκι και πολλά άλλα ζώα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για να ανακαλύψουν όλοι μαζί τα μυστικά τους, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν τη δική τους κατασκευή!

Ο λαγός και η χελώνα συναντήθηκαν μια μέρα
κι’ είπαν να στοιχηματίσουν ποιος θα φτάσει ως το τέρμα
Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν, ο καθένας χωριστά
Ποιος θα είναι ο νικητής, θα το δούμε από κοντά!

∆ιάρκεια: 1 ώρα
Εισιτήριο: 6€ για τους ενήλικες, 6€ για τα παιδιά

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά

Θεατρικές παραστάσεις

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 18.30
Η Μηλιά – Χώρος Καλειδοσκόπιο
Παιδιά 4-7 ετών

To γνωστό έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η Μηλιά» γίνεται παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι», με δραματοποιημένη αφήγηση, χρήση κούκλας, ρυθμών, ήχων και τη συμμετοχή των παιδιών. «Η Μηλιά» είναι ένα διαχρονικό παραμύθι που μιλά με τρυφερό τρόπο για την αξία της επαφής με τη φύση και τα ζώα, τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη ενώ μας θυμίζει πως όταν προσφέρει ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο πλούσιος. Και η φύση ανταποδίδει.

Ένα απριλιάτικο πρωινό ένα ζευγάρι χωρικών βρίσκει ένα μωρό κάτω από μια μηλιά. Το κορίτσι μεγάλωσε και έγινε ένα γενναιόδωρο και καλόκαρδο πλάσμα που όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα και τα πουλιά του δάσους την αγαπούσαν. Κάποια στιγμή αναγκάζεται να φύγει και να αναζητήσει την τύχη της στην πόλη. Τι θα συναντήσει στην πορεία της; Θα τα καταφέρει ; Ποια μεγάλη έκπληξη την περιμένει στο τέλος αυτής της περιπέτειας;

Μετά την παράσταση ακολουθούν μουσικοκινητικά παιχνίδια

Γενική Είσοδος: 6 ευρώ
Απαραίτητη η συνοδεία κηδεμόνα για παιδιά ηλικίας μέχρι και 5 ετών
Κρατήσεις Θέσεων / Πληροφορίες: 213 0454929

Καλειδοσκόπιο, Πίνδου & Κολοκοτρώνη 63 19200, Ελευσίνα

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 12.00
Vagor and Bellavitta – The HUB Events
Για όλη την οικογένεια

Μία παράσταση, αφιέρωμα στον βουβό κινηματογράφο από τον περιπλανώμενο θίασο Dromocósmicas, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική παράσταση. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο-τσίρκου, το σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν, οι Dromocósmicas αφηγούνται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας.

Η Μπελλαβίτα ζει κάτω από μια γέφυρα σε μια μεγάλη πόλη. Μοναδική της συντροφιά το ραδιόφωνο. Αυτό την ξυπνάει, την φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και την κοιμίζει. Μια μέρα κάτι αλλάζει στη ρουτίνα της ζωής της. Ένας επισκέπτης, ο Βάγκορ, περιπλανώμενος ταξιδιώτης, έχει ανάγκη να μοιραστεί τον ίδιο χώρο μαζί της. Μοιράζονται το ψωμί, τις καθημερινές δυσκολίες και ζουν την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία τους, επειδή δεν ελπίζουν σε τίποτα από το αύριο. Ένα μαγικό βράδυ όμως «ονειρεύονται» κάτι που ίσως τους αλλάξει τη ζωή.

Οι Dromocósmicas είναι ένας περιπλανώμενος θίασος που δημιουργήθηκε το 2010 από τους Byron Skouris και Camilla Bombardini. Το όνομα συμβολίζει τον πλανόδιο χαρακτήρα της ομάδας, η οποία μέσα από τα ταξίδια της στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και την επαφή και συνεργασία με άλλες ομάδες βρίσκεται σε μια διαρκή έρευνα. Μέσω της αναζήτησης αυτής, η ομάδα επιδιώκει να βρει μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας συνδυάζοντας την τέχνη των κλόουν, την Commedia dell’ Arte, στοιχεία από το τσίρκο και τις πολιτιστικές παραδόσεις διαφόρων περιοχών.

Mια παράσταση για όλη την οικογένεια.
Διάρκεια: 50’

The HUB Events, Αλκμήνης 5, Αθήνα, Τηλέφωνα: 210 3411009

Κινηματογράφος – Cine Doc

CineDoc Kids – Tο Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου συνεχίζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τις προβολές στον κινηματογράφο Δαναό. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό, βοηθώντας το να νιώσει μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών και ψηφίζουν την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, που τους προσφέρουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 16.00
Βασίλισσα χωρίς Βασίλειο, Δαναός
Παιδιά 8+

Η αληθινή ιστορία της σχέσης μεταξύ της Frost, μιας πολικής αρκούδας, και ενός κινηματογραφιστή της άγριας φύσης, σε ένα νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο. Επί 4 χρόνια, ο Νορβηγός Asgeir Helgestad καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στον κόσμο της Frost, ανατρέποντας τις ισορροπίες του οικοσυστήματος και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της πολικής αρκούδας και των παιδιών της.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με την υποστήριξη της The Norwegian Embassy in Athens, Greece και του WWF Greece.

Θα ακολουθήσει Q&A με την Ελένη Σβορώνου -Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Greece
Διάρκεια 70 λεπτά
Παραγωγή Νορβηγία

Τιμή Εισιτηρίου: 6€
Παιδικό Εισιτήριο: 5€
Κινηματογράφος Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα