Μια από τις σημαντικότερες βασιλικές συλλογές κοσμημάτων που φυλασσόταν για πάνω από 200 χρόνια σε ιδιωτικές συλλογές βγαίνει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s. Ο λόγος για τα κοσμήματα που ανήκαν στην βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, τα οποία θα δημοπρατηθούν στις 12 Νοεμβρίου στη Γενεύη, αφού πρώτα θα εκτεθούν στους ενδιαφερόμενους από το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ, μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Τα επτά κοσμήματα εκτίθενται σε μια ειδική έκθεση με τίτλο «Βασιλικά Κοσμήματα από τον οίκο των Βουρβόνων- Πάρμας». Η εν λόγω έκθεση φιλοξενεί κι άλλα κομμάτια από την μυθική ιστορία της δυναστείας.

Ένα φυσικό μαργαριτάρι 49 καρατίων κι ένα διαμαντένιο μενταγιόν, καρφίτσες, κολιέ και σκουλαρίκια αξίας 1,5 έως 3 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνονται στη συλλογή της ατίθασης Γαλλίδας βασίλισσας, η οποία αποκεφαλίστηκε δημόσια στη γκιλοτίνα μαζί με τον σύζυγό της Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ (1754-1793) από φιλελεύθερους επαναστάτες κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Το εντυπωσιακό σύνολο κοσμημάτων κρύβει μια εξαιρετική ιστορία. Ενώ ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄, η Μαρία Αντουανέτα και η οικογένειά τους σχεδίαζαν τη διαφυγή τους τον Μάρτιο του 1791, η βασίλισσα έβαλε όλα τα διαμάντια, τα ρουμπίνια και τα μαργαριτάρια σε ένα ξύλινο μπαούλο, το οποίο έφτασε στη Βιέννη μέσω των Βρυξελλών στη φροντίδα του κόμη Mercy Argentau , πιστού υπηρέτη της βασίλισσας.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα το 1793 και ο 10χρονος γιος του Louis XVII πέθανε στην αιχμαλωσία λίγο αργότερα. Το τελευταίο επιζόν παιδί τους, γνωστό ως «Madame Royale», απελευθερώθηκε μετά από τρία χρόνια απομόνωσης το 1795. Όταν έφτασε στη Βιέννη το 1796, διεκδίκησε τα κοσμήματα της μητέρας της, τα οποία είχαν φυλαχτεί από τον ξάδερφο της, Αυστριακό αυτοκράτορα.

Τα περίφημα κοσμήματα μαρτυρούν επίσης τις συνδέσεις της οικογένειας με τον Οίκο των Αψβούργων, μία από τις σημαντικότερες βασιλικές δυναστείες της Ευρώπης. Κατέχοντας τη βασιλεία στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία μέχρι το 1918, οι Αψβούργοι κατέλαβαν επίσης το θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έβγαλαν αυτοκράτορες και βασιλείς των οποίων η κυριαρχία περιλάμβανε τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Η Daniela Mascetti, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Sotheby’s Jewellery Europe, δήλωσε πως «είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που εμφανίζονται ποτέ στην αγορά και κάθε κόσμημα είναι εντελώς διαποτισμένο με την ιστορία».

«Η συλλογή των κοσμημάτων προσφέρει μια εντυπωσιακή εικόνα για τη ζωή των ιδιοκτητών της, πηγαίνοντας πίσω εκατοντάδες χρόνια. Το επίσης εντυπωσιακό είναι η έμφυτη ομορφιά τους. Τα πολύτιμα πετράδια που τα κοσμούν και η εξαιρετική δεξιοτεχνία που εμφανίζουν είναι εκπληκτική».