Οι βιβλιοθήκες που γνωρίζαμε σαν παιδιά, ήταν μονόχρωμες, σκοτεινές, με βιβλία που μύριζαν φθορά. Παρ’ όλα αυτά συχνά μας εντυπωσίαζαν τα μικρά “διαμάντια” που βρίσκαμε στα ράφια τους μετά από ώρες αναζήτησης, κι έτσι επιστρέφαμε βδομάδα παρά βδομάδα προς νέο κυνήγι τίτλων. Αυτές ήταν οι βιβλιοθήκες του χθες· φτωχές μα την ίδια στιγμή πλούσιες. Κακά τα ψέμματα όμως, η γοητευτική εγκατάλειψή τους δεν κατάφερε ποτέ να προσελκύσει και να μυήσει νέους βιβλιοφάγους, ενώ η ύπαρξή τους ίσα που συντηρούσε τη δίψα των επισκεπτών τους.

Χρειάζεται φρέσκια ματιά, χαμόγελα, ενθουσιασμός και ενέργεια για να ανατραπεί η αίσθηση της αδράνειας και οι βιβλιοθήκες του χθες να δώσουν τη θέση τους στις βιβλιοθήκες του μέλλοντος. Προς αναζήτηση αυτών των στοιχείων τρύπωσα στην κεντρική βιβλιοθήκη Κερατσινίου και πήρα θέση δίπλα στα παιδιά. Το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας του Future Library μου επιφύλασσε μια αναπάντεχη γνωριμία με τους «Αντίθετους κόσμους της φυσικής».

Η φυσικός Θεοδώρα Κρητικού υποδέχθηκε ένα τσούρμο παιδιών που ξεχύλιζαν από περιέργεια και ανέλαβε να τους συστήσει με αντίθετα όπως το φως και το σκοτάδι, το μέσα και το έξω. Με την καθοδήγησή της, πέρασε μπροστά στα μάτια των παιδιών μια σειρά πειραμάτων εμπνευσμένη από το blog της εκπαιδευτικού Τίνας Νάντσου, που ενθουσίασε τους μικρούς “επιστήμονες” και έκανε τους μεγαλύτερους να αναπολήσουν την παιδική τους ηλικία.

image1

Για δύο ώρες το μότο της φετινής εκστρατείας πλημμύρισε την, ειδικά διαμορφωμένη από το Future Library, αίθουσα του Media Lab. Βιβλιοθήκες χωρίς χρώμα; Βιβλιοθήκες “ακίνητες”, χωρίς γέλια και πρωτοτυπία; «Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο!»

Κι αν οι φωτογραφίες σάς βάλουν σε πειρασμό, δείτε ποιες βιβλιοθήκες συμμετέχουν στην καλοκαιρινή εκστρατεία του Future Library, βρείτε την κοντινότερη και ανακαλύψτε δράσεις για παιδιά και εφήβους· από αφηγήσεις παραμυθιών και εικαστικά εργαστήρια μέχρι κυνήγι χαμένου θησαυρού.

Βιβλιοθήκες βαρετές; Σκέψου το αντίθετο!

Αφηγήσεις, παντομίμα, πειράματα, κυνήγι χαμένου θησαυρού, εικαστικά εργαστήρια, ταξινομήσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, ανάποδες εξιστορήσεις, ανταλλακτικά παζάρια, παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας, εργαστήρια κατασκευών και φωτογραφίας, χαρτογραφήσεις και μουσικά εργαστήρια είναι μερικές από τις δράσεις της μεγάλης καλοκαιρινής εκστρατείας.

image2

Φωτογραφίες: Φωτεινή Χρίστη

image3

image4

image5

image6

image7

image8

image9

image10

image11

image12

image13

image14

image15

image16

image17

image18

image19

Διαβάστε επίσης:
Ξεκινάει η 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Future Library
Καλοκαιρινή εκστρατεία με φαντασία στις βιβλιοθήκες, της Άννας Ρούτση