Μπορεί η Πομπηία να ήταν μία από τις πλουσιότερες πόλεις, όμως υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που όντας φτωχοί δεν μπορούσαν να έχουν τα πλουσιοπάροχα ρωμαϊκά γεύματα και δείπνα και κατέφευγαν σε λαϊκά καπηλειά και ταχυφαγεία της εποχής για να κάνουν ένα διάλειμμα και να φάνε κάτι κυριολεκτικά στο «πόδι».

Η καθημερινή διατροφή των κατοίκων της Πομπηίας όπως έχει βρεθεί από τα υπολείμματα που διατήρησε η λάβα αναλλοίωτα είναι γνωστά και άγνωστα τρόφιμα.

Τα υπολείμματα που έχουν διασωθεί στις τουαλέτες, στους υπονόμους και στους σκουπιδότοπους της Πομπηίας θαμμένα επί αιώνες κάτω από τη λάβα του Βεζούβιου φανερώνουν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι, πλούσιοι και φτωχοί κατανάλωναν περίπου τις ίδιες τροφές. Χοιρινό κρέας με άφθονα μπαχαρικά, αβγά κότας και χήνας, κοχύλια που σήμερα ακόμη είναι παρόντα στην ιταλική γαστρονομία, ψάρια και ψωμί, ήταν μόνο μερικά από τα εδέσματα που περιλαμβάνονταν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Στα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί μια πλούσια οικογένεια έχει ξαπλώσει για να απολαύσει το δείπνο της που ξεκινά με ορεκτικά σαλιγκαριού, αυγών ή ψαριών και στη συνέχεια τελειώνει με ένα επιδόρπιο, κυρίως φρούτα όπως μήλα, δαμάσκηνα, σταφύλια, κεράσια, και σύκα. Φυσικά το γεύμα συνοδεύεται από τρομακτικές ποσότητες κρασιού.

Η ζωή των κατοίκων της Πομπηίας ήταν σύντομη αλλά γλυκιά. Ακόμα και πρόχειρα κατανάλωναν λιχουδιές πίνοντας κρασί και μάλιστα οι ανασκαφές που ολοκληρώθηκαν στο «Θερμοπόλιο» ένα σνακ-μπαρ της εποχής και είναι διακοσμημένο με τα προϊόντα που πουλάει, πλουμιστά κοκόρια και κυνήγια μας δίνουν μια ακόμα ιδέα για τις γαστρονομικές προτιμήσεις του αρχαίου πληθυσμού.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν επί δυο χρόνια την ίδια περιοχή και μόλις πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε το εσωτερικό του φαστ φουντ της περιοχής που ακόμα κρατά πολλά κρυμμένα μυστικά. Είναι η πρώτη φορά που αναλύθηκε σε βάθος μια περιοχή εστιατορίου, δήλωσε ο Massimo Osanna, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Μπορεί η ανθρώπινη δραστηριότητα να σταμάτησε απότομα πριν περίπου 2.000 χρόνια και να θάφτηκε κάτω από τόνους λάβας και λάσπης αλλά δεν έπαψε ούτε στιγμή να μας δίνει μέχρι σήμερα σημάδια και αποτυπώματα ενός σπουδαίου ζωντανού πολιτισμού και της καθημερινότητάς του. Με την πάροδο των αιώνων, η Πομπηία έγινε ένα ισχυρό σύμβολο της εφήμερης έννοιας της ζωής. Από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές το 1748, συνέχισαν να εμφανίζονται θραύσματα αυτού του αρχαίου πολιτισμού. Περίπου 80 θερμοπόλια έχουν βρεθεί στην Πομπηία, όπου οι κάτοικοι μπορούσαν να επιλέξουν τα φαγητά τους από ειδικά δοχεία που ήταν τοποθετημένα στον δρόμο.

Από αυτά που βρέθηκαν η αρχαιολόγος Chiara Corbino ξεχωρίζει ένα μείγμα χοιρινού και ψαριού, αλλά κι ένα σκεύασμα με σαλιγκάρια, ψάρια και πρόβατα, ίσως σούπα ή στιφάδο. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το θερμοπόλιο πουλούσε ένα πιάτο με όλα αυτά τα είδη μαζί.