Πολύ πλούσιο σε δράσεις για τους μικρούς μας φίλους αυτό το ΣΚ – εργαστήρια συντήρησης, αλλά και κινηματογραφικής κριτικής, έξυπνες και επιστημονικές εφευρέσεις αλλά και εργαστήρια αρχιτεκτονικής και μικρά ταξίδια με τη φαντασία στη σελήνη ή γιατί όχι και σε ολόκληρο τον κόσμο σε 80 μόνο ημέρες, μερικές από τις δράσεις που επιλέξαμε.

«Πολλά ταξίδια συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου έχει σταματήσει η κίνηση στο χρόνο και στο χώρο» ~ Τζον Στάινμπεκ

~

Σάββατο 6 Απριλίου, 11.00
Escape room – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Παιδιά 5+

Ένα βιωματικό παιχνίδι ανακάλυψης της Συνθετικής Βιολογίας που συνδυάζει διασκέδαση και γνώση στα πλαίσια του φετινού προγράμματος του Athens Science Festival. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Μια σειρά ατυχημάτων σε μεγάλες βιομηχανίες έχει δηλητηριάσει τους υδατικούς πόρους του πλανήτη. Οι άνθρωποι πίνουν δηλητηριασμένο νερό χωρίς να μπορούν να το ξεχωρίσουν από το καθαρό.

Τα παιδιά σε ομάδες πρέπει να εισβάλουν στο αμερικανικό εργαστήριο Συνθετικής Βιολογίας και να φτιάξουν ένα μικροοργανισμό που να εντοπίζει τις δηλητηριώδεις ουσίες στο νερό. Ο χρόνος τελειώνει! Προλαβαίνουν άραγε να συναρμολογήσουν το DNA και να φτιάξουν τον μικροοργανισμό που θα σώσει την ανθρωπότητα από βέβαιο αφανισμό;

Συμμετέχοντες/ Επιστημονική επιμέλεια: Φίλιππος Τουρλομούσης, ΜΙΤ, Πατρίτσια Σταθάτου, ΜΙΤ

Athens Science Festival, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αποθήκη

Σάββατο 6 Απριλίου, 11.00
Παιδικό Ρομποτικό δωμάτιο – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Παιδιά 6-12 ετών

Διαδραστικό εργαστήριο για να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το δωμάτιο μας σε ένα ρομποτικό εργαστήρι έξυπνων εφευρέσεων, για να γίνει το πιο διασκεδαστικό δωμάτιο υψηλής τεχνολογίας. Ένα ηλιακό ρολόι μας ξυπνάει για το σχολείο, με το πρώτο φως του ήλιου. Μια κασετίνα με έξυπνο συναγερμό, για να μην πειράζει κανείς τα μολύβια μας. Μια έξυπνη συσκευή για να ελέγχει το πότισμα της αγαπημένης μας γλάστρας και να μας ειδοποιεί στο κινητό μας, και άλλα πολλά ρομποτικά συστήματα!

Συμμετέχοντες: Τίνα Μιναρετζή : Ηλεκτρολόγος Mηχανικός, Σταύρος Παπατζέλος : Βιοχημεία και Πληροφορική

Athens Science Festival, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Innovathens

Σάββατο 6 Απριλίου, 12.00
Ισορροπιστές στο χώρο – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Παιδιά 6+

Εργαστήριο αρχιτεκτονικής για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις ιδιότητες του χώρου, της πόλης, της αρχιτεκτονικής, της κατοίκησης, των υλικών και μαθαίνουν για την αιώρηση, την κίνηση, την ισορροπία. Ισορροπεί ή όχι; Πετάει ή στέκεται; Πώς μια σύνθεση επιπέδων και όγκων πετάει; Η εξερεύνηση του χώρου της πόλης γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι με οδηγό τα γλυπτά του Γ. Ζογγολόπουλου. Tα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους πολυεπίπεδα γλυπτά από διαφορετικά υλικά.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Athens Super Script

Έως 20 συμμετοχές ανά εργαστήριο
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Σάββατο 6 Απριλίου, 18.30
Μικρά ταξίδια με τη φαντασία, Από τη γη στη σελήνη – Λόφος Κουφού
Παιδιά 7+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Από τη γη στη σελήνη, του Ιούλιου Βερν σε διασκευή από τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ίρις Σαμαρτζή, που περιμένουν τα παιδιά για να κοιτάξουν μαζί το φεγγάρι, όπως ο κύριος Μάστον και ίσως εντοπίσουν την οβίδα που εκτόξευσε το κανόνι της ειρήνης με το μοναδικό τηλεσκόπιο Newall του 1868 στον Αστρονομικό σταθμό Πεντέλης στις 18:30

