«Παρ’ όλες τις κατακραυγές των φιλοσόφων, αυτό το πακέτο εικόνων, στο οποίο το πεπρωμένο ανακλάται σαν σε καθρέφτη με πολλές πλευρές, παραμένει τόσο ζωτικό και ασκεί μια τόσο ακαταμάχητη έλξη σε ευρηματικά μυαλά, που είναι σχεδόν αδύνατο οι αυστηροί κριτικοί που μιλούν εξ ονόματος μιας ακριβούς αλλά μη ενδιαφέρουσας λογικής να καταφέρουν ποτέ να καταργήσουν την εφαρμογή του».

Grillot de Givry

Όταν ο De Gébelin, στο Le Monde primitif, (“The Primeval World, Analyzed and Compared to the Modern World”, volume viii, 1781), αναφέρθηκε στις κάρτες Ταρώ, συνέδεσε για πάντα το όνομά του με την αντίληψη πως οι κάρτες κρατούν τα μυστικά των Αιγυπτίων και πως οι Αιγύπτιοι ιερείς είχαν εντάξει το αρχαίο βιβλίο του Thoth σε αυτές τις εικόνες.

Κατά τον De Gébelin, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία του χωρίς να έχει κατ’ ουσίαν στοιχεία, αφού ο Σαμπολιόν δεν είχε ακόμα αποκρυπτογραφήσει την αιγυπτιακή γλώσσα, οι Αιγύπτιοι μετέφεραν τη γνώση στην Ρώμη, στους παπικούς και αργότερα στην Αβινιόν τον 14ο αιώνα, από όπου διαδόθηκε  στη Γαλλία. Η αποκάλυψη για την απόκρυφη σοφία των καρτών που έφερνε μεγάλη μυστικιστική δύναμη σε όποιον την κατείχε, είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν τα Ταρώ από ένα απλό παιχνίδι με κάρτες που προοριζόταν για διασκέδαση σε εργαλεία προφητείας. Από τότε εκτός από τις τεχνικές και τις πρακτικές της ανάγνωσης των Ταρώ, που αποδείχτηκαν από τα πιο δημοφιλή μέσα μαντείας, αποτελούν και μια σειρά εικονογραφήσεων που σχετίζονται με τις κοινωνικές αλλαγές, την τέχνη, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις αισθητικές ευαισθησίες κάθε εποχής.

Bembo Bonifacio. Visconti Tarot from the Cary Collection of Playing Cards. Courtesy of the Beinecke Rare Book & Manuscript Library at Yale University.

Η σύντομη ιστορία των Ταρώ

1377 – Ο Γερμανός μοναχός Johannes αναφέρει την ύπαρξη ενός χαρτοπαιγνίου με το όνομα Ludas Cartarum. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τους κανόνες ή τις κάρτες αυτού του παιχνιδιού. Το αν η προέλευσή του σχετίζεται με τις σταυροφορίες ή τους Ναΐτες Ιππότες παραμένει θέμα αμφιλεγόμενο. Θεωρείται παρ’ όλα αυτά προπομπός της τράπουλας Ταρώ.

1379 – Ο χρονικογράφος Covelluzzo αναφέρει τη γοργή διάδοση ενός παιχνιδιού καρτών σε όλη την Ευρώπη.

1392 Χειροποίητες κάρτες κατασκευάζονται από τον Jacquemin Gringonneur για το βασιλιά Κάρολο IV της Γαλλίας. Δεκαεφτά από αυτές τις κάρτες διασώζονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού.

1422 – Γραπτές αναφορές κάνουν λόγο για 22 κάρτες Trionfi που σχεδιάζονται σύμφωνα με την Ερμητική αντίληψη που εισάγει στην Ιταλία ο Marsilio Ficino. Σύμφωνα με τον μεταφραστή του Corpus Hermeticum, για να εξισορροπηθούν οι δυσμενείς αστρολογικές δυνάμεις και οι ψυχοφυσικές διαταραχές, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σύμβολα. Οι Trionfi εξυπηρετούσαν αυτόν το σκοπό.

1450 – Άγνωστος καλλιτέχνης σχεδιάζει για τον άρχοντα του Μιλάνου Francesco Sforza κάρτες πανομοιότυπες με αυτές που περιλαμβάνει σήμερα η τράπουλα Ταρώ. Οι Trionfi ενώνονται με τις υπόλοιπες 56 αριθμημένες κάρτες σχηματίζοντας τη γνωστή μας τράπουλα με τα 78 χαρτιά.

1631 – Η Μασσαλία έγινε με βασιλικό διάταγμα κέντρο καρτοτεχνίας, με εξαγωγές σ’ όλη την Ευρώπη. Οι κάρτες που σχεδιάστηκαν εκεί αποτέλεσαν τη σημερινή αποδεκτή βάση όλων των υπόλοιπων σειρών.

Τα Ταρώ του Jacquemin Gringonneur, για τον βασιλιά Charles VI της Γαλλίας, 1392

1781 – Ο Court de Gebelin γράφει στο πολύτομο βιβλίο του Αρχέγονος Κόσμος πώς τα Ταρώ προέρχονται από ένα αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο μυστικής σοφίας, το Βιβλίο του Θωθ. Οι θεωρίες του αν και αστήριχτες προκάλεσαν τρομερό ενδιαφέρον για τα Ταρώ, κυρίως σαν μαντικό μέσο.

1896 – Μεταφράζεται στα Αγγλικά το Δόγμα και Τυπικό του Ελιφάς Λεβί από τον A. E. Waite και έτσι εισάγονται οι καμπαλιστικές ερμηνείες του Γάλλου αποκρυφιστή στις εσωτερικές σχολές της Βρετανίας.

1910 – Ο Waite εκδίδει το The Pictorial Key to the Tarot.

1944 – Ο Άλιστερ Κρόουλυ εκδίδει το Βιβλίο του Θωθ μαζί με μια νέα τράπουλα Ταρώ (σχεδιασμένη από τη Frieda Harris) που διακρίνετε για την πολυπλοκότητα και την πρωτοτυπία της.

Nicolas Conver, τα Ταρώ της Μασσαλίας, ca. 1760.

King Khan, από τη σειρά Black Power Tarot.

Zωγραφισμένες στο χέρι κάρτες Ταρώ του 1810

H παλαιότερη σωζόμενη πλήρης σειρά καρτών Ταρώ, 1470, The Metropolitan Museum of Art