Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, ένα άγνωστο μέχρι ώρας ημερολόγιο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου βρέθηκε τυχαία στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Μιλάμε για τον έκτο και τελευταίο τόμο των «Τετραδίων του Λανθαρότε», του νησιού των Καναρίων όπου έζησε ο συγγραφέας μέχρι τον θάνατό του το 2010, ο οποίος πρόκειται να εκδοθεί τον επόμενο Οκτώβριο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του, Πιλάρ δελ Ρίο, πρόεδρος του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου που εδρεύει στη Λισαβόνα. Η έκδοση του ημερολογίου θα συμπέσει με την επέτειο των 20 ετών από τη βράβευση του συγγραφέα με το Νόμπελ το 1998.

Ο ίδιος ο Σαραμάγκου είχε αναφερθεί σε αυτό το χειρόγραφο το 2001 κατά την παρουσίαση του πέμπτου τόμου των «Τετραδίων του Λανθαρότε», λέγοντας: «Δεν θα ήθελα, ακριβώς τη χρονιά που μου συνέβη κάτι το οποίο άξιζε να το αφηγηθώ, να μου πουν ότι δεν το έκανα».

«Νόμιζα ότι είχαν εκδοθεί όλα. Εξεπλάγην όταν αντιλήφθηκα ότι κανείς δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε αυτό το βιβλίο», τόνισε η Πιλάρ δελ Ρίο για την απρόσμενη ανακάλυψη.

O Ζοζέ Σαραμάγκου το 1998, μόλις έχει παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας

O Ζοζέ Σαραμάγκου το 1998, μόλις έχει παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Σαραμάγκου ξεχώρισε για το πειραματικό στυλ στη γραφή του, χρησιμοποιώντας μακριές προτάσεις, κατά περιπτώσεις περισσότερο από μια σελίδα σε μάκρος. Πολλά από τα έργα του μπορούν να θεωρηθούν αλληγορικά, παρουσιάζοντας ανατρεπτικές όψεις πάνω στα ιστορικά γεγονότα. Από τα συγγράμματά του ξεχωρίζουν «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», το «Περί τυφλότητας» αλλά και το «Η χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις».