Θα ξεκινήσω λίγο ανορθόδοξα το κομμάτι, όχι με τα μεγάλα ονόματα του φεστιβάλ όπως συνηθίζεται, αλλά με μια από τις πιο συγκινητικές κατά τη γνώμη μου στιγμές της παρουσίασης όταν το μικρόφωνο πήρε ο πρώην διεθνής μας Γιώργος Κατσουράνης, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Με τον Γιώργο Καραγκούνη ήταν παρόντες για να μιλήσουν για τη συμμετοχή της dream team του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεκαπέντε χρόνια μετά την ιστορική κατάκτηση του Euro 2004 στην Πορτογαλία, στο Nostos Summer Festival. «Είμαστε εδώ», είπε ο Κατσουράνης, «για να ανταποδώσουμε την αγάπη του κόσμου που βγήκε και πανηγύρισε μαζί μας το 2004 και για να επιστρέψουμε στην κοινωνία την αγάπη που μας έδειξε. Είναι ο λόγος που τόσα χρόνια μετά, μείναμε 25 άτομα, μαζί και ο Ρεχάγκελ ενωμένοι».

Αυτή η έννοια της επιστροφής, της ανταπόδοσης στην κοινωνία υπάρχει διάχυτη στο πρόγραμμα του Summer Nostos Festival που οργανώνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 23 μέχρι τις 30 Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ και περιλαμβάνει πληθώρα καλλιτεχνικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τις συναυλίες και τις δράσεις είναι δωρεάν. Από τα μεγάλα ονόματα που φτάνουν στο Summer Nostos Festival, αυτό του Μπράιαν Ίνο, ο οποίος θα παρουσιάσει τη δουλειά του “77 million paintings”, μια ιδιοφυή προσέγγιση και δημιουργία τοπίων ήχου, προέκταση της άμπιεντ μουσικής του.

Ο Άκραμ Καν και ο στενός του συνεργάτης Farooq Chaudhry θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο έργο που οδηγεί τη φιλοσοφία και την αισθητική του Καν προς νέες κατευθύνσεις. Η Νένε Τσέρι, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, οι Low, οι Balthasar, ο Αντώνης Μαρτσάκης σε σύμπραξη με τον Αντώνη Φωνιαδάκη, αλλά και ο Γιώργος Μαργαρίτης και η Μαρίνα Σάττι ανάμεσα σε άλλους θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε διάφορα σημεία του Κέντρου Πολιτισμού που φέτος αποκτά και δυο νέες μόνιμες υποδομές.

«Ο μόνος στόχος είναι η συνάντηση», λένε οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος που πήραν το λόγο σε μια διασκεδαστική παρουσίαση με τον Λάμπρο Φισφή, κουίζ και ομάδες δημοσιογράφων να παίζουν το παιχνίδι γνώσεων και προγνώσεων του φεστιβάλ. Στην εβδομάδα του φεστιβάλ, κανόνας είναι η απόλαυση και η ανεμελιά. Βάλτε το Summer Nostos Festival στην ατζέντα σας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