Από το 1600 και μετά, τα πλούσια τραπέζια με συσσωρευμένες τις πιο δελεαστικές μπουκιές φαγητού, αποτέλεσαν ένα από τα πιο δημοφιλή καλλιτεχνικά θέματα των Ολλανδών ζωγράφων. Πολύτιμα αντικείμενα και η λεπτομερής απεικόνιση των τροφίμων, βαριά τραπεζομάντιλα και κρύσταλλα που ακτινοβολούν, καρποί και νεκρά ζώα. Δε νοείται χρυσός αιώνας της Ολλανδικής ζωγραφικής χωρίς αυτές τις ολοζώντανες μέχρι σήμερα, νεκρές φύσεις.

Το Μουσείο Mauritshuis στη Χάγη οργανώνει την έκθεση «Slow Food: Νεκρές φύσεις της Χρυσής Εποχής» από τις 9 Μαρτίου έως τις 25 Ιουνίου 2017 και αφορά την ανάπτυξη του γεύματος μέσα από τα έργα των πιο διάσημων Ολλανδών ζωγράφων της εποχής, τη μοναδική γυναίκα Clara Peeters και τους Osias Beert, Floris van Dijck και Nicolaes Gilles.

Clara Peeters, Still Life with Cheeses, Almonds and Pretzels, c. 1615

Clara Peeters, Still Life with Cheeses, Almonds and Pretzels, c. 1615

Οι πίνακες είναι μια γιορτή για τα μάτια. Κυρίαρχοι του γεύματος στις νεκρές φύσεις είναι οι σπάνιες λιχουδιές, τα ψάρια οι γαρίδες και τα στρείδια, τυριά, αλλαντικά και ψωμιά, ελιές και καρύδια. Όλα τοποθετημένα επιδέξια ανάμεσα σε επίχρυσα κύπελλα και γυαλικά, σε κεραμικές κανάτες και ανατολίτικες πορσελάνες, αποδίδονται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η νεκρή φύση της Peeters για παράδειγμα απεικονίζει στοργικά τη θρυμματισμένη υφή των ώριμων τυριών, μπούκλες από βούτυρο ελαφρά χτυπημένο, το φως που αντανακλάται επάνω στη λάμα του μαχαιριού.

Ακρογωνιαίος λίθος της έκθεσης είναι το αριστουργηματικό έργο της Clara Peeters «Νεκρή φύση με τυριά, αμύγδαλα και κουλούρια» (Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen), έργο του 1615, το οποίο αποκτήθηκε από το μουσείο το 2012. Παράλληλα με τα έργα των Ολλανδών η έκθεση συμπεριλαμβάνει έργα από το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη, την Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσιγκτον Τέχνης και το Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Abraham van Beyeren, Sumptuous Still Life, c. 1655

Abraham van Beyeren, Sumptuous Still Life, c. 1655

Abraham van Beijeren - Still Life with Seafood.

Abraham van Beijeren – Still Life with Seafood.

Jan van Huysum, Still Life with Fruit and Butterfly c.1735

Jan van Huysum, Still Life with Fruit and Butterfly c.1735

Abraham van Beijeren, Fish Still Life

Abraham van Beijeren, Fish Still Life

Pieter Claesz, Still Life with Tazza, 1636

Pieter Claesz, Still Life with Tazza, 1636

Info έκθεσης: Slow Food: Still Lifes of the Golden Age | 9 Μαρτίου – 25 Ιουνίου 2017 | Μουσείο Mauritshuis