Από τη συνέντευξη τύπου του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το καλοκαιρινό πρόγραμμα, ένα είναι το σίγουρο: η ανάζητηση για το “τι είναι η πατρίδα μας” συνεχίζεται! Αυτή τη φορά μέσα από τρεις κωμωδίες των οποίων η γλώσσα, όπως σημείωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, “κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει”.

Συγκεκριμένα, στις 13 και στις 14 Ιουλίου το Εθνικό Θέατρο θα βρεθεί στην Επίδαυρο με τις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και τους Γιάννη Μπέζο και Αλέξανδρο Μυλωνά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Λευτέρης Βογιατζής θα παρουσιάσει τον “Αμφιτρύωνα” του Μολιέρου, μια κωμωδία που με ένα περίτεχνο, διασκεδαστικό αλλά και επικίνδυνο χιούμορ σατιρίζει “τον αμοραλισμό των ισχυρών και τη δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν”. Η παράσταση, με τον Γιώργο Γάλλο στον ομώνυμο ρόλο, τον Νίκο Κουρή ως Δία και την Αμαλία Μουτούση ως Αλκμήνη, θα δει το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου. Τέλος, περιοδεία θα κάνει και ο “Περικλής” του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος Επίδαυρο μπορεί να μην πάει αλλά θα περάσει απο πολλές άλλες πόλεις. Το ακριβές πρόγραμμα των περιοδειών θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ηθοποιοί και καλλιτεχνικοί συντελεστές και των τριών παραστάσεων, όπως: ο Γιάννης Μπέζος, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Χρήστος Λούλης, η Αμαλία Μουτούση, η Χρύσα Προκοπάκη, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Δημήτρης Καμαρωτός και ο Νίκος Μαστοράκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου σε φεστιβάλ και καλλιτεχνικές διοργανώσεις (και συν-διοργανώσεις) του εξωτερικού. Παραστάσεις, αναλόγια, σκηνικές αναγνώσεις και εργαστήρια για σπουδαστές-ηθοποιούς περιλαμβάνονται στο ταξίδι που θα κάνει το Εθνικό από το Βερολίνο στο Παρίσι κι από εκεί στους Δελφούς.