Στις 24 Ιανουαρίου 1962, ο John Lennon, ο Paul McCartney, ο George Harrison και ο αρχικός ντράμερ των Beatles, Pete Best, υπέγραψαν συμβόλαιο με τον Μπράιαν Επστάιν. Η αμοιβή του μάνατζερ του συγκροτήματος ήταν 10%, ενώ το ποσοστό ανέβαινε στο 15%, αν το εισόδημά τους υπερέβαινε τις 120 λίρες την εβδομάδα. Μέχρι τα 21 τους χρόνια τα «σκαθάρια» θα έπρεπε να έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους για να υπογράψουν τη σύμβαση.

Το ιστορικό αυτό συμβόλαιο βγαίνει σε δημοπρασία για 275.000 λίρες, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Ernest Hecht. Ιδιοκτήτης δισκοπωλείου, ο Επστάιν άκουσε το όνομα Beatles για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου του 1961 όταν ο νεαρός Ρέιμοντ Τζόουνς μπήκε στο κατάστημά του και του ζήτησε έναν δίσκο 45 στροφών με το τραγούδι My Bonnie από κάποιους “Beatles”. Ο 27χρονος τότε Μπράιαν Επστάιν δεν είχε ακούει ποτέ για αυτό το συγκρότημα. Σημείωσε όμως στο μπλοκάκι του να ελέγξει «από Δευτέρα» την επιθυμία του πελάτη του. Τις επόμενες ημέρες υπήρξαν και άλλες παραγγελίες αυτού του εντελώς άγνωστου δίσκου. Αργότερα έμαθε ότι οι Beatles ήταν ένα συγκρότημα που μόλις είχε επιστρέψει από τη Γερμανία στο Λίβερπουλ και έπαιζε στο Κάβερν Κλαμπ, όπου τελικά τους γνώρισε όταν αποφάσισε να πάει να τους ακούσει.

Οι Beatles πριν τον Μπράιαν Επστάιν

Ο Μπράιαν Επστάιν έγινε μάνατζερ των Beatles τον Νοέμβριο του 1961. Στον ρόλο αυτό επέδειξε σπάνιες ικανότητες, γι’ αυτό και έμεινε γνωστός ως ο «πέμπτος Μπιτλ». Αλλάζοντας την εμφάνιση των μελών του συγκροτήματος, αφαίρεσε τα δερμάτινα σακάκια και τα φουσκωτά μαλλιά και τους φόρεσε κοστούμια χωρίς πέτα. Τον Ιανουάριο του 1962, μετά από μία ακρόαση των Beatles, ο Ντικ Ρόου της Decca Records τηλεγράφησε στον Επστάιν το μήνυμα: «Τα κιθαριστικά γκρουπ είναι εκτός εποχής. Κύριε Επστάιν, θα έπρεπε να επιμείνετε πουλώντας δίσκους στο Λίβερπουλ…».

Οι «ανανεωμένοι» Beatles με τον Ringo Starr

Ο Επστάιν επέμεινε στην αξία των Beatles και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Όταν το συγκρότημα αντικατέστησε τον ντράμερ Pete Best με τον Ringo Starr, τον Αύγουστο του 1962, υπέγραψαν με τον Επστάιν δεύτερο συμβόλαιο την 1η Οκτωβρίου, δίνοντάς του μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους. Ο Επστάιν ήταν μοναδικός στη δουλειά του και αυτός που μεταμόρφωσε τους Beatles από μια μπάντα με ενέργεια στη σκηνή, σε σοβαρούς επαγγελματίες.

Ο Επστάιν πέθανε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, στις 27 Αυγούστου 1967, δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του Magical Mystery Tour. Ο θάνατός του θεωρήθηκε επισήμως ατύχημα. Το 1970, ο Lennon είπε στο περιοδικό Rolling Stone ότι θεωρούσε το θάνατο του Επστάιν την αρχή του τέλους για το συγκρότημα. «Ήξερα ότι είχαμε πρόβλημα τότε… όταν πέθανε, σκέφτηκα: το έχουμε τώρα».