Με τον Άντριου Λόιντ Βέμπερ να βρίσκεται τρίτος στη λίστα των πιο επιδραστικών προσώπων του Βρετανικού θεάτρου και την παραγωγό Σόνια Φρίντμαν στη δεύτερη, η φετινή πρωτιά των ισχυρών του θεάτρου ανήκει στον αρχιτέκτονα Steve Tompkins για τα έργα του όπως το Κέντρο Τεχνών Battersea και το Bristol Old Vic. Ο Tompkins χαρακτηρίζεται ως ο Φρανκ Μάτσαμ -ο θρυλικός βικτωριανός αρχιτέκτονας του Palladium και του Coliseum- του 21ου αιώνα και έχει στο ενεργητικό του τη διαμόρφωση θεάτρων όπως τα Royal Court, Young Vic, Bush, το National Theatre και το Bridge Theatre στο Λονδίνο και το Liverpool Everyman, το πρώτο του θέατρο που χτίστηκε εξαρχής, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Stirling 2014, ενώ την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε και καλύτερος αρχιτέκτονας.

Steve Tompkins

Τη χρονιά που πέρασε, ο Steve Tompkins ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του Κέντρου Τεχνών Bristol Old Vic και του Battersea (BAC) στο Λονδίνο, έργα που τον οδήγησαν στην κορυφή της λίστας. Το έργο του χαιρετίσθηκε από όλους καθώς βοηθά τον εκδημοκρατισμό του θεάτρου.

Η δουλειά στο Battersea ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Μια πυρκαγιά το 2015 το είχε καταστρέψει και ο Steve Tompkins ανέλαβε να μετατρέψει την παλιά αίθουσα του Δημαρχείου σε κέντρο τέχνης του 21ου αιώνα. Άνοιξε ξανά το περασμένο καλοκαίρι, με μερικά από τα καμένα μέρη του να παραμένουν σκόπιμα ανέπαφα, ως υπενθύμιση της φωτιάς.

Battersea (BAC)

Bristol Old Vic

Liverpool Everyman

Ο Tompkins, όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του BAC David Jubb, δεν είναι μόνο αρχιτέκτονας, αλλά προγραμματιστής, παραγωγός, καλλιτέχνης, περιβαλλοντολόγος, επιχειρηματίας, ρομαντικός, ρεαλιστής και ανθρωπιστής. Με το έργο του, ωθεί όλους στο να είναι δημιουργικοί.

Ο Tompkins πέτυχε με τα κτίριά του να φέρει μαζί τις κοινότητες στον ίδιο χώρο και να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο μεγάλο αρχιτέκτονα θεάτρων Φρανκ Μάτσαμ, ο Tompkins αναιρεί τα ταξικά τους χαρακτηριστικά και μετασχηματίζει όχι μόνο το φυσικό χώρο αλλά και το ίδιο το βρετανικό θέατρο, δημιουργώντας μια κληρονομιά που θα βιωθεί από εκατομμύρια θεατών τα επόμενα χρόνια. Ο Tompkins έχει δουλέψει σε έργα κοινωνικής στέγασης και πιστεύει στην ευρύτερη κοινωνική προσπάθεια, καθώς τα θέατρα είναι οι χώροι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται ισότιμα και μοιράζονται την τέχνη. Τα θέατρα ενισχύουν την κοινωνία των πολιτών στην οποία όλοι θέλουν να συμμετάσχουν.

Στην ίδια λίστα, στη θέση 24 βρίσκεται ο 79χρονος Βρετανός ηθοποιός Ίαν Μακ Κέλλεν, ο οποίος για το 2019 έχει αναγγείλει μια περιοδεία σε 80 μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, στους οποίους θα δοθούν και τα έσοδα των παραστάσεων, ενώ πριν ένα χρόνο θριάμβευσε για άλλη μια φορά στο ρόλο του Βασιλιά Ληρ.