Λίγα λόγια για την ιστορία: Ο πόλεμος έχει τελειώσει και ο οπλοποιός Ίμπυ Μπάρμπικεϊν χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό, μόνο που θα ήθελε να μπορέσει να αξιοποιήσει το ταλέντο του για καλό σκοπό. Αυτό σκέφτεται καθώς κοιτάζει το φεγγάρι και τότε του έρχεται η ιδέα να κατασκευάσει ένα τεράστιο κανόνι και να εκτοξεύσει με αυτό ένα βλήμα ως τη Σελήνη. Στο τολμηρό εγχείρημά του βρίσκει συμμάχους τον θαρραλέο Γάλλο Μισέλ Αρντάν αλλά και τον παλιό αντίπαλό του στον πόλεμο, τον πλοίαρχο Νίκολ.

Σε αυτό το έργο που γράφτηκε το 1865, ο Ιούλιος Βερν καταπιάστηκε με την εξερεύνηση του Διαστήματος αλλά και την αεροναυπηγική. Δίχως να αφαιρεί τίποτα από το δέος της ευρηματικής αφήγησης του Βερν, ο Παπαθεοδούλου επιλέγει να προωθήσει μέσα από το κείμενό του τα ιδανικά της ειρήνης και της συνεργασίας: Χρειάζεται θάρρος και τόλμη για να προχωράμε.

Απαραίτητη κράτηση θέσεως: 210 8109112

Λόφος Κουφού, Παλαιά Πεντέλη, Ιωάννου Μεταξά και Βασιλέα Παύλου

Κυριακή 7 Απριλίου, 11.00
Ο έξυπνος θεατής – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Παιδιά 6-10 ετών

Εργαστήριο Κινηματογράφου από το Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας σε συνδυασμό με την προβολή της ταινίας “Ernest και Célestine”. Ο κόσμος του Ernest και της Célestine ζωντανεύει και γίνεται παιχνίδι, που θα πραγματοποιηθεί πριν την προβολή των περιπετειών των αγαπημένων παιδικών ηρώων και θα επαναληφθεί αμέσως μετά.

Tο εργαστήριο έχει σκοπό να οξύνει την κριτική σκέψη των μικρών σινεφίλ μέσα από διασκεδαστικούς και επιμορφωτικούς τρόπους που ξυπνούν τη φαντασία, την περιέργεια και τη διάθεση για ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων, πάντα με αφορμή τις κινηματογραφικές εικόνες.

Το διάρκειας 1 ώρας εργαστήριο, είναι δομημένο σε δύο ενότητες: Η φαντασία δεν έχει όρια και Μικροί σκηνοθέτες.

11.00 – 12.00 Εργαστήριο στην αίθουσα Petit Prince, IFG
12.15 – 13.15 Προβολή ταινίας “Ernest και Célestine” στο Auditorium Theo Angelopoulos
13.15 – 14.15 Εργαστήριο στην αίθουσα Petit Prince, IFG

Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα / Αριθμός παιδιών: 15 (max.)

Κόστος: 12 € (εργαστήριο) / 15 € (εργαστήριο + προβολή)

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου
Για κρατήσεις στο εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά επικοινωνήστε με:etezapsidou@ifa.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, 106 80 Αθήνα

Κυριακή 7 Απριλίου, 11.00
Γίνε και εσύ συντηρητής – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Παιδιά 6-12 ετών

Ανοικτό εργαστήριο συντήρησης που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να πάρουν τα βουρτσάκια τους, να φορέσουν τα γάντια τους και να πιάσουν δουλειά!

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι συντηρητές, μαθαίνουν να συντηρούν μετρητές, εργαλεία και εξοπλισμό του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, πάντοτε με τη βοήθεια των φοιτητών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας τους, Β. Αργυροπούλου.

Συμμετέχοντες: Αργυρώ Μπατσή, Μουσειολόγος, Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Βιομηχανικού Μουσείου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Κυριακή 7 Απριλίου, 12.00
Athens Seed Bombing – Πλατεία Ασωμάτων
Για όλη την οικογένεια

