Παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ήδη ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την Αττική και την Ελλάδα.

Ιστιοπλοΐα στο Κανάλι | ©ΚΠΙΣΝ Κατερίνα Λιακοπούλου

Ιστιοπλοΐα στο Κανάλι | ©ΚΠΙΣΝ Κατερίνα Λιακοπούλου

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη κερδίσει με εμφατικό τρόπο τρία βασικά στοιχήματα:

Την επισκεψιμότητα: ενώ η πιο αισιόδοξη αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 700.000 επισκέψεις/έτος, το 2017 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ το 2018, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ήδη φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια.

Την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση: το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν κατά €2,3 εκατομμύρια καλύτερο από τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, ενώ και το 2018 κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα.

Τη διασφάλιση της μετάβασης και λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο νέο τους σπίτι και της αξιοποίησης των τεράστιων νέων δυνατοτήτων που τους προσφέρει ο εγκατεστημένος εξοπλισμός στο ΚΠΙΣΝ.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.000 δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο παρέχει συνεχή και πολύπλευρη στήριξη.

«Κεντρικός στόχος σήμερα είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του ΚΠΙΣΝ προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Η κοινή ανάπτυξη ΚΠΙΣΝ, ΕΛΣ, ΕΒΕ είναι στόχος-κλειδί για την περίοδο που διανύουμε», δήλωσε ο Ν. Μανωλόπουλος.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | ©ΚΠΙΣΝ Γιώργης Γερόλυμπος

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | ©ΚΠΙΣΝ Γιώργης Γερόλυμπος

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | ©ΚΠΙΣΝ Γιώργης Γερόλυμπος

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | ©ΚΠΙΣΝ Γιώργης Γερόλυμπος

Τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνουν:

– Την εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την ΕΒΕ.

– Τη δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με αφετηρία την χριστουγεννιάτικη περίοδο, και απώτερο στόχο την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων (installations).

– Μετά την επιτυχία της έκθεσης της Σοφίας Βάρη, εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ σαν μόνιμο στοιχείο, εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται με το ύφος του χώρου.

– Τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων.

– Την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής, των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.

Έκθεση Σοφίας Βάρη ©ΚΠΙΣΝ | Στάθης Μαμαλάκης

Έκθεση Σοφίας Βάρη ©ΚΠΙΣΝ | Στάθης Μαμαλάκης

Συναυλία στο-Ξέφωτο | ©ΚΠΙΣΝ Πηνελόπη-Γερασίμου

Συναυλία στο-Ξέφωτο | ©ΚΠΙΣΝ Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε:

«Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα. Έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, μια συνεργασία που αντίστοιχη της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δείξει, όχι μόνο με τα λόγια μας αλλά και με τα έργα μας, εδώ και δεκαετίες, ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους ανθρώπους της, και για αυτό είμαστε εδώ. Η επιτυχία αυτού του έργου -που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται- συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους».

Συναυλία στο Ξέφωτο | ©SNFCC Mariza Kapsabeli

Συναυλία στο Ξέφωτο | ©SNFCC Mariza Kapsabeli

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος | ©ΚΠΙΣΝ Γιώργης Γερόλυμπος