Το βραβευμένο με βραβείο Pritzker στούντιο αρχιτεκτονικής SANAA των Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa παρουσίασε το σχέδιό του για επέκταση στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή στο Σίδνεϊ. Με την ονομασία Sydney Modern Project, το κτήριο που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA θα κατασκευαστεί ως επέκταση της γκαλερί, που βλέπει στο λιμάνι του Σίδνεϊ κοντά στο κέντρο της πόλης.

Σχεδιασμένο για να αντιπαραβάλλει τα υπάρχοντα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα, το νέο αυτόνομο κτίριο θα αποτελείται από μια σειρά ορθογώνιων περιπτέρων που κατεβαίνουν έναν λόφο προς τον κόλπο Woolloomooloo. Τα δύο κτίρια χωρίζονται από μια πλατεία που περιγράφεται από την γκαλερί ως «δημόσιος κήπος τέχνης». Τα αλληλοσυνδεόμενα κιόσκια θα συνδεθούν με ένα μεγάλο αίθριο πολλαπλών επιπέδων που θα έχει θέα στο λιμάνι του Σίδνεϊ μέσω γυάλινων τοίχων.

Συνολικά, η επέκταση θα περιλαμβάνει χώρο έκθεσης 7.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει δύο στοές που είναι πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα με οροφές ύψους 5,5 μέτρων.

Το κτίριο θα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από μικρότερες γκαλερί, στούντιο μάθησης για παιδιά και σχολικές ομάδες, ένα ειδικό στούντιο για τη δημιουργία έργων πολυμέσων και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο.

Ένας άλλος μεγάλος χώρος γκαλερί θα είναι κάτω από το κτίριο, καθώς η κατασκευή θα κατασκευαστεί πάνω σε δεξαμενή πετρελαίου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Αυτός ο χώρος θα μετατραπεί σε υπόγειο καλλιτεχνικό χώρο 2.200 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία μεγάλων εκθέσεων και ειδικών παραστάσεων.

«Ελπίζουμε ότι το Σύγχρονο Πρόγραμμα του Σίδνεϊ θα είναι ένα ξεχωριστό μέρος για τους επισκέπτες προκειμένου να ζήσουν την κοινή χαρά της τέχνης και των ιδεών σε αυτό το μοναδικό και όμορφο περιβάλλον», δήλωσε ο Kazuyo Sejima, συνιδρυτής της SANAA.