Μια ξεχωριστή δράση για όλη την οικογένεια στο Θησείο για να φτιάξουμε μαζί seed-bombs και να αυξήσουμε το πράσινο. Τα Seed bombs ή αλλιώς σπορο-βόμβες είναι μικρές μπάλες από πηλό και χώμα που περιέχουν σπόρους από μελισσοκομικά φυτά. Αφού στεγνώσει ο πηλός, θα ξεχυθούμε στους δρόμους του Θησείου γύρω από την Πλατεία Ασωμάτων και θα πετάξουμε τα seed bombs για να αυξήσουμε το πράσινο και να δημιουργήσουμε τη μελλοντική τροφή των μελισσών, λουλούδια! Θα μιλήσουμε για τη σημασία των μελισσών και του πρασίνου στο αστικό τοπίο και έμπρακτα να βελτιώσουμε μαζί τις ζωές μας στην πόλη, μετατρέποντάς την σε πολύχρωμο κέντρο γεμάτο ζωή! Και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Το The Bee Camp αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία στην Αθήνα που στόχο έχει να εμπνεύσει τους ανθρώπους για να δημιουργήσουν πόλεις φιλόξενες προς τους επικονιαστές. Το The Bee Camp δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 ως λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της θνησιμότητας των επικονιαστών που οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη χώρων πρασίνου στην πόλη καθώς και στη συστηματική αποσύνδεση που παρουσιάζουν τα παιδιά που κατοικούν και μεγαλώνουν στην Αθήνα από τη φύση, το περιβάλλον και την παραγωγή της τροφής.

Πλατεία Ασωμάτων 1, Θησείο

Κυριακή 7 Απριλίου, 12.30
Η γέννηση του κόσμου, σε ανατολή και δύση – Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 5+

Διαδραστικό εργαστήριο που συνδυάζει τη γνώση με τη διασκέδαση. Μια διαδρομή σε όλο τον πλανήτη, μάς αποκαλύπτει γνωστούς και άγνωστους μύθους για τη γέννηση του κόσμου. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά, σεργιανίζουν σε ολόκληρη την υφήλιο για να ανακαλύψουν τη μυθοπλασία που επινόησαν οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά της για τη δημιουργία του κόσμου.

Τι πίστευαν οι λαοί για τη δημιουργία του Κόσμου; Στη μυθολογία της Ινδίας συναντάμε τον Βραχμά, στους ιθαγενείς της Αμερικής την ένωση του Ουρανού και της Γης, στην Ελλάδα τον Κρόνο…

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση Τ. 212 254 0000

Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254 177 78 Ταύρος

Κυριακή 07 Απριλίου, 18.00
Πιάστε τους γκραφιτάδες – Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού Πολιτισμού και Καινοτομίας
Παιδιά 5+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Πιάστε τους γκραφιτάδες της Ελένης Σβορώνου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο έκθεσης ζωγραφικής του πανελλήνιου παιδικού διαγωνισμού «Βιβλίο & Παιδί» με τίτλο Διαβάζω εμπνέομαι και φιλοτεχνώ.

Τα παιδιά καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν βάλει στόχο… τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Αυτή τη φορά, οι νεαροί ντετέκτιβ, τα αδέλφια Λαγωνίκα, για να λύσουν το μυστήριο, θα πρέπει να βουτήξουν τα χέρια τους στο… χρώμα.

Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού Πολιτισμού και Καινοτομίας, Πειραιώς 160

Θεατρικές παραστάσεις

Σάββατο 6 Απριλίου, 18.00
Το αγόρι με τα μαγικά δάχτυλα – Πολλοι-χώρος Αντάμα
Παιδιά 4+

Παράσταση θεάτρου μαριονέτας με μια ιστορία για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης Πού χάνονται τα παιδικά μας όνειρα; Θα μπορέσει άραγε να μας δώσει κάποια απάντηση ο Στρατής, ο μικρός μυλωνάς με την μεγάλη αγάπη για τη μουσική; Όταν το πάθος του Στρατή για το βιολί συγκρούεται με τα συμφέροντα του σκληρού αφέντη, το όνειρο και η πραγματικότητα μπλέκονται σ’ έναν χορό παράξενο, μαγικό και γνώριμο.

Κούκλες διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών (μαριονέτες με νήματα και μαρότες) που χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης παραμυθιού και σύγχρονου θεάτρου σκιών ενώ ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται διαρκώς κατά την εξέλιξη της δράσης.

Συντελεστές:
Διασκευή-σκηνικά: Θέατρο Μαριονέτας Ανταμαπανταχού
Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος
Εμψύχωση – αφήγηση: Νίκος Τόμπρος, Ελένη Παναγιώτου
Πρωτότυπη μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ
Κείμενο: Δημήτρης Θεοχάρης / Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη

Πολλοι-χώρος Αντάμα Κρέοντος 110, Πλατεία Αττικής, Σεπόλια

Kεντρική φωτογραφία άρθρου: Pedro Kummet